U bent hier

wetsuit voor open water zwemmen bij lage(re) watertemperaturen

Forums: 

Hallo,

Voor het wat vroeger in het seizoen kunnen zwemmen in open water (en het wat langer door kunnen zwemmen vanaf half september) ben ik op zoek naar een geschikte wetsuit. Ik zwem trouwens schoolslag in kanaal en in zee. Tot nu toe alleen bij watertemperaturen vanaf 18 à 19 graden en enkel in zwembroek dus...

Ik heb een pak gezien van Dare2Tri wat het meest geschikt zou zijn voor schoolslag. Dat is echter een volledig pak. 

Ik vraag me af het ook mogelijk is om bij een watertemperatuur vanaf ongeveer 13 graden 

in een pak te zwemmen met ​korte broekspijpen en mouwen. Natuurlijk is dat heel persoonlijk, maar misschien dat ervaren zwemmers kunnen vertellen dat bedoeld pak (een 

shorty?) bij lagere temperaturen écht een stuk minder aangenaam is dan een volledig pak. 

Voordeel van een 'shorty' is - denk ik - het makkelijker aan- en uittrekken en mogelijk ook een lagere aanschafprijs.

Wie kan me zijn of haar ervaringen delen en/of advies geven ?

Hartstikke fijn, al die reacties sinds november 2018... Maar, inderdaad, het is inmiddels 24 juni en is het water weer op een temperatuur dat een pak niet langer nodig is.

Het is jammer dat er geen reactie op je vraag gekomen is. Voor KNZB-zwemmers is een en ander veelal nog onontgonnen terrein. Veel zwemmers hebben geen wetsuit (zoals ik) en weten er niet mee om te gaan en weten eigenlijk ook niet welke te kopen. Ook de vorm is nog onduidelijk. Is een shorty toegestaan? Mogen de armen bloot? Een deel van de benen ook? Ik heb gewoon geen idee.

Dat komt ook omdat de koepel van bonden de FINA nauwelijks goedgekeurde wetsuits (slechts 2 Arana suits) had staan op zijn website. Inmiddels staan er meer en deze zijn alle van de vorm "Full-Body" (http://www.fina.org/content/fina-approved-swimwear). De pakken van het merk Speedo zijn daar echter niet bij. Ondanks dat, zie ik wel zwemmers met een dergelijk pak en met andere vormen van pakken zwemmen in KNZB-open water events.

Dus een antwoord op je vraag? Niet echt. Dat is er dus ook eigenlijk niet.

Had een uitgebreide reactie geschreven, maar helaas bij het plaatsen ging iets fout. Geen zin om het weer zo uitgebreid te doen.

ik zwem het liefst zonder wetsuit of shorty. Ze zitten allebei niet echt lekker. En precies wat je zegt, het is heel persoonlijk. Ik kan je maar een ding aanraden: als je niet voor een wedstrijd hoeft te zwemmen, wen dan gedurende het haar aan zwemmen in koud water. Tot 12 graden is dat sowieso goed te doen tot 1 km. 

Succes

Laurin

Dank voor jullie reacties.

Het ging en gaat me niet om een wetsuit voor wedstrijden, maar voor trainingen.

Ja, ik zwem ook liefst enkel in zwembroek, maar dat kan pas vanaf ongeveer medio juni en tot uiterlijk half september. Daarom mijn vraag over een wetsuit, om daarmee dus wat eerder het open water in te kunnen en wat langer door te gaan vanaf medio september.

Wennen aan koud water... Ik moet zeggen dat ik 18 graden (zonder pak) koud genoeg vind...

Ik ben het niet met je eens, dat je pas van half juni in open water kan trainen. 1 april ben ik begonnen met 400 m in 13 minuten. Watertemp 8,9. Eind april zwom ik een kilometer bij een watertemp van 12 in iets van 28 minuten. Mijn snelheid is niet zo groot als jongere zwemmers, die een kilometer in 14, 15 minuten zwemmen of sneller.

in september zijn er nog open water wedstrijden, waarbij niet in een wetsuit gezwommen hoeft te worden. De hele maand kun je ook dan nog trainen. Zet dit door in de wintermaanden en je komt een eind.

succes en groetjes

laurin

Laurin,

wat iemand een aangename temperatuur vindt om in te zwemmen lijkt me nogal persoonlijk en dus niet iets om dat niet met elkaar eens te zijn...

Verder zijn de openwatertemperaturen in voor- en najaar niet overal in Nederland hetzelfde.