U bent hier

Teamcompetitie

1 bericht / 0 nieuw
Remco van Althuis
Teamcompetitie

Het huidige verenigingsklassement is een beetje aan vervanging toe.. De vereisten om hierin deel te nemen vereist grote deelnemersaantallen van een vereniging. Voor de meeste verenigingen is dit simpelweg onmogelijk. De strijd in het verenigingsklassement draait dan ook vaak maar om 3 teams en zelfs deze teams strijden amper voor het klassement omdat het gigantisch onoverzichtelijk is en je er amper invloed op kan uitoefenen door taktiek. Het alternatieve verenigingsklassement maakt de onoverzichtelijkheid overigens al wel een stuk beter, maar ook hierbij gaat het vooral om grote deelnemersaantallen hebben.

In de triatlon sport heb je een andere vorm van competitie, namelijk de teamcompetities. Deze competities hebben een aantal mooie verschillen t.o.v. ons open water zwemmen:

  • De teams hoeven niet van 1 vereniging te zijn, maar kunnen samengesteld worden door triatleten uit het hele land
  • De strijd vindt plaats over 4/5 wedstrijden in plaats van een heel seizoen lang
  • De strijd vindt plaats met 4/5 deelnemers in plaats van 10+
  • De strijd vindt plaats over vaste onderdelen met een punten resultaat per wedstrijd.

 

Het mooie hieraan is dat de teamcompetities veel toegankelijker zijn voor deelnemers, omdat de teams veel kleiner zijn en er minder wedstrijden zijn. Hierdoor kunnen er dus veel meer mensen aan mee kunnen doen. Dit maakt deze competitie ook een stuk interessanter voor sponsoren. Het sponsoren van een vereniging is wat anders dan het sponsoren van een team. Het feit dat deelnemers gelinieerd zijn aan een team maar niet aan vereniging, zorgt er ook voor dat de strijd veel spannender kan zijn. Recrutering van zwembad zwemmers voor incidentele wedstrijden wordt hierdoor ook ineens veel aantrekkelijker en kan tot verassende situaties leiden.

Uiteraard is het initieel opzetten van een teamcompetitie niet eenvoudig en zal het lastig zijn om hier in de beginfase voldoende publiciteit en aandacht voor te vinden om het echt op te zetten. De triatlon wereld had echter dezelfde problemen, maar inmiddels is de team triatlon wellicht verreweg het meeste populaire onderdeel uit de sport, waarbij er veel meer teams zijn dan plaatsen in de competitie!

Of het te mappen is naar het open water zwemmen? Dat is natuurlijk de vraag. Uiteindelijk zijn er veel meer triatleten dan open water zwemmers, al zouden we moeten afvragen hoe dat kan aangezien de zwemsport veel groter en toegankelijker is!