Lac St Jean stapt uit FINA wereldbekercircuit

Vertaald (met DeepL) van de facebookpagina van Lac St. Jean:

De Raad van Bestuur van de Traversée internationale du lac St-Jean heeft de beslissing genomen het FINA World Open Water Marathon Circuit te verlaten.

In het licht van de voorbije maanden en jaren is het organisatiecomité tot het inzicht gekomen dat FINA niet langer het juiste instrument is om het open water zwemmen te promoten, aangezien het niet in staat is de atleten en de organisatiecomités op adequate wijze te ondersteunen. Zo heeft de FINA ons gevraagd onze twee FINA-wedstrijden in september te houden. Dit verzoek was eenvoudigweg niet realistisch gezien de weersomstandigheden in Saguenay-Lac-Saint-Jean in die tijd van het jaar.

In de komende maanden zal de Traversée samenwerken met andere open water marathons in Zuid-Amerika en Europa, zodat een nieuwe organisatie kan worden opgericht.

Met de opheffing van de gezondheidsmaatregelen, die de afgelopen weken is begonnen, hebben de organisatoren van de Crossing er alle vertrouwen in dat zij in juli aanstaande een volledige editie zullen kunnen presenteren.

De Uniprix 1, 2, 5 en 10 km wedstrijden (23 juli), de traditionele Loto-Québec Dinner in the Streets (27 juli), de Rio Tinto Marathon de la relève (29 juli) en de 32 km Traversée de la grande Traversée gepresenteerd door Rio Tinto (30 juli) zullen deel uitmaken van het programma, evenals de shows op de Scène Desjardins op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond.


commentaar noww.nl: Deze ontwikkeling is naar aanleiding van de uitspraken van FINA bestuursleden. In mijn (Richard Broer) ogen is dit een betreurenswaardige ontwikkeling. FINA heeft jaren gestreefd de enige wereldwijd operendende bond voor zwemmen te willen zijn. Dit lijkt nu losgelaten te worden. Mogelijk begon de wrevel al bij het invoeren van wetsuits. Een doorn in het oog van de puristen onder de open water zwemmers.

We gaan dus terug naar de situatie van voor de jaren 90. Er was toen een serie van opeenvolgende bonden voor professionele zwemmers die een circuit van Marathons organiseerde. Komt dit terug? Ik denk het wel! Het summum van de zwemsport is immers niet de 100m vrije slag in een aquarium, doch een forse afstand in de natuur. Daarbij overwinnen de zwemmers de elementen en zichzelf! Wedden dat het wetsuit weer afgeschaft gaat worden bij deze wedstrijden? Zelfs in St. Jean waar het water meestal niet warmer is dan 18 graden...