Wereldkampioen Heister trekt zich terug op WK

21/07/2011 bron: sport.nieuws.nl

(Novum) - Zwemster Linsy Heister verdedigt in Shanghai haar wereldtitel op de 25 kilometer open water niet. Trainer Marcel Wouda trok de 23-jarige Eindhovense donderdag terug. Volgens de coach is het medisch onverantwoord om de langste zwemafstand af te werken bij een watertemperatuur van rond de 30 graden celsius.

"We hebben na lang overleg met de medische staf besloten Linsy terug te trekken", meldt Wouda donderdag. "Het is onverantwoord om vijf tot zes uur te zwemmen in water van rond de dertig graden. Naast dat het levensgevaarlijk is, vergt het ook een zeer langdurig herstel."

Heister eindigde in de Chinese stad op de tien kilometer op plaats twintig. Volgens Wouda staat de afzegging los van deze teleurstellende prestatie. "Het is puur op medische gronden. Wij willen graag dat onze sporters op een veilige manier races zwemmen. Er zitten altijd risico's aan, maar dit is iets wat we van tevoren kunnen inschatten en daar staan we niet voor."

Wouda is van mening dat de wereldzwembond zijn verantwoordelijkheid moet nemen. "Gezien het overlijdensgeval vorig jaar, ook onder zeer warme omstandigheden, zou je denken dat de FINA een belangrijke les heeft geleerd. Ik ben als coach van mening dat de FINA onder deze omstandigheden de wedstrijd af moet blazen. Het is onverantwoord."

In oktober overleed de Amerikaan Francis Crippen tijdens een openwaterwedstrijd in de Verenigde Arabische Emiraten. Onderzoek wees uit dat de hoge temperatuur van het water mede oorzaak was voor zijn overlijden. "Dit moeten we onze sporters niet aandoen. Ik hoop dat er meer coaches en teams zijn die net als wij zo'n besluit nemen."