Leeftijdsgroepen en jaargangen

Uit de nieuwsbrief van de KNZB (2019-05-17)

In het seizoen 2019-2020 wordt de junioren 4 meisjesgroep geïntroduceerd. De huidige meisjes junioren 3 worden dus junioren 4 in plaats van jeugd 1. Dit doen we om de aansluiting te maken met de internationale leeftijdsindelingen en jongens en meisjes langer samen te laten optrekken.

LET OP: omdat meisjes wel vaak eerder in de puberteit komen dan jongens, blijven we bij de minioren wel jongens minioren 1 tot 6 en bij de meisjes minioren 1 tot 5 gebruiken. 

Het seizoen 2019-2020 gaat het seizoen worden waar we het in de vorige eeuw zo normale age-group swimming nieuw leven in gaan blazen. Age-group swimming houdt in dat je met twee jaargangen samen strijdt om de eer. Dit zorgt voor gevarieerdere en minder voorspelbare deelnemersvelden. Niet jarenlang steeds dezelfde kinderen die de medailles winnen en steeds dezelfde kinderen die met lege handen staan. Kinderen geboren in het laatste kwartaal van het jaar (geboortemaandeffect) zijn niet altijd in het nadeel. Kinderen leren omgaan met winst en verlies. Er zijn diverse studies in de afgelopen jaren gedaan over het nut van zwemmen in age-groups.  

Wij gaan bij diverse wedstrijden stoppen met zwemmen in jaargangen en weer zwemmen in age-groups. Zo zullen minioren 3 en 4, minioren 5 en 6, junioren 1 en 2, junioren 3 en 4 en jeugd 1 en 2 vaak samen als age-group gaan zwemmen. Bij onder andere miniorenwedstrijden, regiokampioenschappen en NJJK gaat het age-group zwemmen ge(her)ïntroduceerd worden.