U bent hier

Wetsuits

Forums: 

Wie kan mij vertellen wat de regels rond de wetsuits zijn voor het seizoen 2018?

Karin,

Regelement is zojuist bekend geworden omtrendt het gebruik van wetsuits @KNVB

 

Dank je.Ik heb ze net gelezen, maar het roept toch wel wat vragen bij mij op.

Stel: Je hebt geen wetsuit. Je hebt je ingeschreven voor een 5 km. Op de dag zelf blijkt dat de watertempratuur 17,5 graden is. Krijg je dan je startgeld terug?

Hoevaak was de watertempratuur de afgelopen jaren onder de 18 graden?

Wanneer gaan ze de tempratuur meten? 's Morgens vroeg of een 45 minuten voor de afstand? 

Kijk wat er in Breda vorig seizoen gebeurde. 2 Uur voor de 7 km werd de watertempratuur gemeten. De tempratuur die hier uit kwam stond toe dat er met wetsuit gezwommen mocht worden, maar in de loop van de dag werd het steeds warmer.

Zijn er, buiten arena, al wetsuits goed gekeurd door de FINA?

Ik blijf het een lastig onderwerp vinden.

Beste Karin,

Je hebt relevante vragen. Zelf als TOWZ-lid, heb ik soorgelijke vragen gesteld. We krijgen vast spoedig antwoord.

Richard
webmaster@noww.nl

Ik ben benieuwd of je al antwoord hebt gekregen.
Ik zou over een paar weken wel eens een 5km willen doen, zodat ik missschien de 10km kan doen, maar ik ga er geen pak van €400 voor kopen.
Bij gebrek aan info geef ik me niet op, maar er is nog tijd om de info te verzamelen. Zoals, wat als het ineens te koud is en ik heb geen pak? Of ik kan een pak lenen maar het staat niet op de lijst?
Ik heb ook niet veel zin om te beginnen met trainingen op te voeren als ik er uiteindelijk toch niks mee kan gaan doen, maar ik kan daar niet mee wachten tot een week van tevoren.
Tenzij een 100x100 in een zwembad ook telt om in te schrijven voor een 10km? Dat zou weer een 5km vroeg in het seizoen schelen.

Onder de 18 graden en langer dan 3 km dan moet er een wetsuit gedragen worden. Er zijn maar een paar wetsuits goed gekeurd, maar de knzb laat alle wetsuit toe die armen/benen bedekken en niet dikker dan 5 mm zijn. 

Op vragen over startgelden, omslag weer/watertempratuur heb ik geen duidelijk antwoord gekregen. 

Ik lees mee. Immers heb ik geen zin om een wetsuit aan te schaffen. Ik volg dit wel, omdat ik voor het nieuwe seizoen het herenklassement vol wil zwemmen. Daarnaast vind ik de wedstrijden Culemborg (6 km) en Bodegraven (5 km) nog wel leuk genoeg om aan deel te blijven nemen. Persoonlijk zal ik het jammer vinden dat ik aan deze afstanden niet meer deel kan nemen.

Door alle regels wordt het bijna onmogelijk om nog te organiseren. Ik ben het eens met Harold Matla dat het OWZ kapot wordt gemaakt.Ik ben pas later met deze mooie sport in aanraking gekomen, maar heb van oude rotten vernomen dat het vroeger simpeler was. Gewoon zwemmen in de natuur en de ontberingen voor lief nemen. Ik noem een paar van die luxe zaken. Er moet muziek zijn, of je elkaar daardoor niet meer verstaat.....maakt niet uit. Er moet een lijn in het water liggen, nu weer er mag met wet=suit gezwommen worden alles roept weer vragen op.Ik heb de laatste jaren de zee-zwemtochten rond Walcheren meegezwommen. Organisatie.....simpel b.v. Start om 19.00 uur. Iedereen gelijk starten jong en oud mannen en vrouwen zonder en met wetsuit.Natuurlijk is er geen sprake van een voortschrijdend jaarklassement en dan is alles ook eenvoudiger te behappen.Ik denk dat wij het hoe dan ook simpeler moeten maken. De zeewedstrijden nemen jaarlijks een grote toevlucht aan deelnemers........dus is dat de juiste formule.

Hans Koster Huizen.

 

Inmiddels ook wat vragen bij de KNZB neergelegd.

Hun antwoord is dat de watertempratuur ca.1 uur voor de afstand langer dan 3 km (opnieuw) gemeten moet worden. Dit zal nog uitgebreid beschreven gaan worden in hun toelichting.

Wat betreft de wetsuits zijn er idd nog maar 2 goedgekeurd door de FINA. Ze gaan wel kijken of  ze een NL versie aan de eisen van wetsuits kunnen stellen zodat die voor iedereen begrijpbaar en toepasbaar zijn.

Het afgelopen seizoen waren er 3 á 4 wedstrijden onder de 18 graden. Deze waren aan het begin en eide van het seizoen.

Het zou fijn zijn als ze vaart maken met de toelichting zodat snel meer duidelijkheid gaat komen.

Het inschrijven is een week vooraf... Is het nu gokken op warm water of de boete voor het niet starten voor lief nemen? Als het laatste het geval is dan neem ik dus geen enkele risico en zwem ik enkel 3 km of korter, maar betekend wel dat ik minder open water wedstrijden ga deelnemen.

Had de KNZB al gemaild toen de berichtgeving net uit was, natuurlijk kan ik fluiten naar een antwoord, thans voor het seizoen over is dan toch..

Mag toch hopen dat bij het niet mogen starten, je je startgeld terug krijgt ipv een boete omdat je niet starten mag. Voorheen zwom ik ook in m'n dunne pakkie of broekje, dat kan en durf ik nog steeds aan :p(maar dat mag dus niet...?!)

Sander en Erwin, je kan je altijd ziek of geblesseerd afmelden, zelfs op de dag zelf tussen twee nummers in! Boete voor niet starten is dan ook niet echt van toepassing.

De zeezwemtochten zijn inderdaad geweldig. Gewoon lekker starten en zwemmen zoals je wilt! Geen regels, net als bij de triatlon, lekker simpel en een fantastische sfeer!

Ik kan me een wedstrijd in Stadskanaal herinneren waarbij jij dat deed, en je eerder gezwommen 5km ongeldig werdt, en ik de 1500pnt cadeau kreeg.... ;)