Update coronavirus en activiteiten KNZB

2020-05-06 - Binnenzwembaden mogen vanaf 11 mei weer open

Vanaf 11 mei mogen binnenzwembaden weer open. Dat is één van de maatregelen die vanavond zijn bekendgemaakt door het RIVM en het kabinet. De maatregelen zijn hier te vinden.  

Vanaf 29 april mochten de buitenbaden alweer open, alleen voor jeugd. Vanaf 11 mei is buiten sporten voor iedereen toegestaan en mogen de binnenbaden weer open. Op welke wijze en wanneer binnenzwembaden precies open gaan, ligt bij de verantwoordelijke exploitanten van de zwembaden. 

De samenwerkende partijen in de zwembranche publiceren aanstaande vrijdag een protocol om te gebruiken bij de heropening van de zwembaden. Dit protocol zorgt er voor dat iedereen weer op een veilige en verantwoorde manier kan genieten van de zwemsport, rekening houdend met de belangen van alle zwemmers, zwembadpersoneel en zwemverenigingen.

De samenwerkende partijen in de zwembranche zijn WiZZ, NRZ, VTZ, Zwembadpoli, Envaqua, DBZ (RUD), TU Delft, ENVOZ, HISWA-RECRON, EasySwim, NOB, NCS, NTB, FNV, VSBN, Reddingsbrigade,  ZwemOnderwijs Nederland, Dutch Lifeguards, VSG en Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB). Zij sloegen eerder al de handen ineen om alles in het werk te stellen om de heropening van zwembaden zo snel als het verantwoord kan, weer mogelijk te maken.


donderdag 23 april 2020 - Nieuwegein - We krijgen veel vragen over de nieuwe richtlijnen die afgelopen dinsdag zijn afgekondigd, de invloed die deze hebben op het aanbod vanuit de zwembranche en wat deze betekenen voor verenigingen, wanneer het vanaf 29 april mogelijk is om op buitenaccommodaties in georganiseerd verband sport aan te bieden.

De KNZB werkt hard aan een aantal handvatten voor jou als vereniging. Daarnaast zijn we in overleg met organisaties in de zwembranche om tot een concreet plan te komen voor de periode na 20 mei. Denk hierbij aan protocollen, het openstellen van zwembaden, et cetera. Hierbij dient de vereniging overigens altijd met de gemeente te regelen of een locatie is aangemerkt als toegestaan en wat en wanneer een vereniging kan gaan doen. Er zal dus altijd toestemming van de gemeente nodig zijn.


woensdag 22 april 2020 - Nieuwegein - Het RIVM en het kabinet hebben gisteravond aangegeven dat kinderen en jongeren tot en met 18 jaar vanaf 29 april buiten met elkaar mogen sporten, waarbij de leeftijdsgroep 13-18 jaar anderhalve meter afstand tot elkaar moet houden. Deze beperkte heropening van de sport is voorlopig tot 20 mei van dit jaar. Wij brengen momenteel in kaart wat dat voor alle zwemsportactiviteiten van de KNZB betekent en welke kansen dit biedt.

Het kabinet heeft verder besloten trainingen van topsporters onder duidelijke voorwaarden en op aangewezen locaties mogelijk te maken. De op dit moment gesloten sportaccommodaties mogen alleen voor deze groepen weer worden gebruikt.

Wat gisteravond duidelijk werd, is dat het algemene verbod op samenkomsten voorlopig blijft gehandhaafd. Het verbod op het organiseren van vergunningplichtige evenementen is verlengd tot 1 september 2020. Daarmee komt in ieder geval een groot aantal openwaterwedstrijden deze zomer te vervallen. Leiden en Anna Paulowna hadden al aangegeven niet te organiseren en een aantal andere organisaties had hun zorgen ook al bij ons aangegeven. Er is nu in ieder geval duidelijkheid: helaas geen ONK in Heerjansdam, geen NK Marathon over het IJsselmeer, geen Noord-Holland bekers, geen Zeeland- of Brabant bekers en geen circuitwedstrijden om klassementspunten te verzamelen. Samen met de Taakgroep Open Water Zwemmen is overeengekomen dat er in dit seizoen geen klassement zal worden bijgehouden. Uiteraard hopen we wel dat iedereen in vorm blijft, zodat er wellicht nog deel genomen kan worden aan de wedstrijden in september.

De cursussen van Mijnzwemcoach zullen tot 20 mei ook niet doorgaan. We staan nauw in contact met alle zwembadmanagers en trainers, zodat we komende tijd een protocol kunnen ontwikkelen voor als we straks wel weer mogen zwemmen. Leden van Mijnzwemcoach worden via de mail op de hoogte gehouden met aanvullende informatie.

Zoals gezegd brengen we momenteel in kaart wat de verdere gevolgen zijn voor alle zwemsportactiviteiten van de KNZB. Zodra we hier meer informatie over hebben, zullen we dat delen via onze gebruikelijke kanalen.

Bekijk of download onze FAQ over het coronavirus en activiteiten van de KNZB hieronder:


Woensdag 8 april 2020 - Nieuwegein - De ontwikkelingen omtrent het coronavirus in Nederland volgen elkaar in hoog tempo op. Alle adviezen en maatregelen van het RIVM en het kabinet zijn erop gericht om de gevolgen van deze virusuitbraak in te dammen. De KNZB draagt hier vanzelfsprekend graag haar steentje aan bij.

De Nederlandse regering heeft op 31 maart de maatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus verlengd. De KNZB heeft hierop besloten alle competities en andere wedstrijden van het seizoen 2019/2020 te stoppen, dan wel af te gelasten. Dit geldt dus ook voor alle NK’s schoonspringen, synchroonzwemmen en zwemmen van seizoen 2019/2020 die nog gepland stonden. Het seizoen 2019/2020 kent daarmee geen kampioenen.

‘’Voor alle individuele sporters, teams en verenigingen is het wegvallen van de mogelijkheid om te zwemmen heel vervelend’’, zegt Guust Jutte, verantwoordelijk voor de wedstrijd- en breedtesport binnen de KNZB. “Niet alleen de resultaten waar een heel seizoen voor is getraind en gespeeld zijn niets meer waard, ook de onderlinge verbondenheid en gezelligheid valt ineens weg. Zeker voor jeugdleden voor wie dit seizoen het laatste binnen een bepaalde leeftijdscategorie is, staat het stoppen van alle wedstrijden gelijk aan het ontnemen van een laatste kans in die categorie. Maar we doen het met een goede reden: gezondheid gaat voor alles. Hopelijk kunnen we na de zomer weer ‘gewoon’ starten met onze activiteiten. Gelukkig hebben alle betrokkenen aangegeven dat we met de nodige flexibiliteit en acceptatie zo veel mogelijk recht kunnen doen aan de sportieve resultaten van de afgelopen maanden en zo het vervolg op een juiste wijze inrichten.”

Voor de verschillende sporttakken binnen de KNZB hebben de besluiten een verschillende uitwerking. We zetten de effecten van de diverse sporten hieronder in het kort op een rij. Nadere details zijn voor een aantal sporttakken te vinden op de sportspecifieke nieuwspagina’s.

Openwaterzwemmen

Het openwaterseizoen is nog niet van start gegaan. Hopelijk zijn we allen spoedig in de gelegenheid om hiermee van start te gaan. Dit is uiteraard afhankelijk van de maatregelen van de overheid, maar ook van de benodigde en beschikbare voorbereidingstijd. Via de KNZB-site houden wij u op de hoogte van de actuele situatie.

Wedstrijdzwemmen

Ook voor het zwemmen is het seizoen abrupt tot een einde gekomen. De resterende wedstrijden zijn geschrapt. Voor de competitie betekent dit dat de stand ná de reeds verzwommen derde wedstrijd als eindstand wordt gehanteerd. Besloten is om in deze omstandigheid géén kampioenen uit te roepen.  Het nieuwe competitieseizoen zien we met veel enthousiasme tegemoet. De voorgenomen en reeds gecommuniceerde wijzigingen in de opzet zullen gewoon worden doorgevoerd, waarvan de tenaamstelling van de Hoofd- en A-klasse een belangrijke en zichtbare is. Ook in het zwemmen gaan we werken met een Ere- en Eerste Divisie. De andere klassen worden hernoemd naar A, B en C-klasse; deze worden op regionaal niveau ingedeeld. 

Meer info over de exacte gevolgen voor de zwemcompetitie vind je hier.

De Nederlandse regering heeft op 31 maart de noodmaatregelen ter bestrijding van de verspreiding van het coronavirus verlengd. Het verbod om sportaccommodaties waaronder zwembaden open te stellen, geldt in ieder geval tot en met 28 april. Voor de (zwem)sport betekenden de maatregelen eerder al dat er tot 1 juni geen congressen, (bij)scholingen, festivals, evenementen en toernooien mogen worden georganiseerd. 

Om iedereen die bij de KNZB en de zwemsport betrokken is zo goed mogelijk van dienst te zijn, heeft de KNZB een FAQ coronavirus en activiteiten van de KNZB opgesteld. Hierin zijn onze belangrijkste adviezen en antwoorden op veelgestelde vragen samengevat. Bekijk of download de FAQ hieronder:

 - FAQ coronavirus en activiteiten van de KNZB, v7 31 maart (Zie bijlage)

Het coronavirus en de impact op de zwemwereld


Dinsdag 24 maart 2020 - Nieuwegein - De afgelopen drie weken hebben de ontwikkelingen rondom het coronavirus en daarmee de vanuit de overheid getroffen maatregelen ter bestrijding van het virus, elkaar in sneltreinvaart opgevolgd.

Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus geraakt, zo ook onze verenigingen en alle zwemmers, vrijwilligers, ouders en andere betrokkenen. Deze ontwikkelingen raken ook eenieder die actief is voor of bij de KNZB, waaronder mijzelf.

Iedereen draagt op zijn of haar eigen wijze bij aan het zoveel mogelijk indammen en vertragen van de verspreiding van dit virus. Ook binnen onze verenigingen hebben sporters, trainers, coaches van de ene dag op de andere dag de activiteiten moeten staken. Waar ik als algemeen directeur samen met de bureauorganisatie elke dag mee bezig ben, is om te kijken hoe we jullie kunnen ondersteunen. Ik roep jullie dan ook op om elke suggestie bij ons te deponeren, zodat we op basis van jullie wensen en behoeften komen tot een compleet plan.Binnen de sport zien we dat de (inter-)nationale sportwereld tot stilstand is gekomen. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat er niet snel een einde aan deze situatie zal komen. Gisteravond hebben we gehoord dat de maatregelen zullen worden uitgebreid en worden verlengd.

Zelf werk ik ook sinds 12 maart thuis. De eerste dagen waren hectisch en was onze inzet erop gericht om in samenwerking met bijvoorbeeld NOC*NSF en andere bonden de communicatie naar onze leden zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit alles met inachtneming van de adviezen en maatregelen van het RIVM en VWS.

Al onze medewerkers kunnen thuis werken en zijn met voldoende middelen uitgerust. Helaas hebben we alle competities, events en activiteiten moeten afgelasten.

Onze topsporters proberen we zodanig te faciliteiten dat ze thuis kunnen trainen, al gaat dit gepaard met aangepaste trainingsvormen. Vandaag is bekend geworden dat de Spelen worden uitgesteld naar uiterlijk de zomer van 2021. Als KNZB verwelkomen we dat besluit. Wij hebben veel waardering voor het IOC en de organisatie in Tokyo dat ze deze moeilijke beslissing, met alle (financiële) gevolgen van dien, nu hebben genomen.  

Hoe jammer het ook is, het sportseizoen 2019/2020 eindigt anders dan we allemaal zouden willen. Tot 1 juni zullen we niet kunnen trainen waardoor we onze competities moeten stoppen. Dit geldt voor alle niveaus en alle disciplines.

In de komende weken zullen we in afstemming met de verschillende commissies, taakgroepen en verenigingen de gevolgen in kaart brengen. Het streven is om op 6 april met aanvullende informatie te komen over de afwikkeling van de competities.

Vanuit onze strategie staat de zwemmer centraal bij alles dat we doen. Niet alleen de verenigingszwemmer maar ook de ongebonden zwemmer. De komende periode zullen wij vanuit het bondsbureau, in nauwe samenwerking met bijvoorbeeld ook alle coaches en bondscoaches, contact opnemen met verenigingen en met onze andere stakeholders uit de zwembadbranche. We willen graag ook met u meedenken over de impact die deze situatie op uw vereniging of organisatie heeft en op welke manier we er samen voor kunnen zorgen dat we er weer helemaal klaar voor zijn, als we straks weer kunnen en mogen zwemmen.

We hopen dat in deze bijzondere tijd ook de zwembaden met de huurafspraken de menselijke maat zullen hanteren en denken aan de continuïteit van onze sport op langere termijn. In deze tijd hoop ik van harte dat verenigingen en zwembad exploitanten met elkaar in gesprek gaan om de situatie te bespreken. In verband met de continuïteit van onze zwemsport is dat van groot belang.

Het is belangrijk dat we in deze tijd geen overhaaste beslissingen nemen en doen wat nodig is. Gezondheid van iedereen staat natuurlijk voorop. Belangrijk ook even specifiek stil te staan bij alle bij de KNZB betrokken (sport)artsen. Zij kunnen immers op dit moment niet met de sporters werken, maar zijn wel degelijk in de gezondheidszorg aan de slag. Zij verdienen net als al die andere mensen in vitale beroepen een dikke pluim.

Vanuit mijn thuiswerkplek wens ik iedereen veel sterkte en wijsheid toe. Ondanks de fysieke afstand is het belangrijk om in goede gezondheid extra goed voor elkaar te blijven zorgen.

Indien we straks weer kunnen en mogen sporten gaat de KNZB er alles aan doen om zoveel mogelijk mensen weer te laten zwemmen.

Aschwin Lankwarden
Algemeen directeur

Bron @KNZB


Maandag 23 maart 2020 - Nieuwegein - Naar aanleiding van de maatregelen die het RIVM en het kabinet als gevolg van de coronacrisis hebben moeten nemen, heeft de KNZB besloten alle competities en andere wedstrijden van het seizoen 2019/2020 te stoppen dan wel af te gelasten. 

Dit besluit geldt voor alle niveaus van het schoonspringen, synchroonzwemmen, waterbasketbal, waterpolo en het wedstrijdzwemmen. Het coronavirus en de gevolgen ervan voor de Nederlandse samenleving hebben ook een grote impact op de zwemsport. Zwembaden zijn gesloten en het verenigingsleven ligt stil. Zowel voor de topsporters als voor hen die op andere niveaus als sporter actief zijn, is er geen sprake meer van een normaal trainingsregime.

Wat dit besluit precies betekent voor de verschillende sporttakken, zal in de komende twee weken verder worden uitgewerkt. Hierbij wordt inbreng verzameld op sporttechnische, organisatorische en financiële aspecten en zal een afgewogen beslissing worden genomen. Het bondsbureau zal hiervoor schakelen met de regiocommissies, de verschillende taak- en werkgroepen en haar verenigingen. Voor de paasdagen zal voor iedere zwemdiscipline helder zijn wat de gevolgen van het coronavirus zijn voor de start van het seizoen 2020/2021.

Om de komende weken toch fit te blijven, geven de verschillende KNZB-topsporters en trainers dagelijks tips via de verschillende socialmediakanalen. Hiermee hopen we een bijdrage te leveren aan de fitheid van alle Nederlanders.


Dinsdag 17 maart 2020 - Nieuwegein - Iedereen in Nederland wordt door de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus geraakt, zo ook de sport.

Iedereen draagt op zijn of haar eigen wijze bij aan het zoveel mogelijk indammen en vertragen van de verspreiding van dit virus, zodat we met zijn allen de mensen die een groter risico lopen zo veel mogelijk afschermen. Sporters, trainers, coaches, zzp-ers, clubs, bonden en ook andere sportaanbieders hebben van de ene dag op de andere dag hun activiteiten moeten staken. Vaak met grote financiële gevolgen.

Terecht doet de overheid, gevolgd door vrijwel alle maatschappelijke organisaties een beroep op ons allen om solidair te zijn. We merken dat er binnen de sport ook grote bereidheid is om de negatieve gevolgen van deze noodzakelijke maatregelen samen te dragen. De solidariteit is groot.

Het is goed om te zien dat om ons heen bij de verschillende overheden hard gewerkt wordt aan het voorkomen van te grote negatieve gevolgen van de genomen maatregelen.

NOC*NSF is samen met de sportbonden in gesprek met de rijksoverheid en de gemeenten om te bezien hoe de nu door hen gecreëerde noodmaatregelen en noodfondsen er aan kunnen bijdragen dat de sport in Nederland ook na deze crisis haar grote maatschappelijke functie weer snel op kan pakken.

Bekijk hier de FAQ over coronavirus en sport van NOC*NSF.

Bekijk hier de FAQ over het coronavirus en activiteiten van de KNZB.


Maandag 16 maart 2020 - Nieuwegein - De KNZB heeft conform de op 15 maart aangepaste richtlijnen van het RIVM en NOC*NSF besloten alle competities en activiteiten die door de zwembond worden georganiseerd in het gehele land stop te zetten tot en met 6 april.


Vrijdag 13 maart 2020 - Nieuwegein - Om iedereen die bij de KNZB en de zwemsport betrokken is zo goed mogelijk van dienst te zijn, heeft de KNZB een FAQ coronavirus en activiteiten van de KNZB opgesteld. 

Hierin zijn onze belangrijkste adviezen en antwoorden op veelgestelde vragen samengevat. Bekijk of download de FAQ.


Donderdag 12 maart 2020 - Nieuwegein - De KNZB heeft conform de vandaag bekendgemaakte richtlijnen van het kabinet en het RIVM besloten alle competities die door de zwembond worden georganiseerd in het gehele land stop te zetten tot en met 31 maart. De KNZB adviseert daarnaast alle verenigingen om geen verenigingsactiviteiten te organiseren tot en met 31 maart. Naast de wedstrijden geldt dit advies dus ook voor het leszwemmen, trainingen en andere activiteiten die in verenigingsverband plaatsvinden.

Bron @KNZB