'Zwembad is voor mij veel te warm'

bron: www.bndestem.nl

ZWEMMEN - Golven, stroming, weer en wind, dat zijn de elementen die Desirée Emmen wil trotseren in het openwater. De zwemster uit Dongen heeft het binnen de vier muren van het zwembad al snel gehad.

"Het is er te warm, als je verkeerd start is je race verkeken en het spel dat ik zo leuk vind heb je in een zwembad niet." De 18-jarige Emmen zoekt de uitdaging niet in de seconden die tellen in het binnenbad maar meer in de ontberingen die ze tegenkomt in de zee of het kanaal. Zoals komende zondag in 'De Zeeslag rond Walcheren'. Een wedstrijd waar in de open zee de 30 km tussen Vrouwenpolder en Vlissingen afgelegd wordt. Emmen is een van de zes zwemmers van het Holland-team dat in estafettevorm de strijd aan gaat met het team uit Zeeland. "Ik vind het heel spannend om in zee te zwemmen.

We moeten niet alleen eerst door de branding heen maar ook tegen de sterke stroming in op de kop van Walcheren. Dat is vechten, dan kom je bijna niet vooruit."

Wat veel binnenzwemmers niet zien zitten is het afzien in de kou, de golven en het vieze water. Voor de Dongense zijn juist dit de dingen die het zwemmen boeiend maken.

"Veel zwemmers vinden het eng als je de bodem niet ziet en dat je na een hoge golf een diep gat induikt. Of ze vinden het niets dat de zwemmers elkaar raken. Ik vind dat juist zo leuk", aldus Emmen. "Je moet constant nadenken. Het is misschien niet zo veilig om dicht op elkaar te zitten, maar je gebruikt elkaar om beter te zwemmen."

De 'kleine' Emmen heeft niet echt het postuur van een openwaterzwemster maar haar onverschrokkenheid brengt haar ver. Ze laat zich voor de start niet afschrikken door grote meiden die haar proberen te intimideren of door de algen of een visje dat ze na afloop van de wedstrijd in haar badpak vindt. Een voordeel is ook dat ze niet al te snel last heeft van de kou.

Het gaat Emmen echter niet alleen om de strijd met zichzelf. Het liefst zwemt ze de 1000 meter of 2 kilometer omdat ze daar de grootste kans maakt op een podiumplek. "Als ik geen beker win, dan denk ik 'nou zeg' en baal daar echt van."

Het wedstrijdelement blijft voor de Dongense het belangrijkst. "Ik wil steeds mijn tijden verbeteren en alleen voor de lol een lange afstand zwemmen zal ik niet snel doen."

De vijfde plek in het nationale openwaterklassement wil Emmen dit seizoen graag behouden.

De concurrentie tussen de vrouwen is volgens haar iets gezonder dan voorheen. Toen werden er in het water regelmatig stoten of trappen uitgedeeld. "Vorig jaar werden er weleens vier bootjes extra uit de garage getrokken om de boel in de gaten te houden als de vrouwen startten."

Ondanks het verbod om te zwemmen in het Wilhelminakanaal traint ze daar vier keer per week en vindt ze het een sport om de passerende boten bij te houden.

Ook is ze op zoek naar nieuwe uitdagingen. Samen met haar trainingsmaatje Koen Florijn wil ze een oversteek maken die nog niet eerder gedaan is.

Maar eerst wachten de golven rond Walcheren. "Ik ben benieuwd hoeveel slokken zout water ik binnenkrijg."