Toppers van Toen deel 4: Erik van Dartel

n deel 4 van “Top van Toen” een interview met de IJsselmeerwinnaar van 1992 en 1993, maar ook tweevoudig deelnemer aan het EK en deelnemer aan het eerste WK Open water in het Australische Perth (1991). We hebben het hier over Erik van Dartel.

We blikken samen met Erik van Dartel terug op zijn openwater zwemcarrière. Wie is hij? Welke successen heeft hij geboekt? En wat doet hij tegenwoordig?

Zwempaspoort

Naam: Erik van Dartel

Geboortedatum: 16-05-1967

Woonplaats: ‘s-Hertogenbosch

Grootste successen:

  • winnaar ijsselmeer marathon 1992-1993
  • deelname aan twee openwater EK’s in Stari Grad (1989) 7e op de 5km en Slapy (slowakije) 1993 9e
  • op de 25 KM Deelname WK openwater 1991 Perth ( Australië) 18e plaats.
  • Winnaar van Lake Zurich meer over 26.5km 1992

Tegenwoordig: PCB (Printed Circuits Boards) Design Engineer.

* Erik, stel je kort voor aan openwater zwemmend Nederland.

Ik ben Erik van Dartel geboren op 16-05-1967 in ‘s-Hertogenbosch, net als iedereen moest ik mijn zwemdiploma’s halen. Hierbij kwam ik in aanraking met het wedstrijd zwemmen. In 1979 ging ik voor het eerst naar de Nederlandse kampioenschappen op de 400 en 800 meter vrije slag . Ook kwam ik in dit jaar in aanraking met het langebaan zwemmen, wij moesten van de trainers hier aan mee doen. Dit vond ik in eerste instantie niet leuk maar later kreeg ik er wel veel zin in omdat langeafstand zwemmen bij mijn gemakkelijk ging, ik was eigenlijk geen sprinter.

Tot 1996 heb ik meerdere Nederlandse kampioenschappen gezwommen en interlands in het binnenbad en ook in het buitenwater (langebaan).Dit tijdens mijn studie aan de LTS en MTS, daarna tijdens mijn werk als PCB Design Engineer .

Na de geboorte van mijn dochter Mayke in 1996 ben ik gestopt vanwege een tekort aan tijd. Na een aantal jaren miste ik het zwemmen en ging in 2000 weer zwemmen. Dit ook mede omdat ik in dit jaar gescheiden was en ik niet thuis wilde blijven zitten en te bedenken wat ik moest gaan doen. Echter het zwemmen was niet meer op z’n hoog niveau als dat ik altijd gedaan had.

In deze tijd heb ik ook mijn trainers diploma’s behaald zodat ik ook training kon gaan geven, wat ik ook heel erg leuk vond, Op het moment combineer ik het trainersschap en het zelf zwemmen bij de masters van PSV Eindhoven en mijn werk.

* Vroeger was je een zeer goede marathonzwemmer. Je zwom in het Eerste Europese Kampioenschap Open water in Stari Grad (Kroatië), won in 1992 en 1993 de IJsselmeermarathon en hebt zelfs een record gezwommen in Lake Zurich. Vertel eens wat over deze successen.

Na een aantal jaren langebaan gezwommen te hebben en steeds is de top te eindigen kwam in 1989 de eerste officiële EK open water in Stari Grad. Hier waren geen selectiewedstrijden voor en dus heb ik mij hiervoor gewoon opgegeven. Dat seizoen heb ik me goed voorbereid op de 5 km. Uiteindelijk werd ik 7e in een tijd van 1uur 13min 73sec .

Het volgende succes was dat ik mij in juli 1990 ( Sluis 16 km richttijd 3 uur en 30 min) kwalificeerde voor de Eerste officiële WK openwater zwemmen in Perth in januari 1991. Hierna kreeg ik veel aandacht van de plaatselijke pers en dat was ook een nieuwe ervaring. Vanaf die tijd ging ik met mijn trainer Titus Mennen voorbereiden voor dit WK. Het was moeilijk en zwaar, omdat ik in die tijd net een baan had gekregen maar ik kreeg wel medewerking om veel te trainen. In korte tijd trainde kwam ik goed in vorm. Tijdens het WK op de 25 Km behaalde ik de 19de plaats met een tijd van 5 uur 41 sec .

In 1991 viel het langebaan seizoen voor mij in het water vanwege een schouderblessure. In 1992 kwam ik achter weer helemaal terug. Dat jaar won ik de Zwemmarathon in Zürich (26.5KM) in een tijd van 6 uur en 19 min, het was net geen record (was 6 uur en 15 min). Dit was een goede training voor het ijsselmeer van dat jaar , die ik voor de derde keer zwom in 1990 werd ik tweede en jaar daarna ben ik eruit gestapt deze keer ging alles goed ik won in een tijd van 5 uur en 15 min .in dit jaar behaalde ik ook nog op de NK openwater 2 zilveren medailles op de 5 km en de 25 km . in het jaar 1993 moetsten we ons weer kwalifiseren voor de EK openwater in Slapy hiervoor kwalifiseerde ik mijn, Ook hier zwom ik de 25 km , naar een zware race , in vrij koud water ( stuwmeer ) en last weer van mijn oude schouderblesurre tikte ik als 9de aan in een tijd van 6 uur en 11 min .

Ook in het jaar van 1993 won ik het ijsselmeer gaaf was dat om voor de tweede keer de wedstrijd te winnen. Het was met veel wind (windkracht 5) dat in net binnen de 5 uur eindigde en won in een tijd van 4uur 58 min . Zo heb ik tot 1995 langebaan gezwommen.

* Je zwom in de tijd tegen topper Joop Lam (die 6 keer het IJsselmeer won, achter elkaar!). Was jij of hij sneller? En hoe waren die races tussen jullie?

In het begin dat ik wedstrijden zwom moesten wij van de 800 meter openwater meteen naar de 2 en 3 km races. Daar kwam ik voor het eerst Joop Lam tegen. Als klein “broekie” keek je wel op tegen de grote zwemmers. In de loop der jaren hebben we veel tegen elkaar gezwommen. We waren ongeveer even snel, alleen de tactiek was anders zodat hij of ik afwisselend sneller was. We waren dus geduchte concurrenten. Tijdens de wedstrijden hadden we zoals ik weet niet veel hinder van elkaar. De races gingen goed zoals het hoort; zonder slaan en schoppen, soms ontkom je er niet aan, maar dan wordt er na de wedstrijd even met elkaar gepraat, en was het weer goed. Marathons heb ik niet tegen hem gezwommen, alleen wedstrijden tot 5 km.

* Welke race in het openwater is je het meeste bijgebleven? Waar heb je de mooiste herinneringen aan?

Er zijn meerdere openwater races bijgebleven. Belangrijkste was de WK race van 1991 waar ik op de 18e plaats eindigde. In de rivier (Swan River) hadden we last van kwallen, niet een paar maar echt honderden waar je doorheen moest zwemmen. Het was geweldig om mee te maken hoeveel mensen daar aan de kant stonden. Ook heb ik mooie herinnering aan de openingsceremonie, waar de ploegen aan elkaar werden voorgesteld. Ik mocht toen de Nederlandse vlag mocht dragen en dat was natuurlijk een hele eer. Het hele WK 1991 heeft veel indruk achtergelaten. Het was mooi om dat meegemaakt te hebben.

Tevens vergeet ik de tocht van 1992 over het ijsselmeer niet. Toen was er windkracht 5 op de kop, hoge golven en dan toch binnen de 5 uur als winnaar binnen komen! Hier stonden veel mensen aan de oevers en dat geeft een kick waardoor je het laatste stuk nog even aanzet.

Ook blijven de andere wedstrijden waar je als winnaar aantikt in je geheugen. Aan het WK 1991 en het IJsselmeer 1992 heb ik echter de mooiste herinneringen.

* Hoe trainde jij vroeger voor het open water seizoen?

Ik trainde twee keer per dag. Dat was 's ochtends van 06.00 tot 07.00 uur in het 50 meter buitenbad in Rosmalen en ’s-avonds 2 tot 3 uur in open water (Rosmalense plas), ’s-morgens trainde ik veel op snelheid en veel wisselslag programma’s en ’s-Middags in de plas was het duurtraining (alleen maar vrijeslag), waarbij ik rondjes zwom. Tijdens de trainingen in de plas testen we ook met voeding, die we gebruikten in de zwemmarathons.

* In het verleden waren vaak de vader en moeders mee als coach in het openwater. Binnenbadtrainers zag je niet zoveel. Ook jou vader was als coach mee met het open water zwemmen. Heb je hier een verklaring voor?

De verklaring is dat de binnenbadtrainers geen tijd hadden om alleen voor jou te komen terwijl de rest van de ploeg op vakantie was. Tevens was het te ver om elke dag 2 keer op en neer te komen. Mijn vader was dan de aangewezen persoon om de training te geven en tijden te klokken, waar hij wel plezier in had. We kregen echter wel trainingsschema's van de binnenbadtrainers voor de ochtendtrainingen.

* Volg je het openwaterzwemmen nog steeds? Ga je misschien in 2011 nog een keer een race bij de Masters zwemmen?

Ik volg het openwater nog steeds, omdat het mij nog steeds interesseert wat er gezwommen wordt, en wie er nu allemaal zwemmen. Dit komt ook omdat ik zwemmers begeleid in de zomerperiode. Afgelopen zomer heb ik niet openwater gezwommen vanwege mijn gezondheid en tevens heb ik niet meegedaan aan de WK Masters in Zweden. In 2011 ben ik echter wel weer van plan om aan het openwater mee te doen, en niet alleen bij de masters.

* Tegenwoordig ben je trainer bij BZV in Den Bosch. Probeer je hen ook te stimuleren om open water te gaan zwemmen?

Ik ben nu voor het derde seizoen hoofdtrainer bij BZV. Ben nu bezig om de ploeg op te bouwen. Helaas zijn er maar een paar zwemmers waarvan ik denk dat het goede open water zwemmers kunnen worden. Deze zwemmers ben ik wel aan het stimuleren om een keer een wedstrijd te zwemmen, maar tot op heden is dat niet gelukt. Misschien lukt het aankomend jaar wel. Er zijn nu wel een paar zwemmers die mee doen, deze hebben dit altijd gedaan, maar deze kwamen van andere clubs waar ze het altijd gedaan hebben.

* Heb je nog tips voor de open water zwemmers van tegenwoordig?

Mijn tips zijn:

  1. Probeer zo vroeg mogelijk met deze wedstrijden in aanraking te komen (dit is voor toekomstige openwaterzwemmers).
  2. Leer in koud water te zwemmen. Ga zo vroeg mogelijk buiten trainen in openwater ( wel voor de veiligheid moet het water 16 graden zijn). En dan steeds langer in het water te blijven per training. Zorg dan wel dat je warme kleding bij je heb zodat je meteen kunt aankleden als je klaar bent met de training. Deze temperaturen kun je ook tijdens de wedstrijden tegenkomen.
  3. Test de voeding die je tijdens de marathon gebruikt in de training uit.
  4. Het belangrijkste is dat je je goed voorbereid op de wedstrijden (trainen).

Erik, hartelijk dank voor dit interview en we zien je graag nog een keertje bij een van de openwedstrijden in Nederland!

Zie hier een mooie actie-foto van Erik van Dartel op het WK in 1993: http://picasaweb.google.com/daanglorie/InterviewsVoorWwwNowwNl#5539024369996093602