Column week 37-12: Marcel Schouten

Alle kilometers zijn verzwommen, alle medailles zijn verdeeld. De zon gaat minder krachtig schijnen, het water wordt weer kouder. Kortom, het open water seizoen zit er op.  Het was een geweldig seizoen, met alle facetten van het open water zwemmen. Sluis: koud en regenachtig. Hoorn: golven en onweer. Vught: hitte en wespen. Vlissingen: zout en snel. Beilen: ver en gezellig. Qua prestaties schiet één persoon er toch echt wel uit en dat is Marcel Schouten. Wat kan die jongen zwemmen.

Ik ken hem al van vroeger, toen hij als klein jochie al meteen van zich liet horen. Waar hij in 2006 en 2007 nog in de top 10 van de eindklassering bij de junioren stond, kwam hij in 2008 eindelijk op het podium bij de junioren 3&4. Om in 2009 maar als junior 4 door te stoten naar het podium van het heren klassement waar hij gelouterde zwemmers als Matthijs Dekker, Jan-Willem van der Graaff, Daan Glorie en mij achter zich hield.

In de jaren dat ik even niet zwom heeft Marcel een grote stap naar de top gemaakt door van zijn vertrouwde omgeving in Haarlem over te stappen naar het zwemmekka van Nederland, naar Eindhoven te verhuizen en daar te gaan trainen. Onder leiding van Marcel Wouda heeft hij zich op geweldige wijze ontwikkeld en lijkt een grote belofte te worden in het open water zwemmen. Met zijn niveau van zwemmen is hij Nederland ontgroeid en heeft hij alleen tegenstand van zijn trainingsmaatje Ferry Weertman. Op wedstrijden waar Ferry niet en Marcel wel aanwezig is, speelt hij met zijn concurrentie. Hij zwemt op zijn dooie gemaak naast, voor en achter ze. Niemand vraagt zich af óf er een versnelling komt, ze kunnen alleen toekijken wanneer zijn versnelling komt en niemand kan op zijn benen mee.

Met Marcel Schouten mag Nederland zich rijk voelen. Het is niet iemand die even in het open water zwemt. Hij doet dat al van kleins af aan en heeft een duidelijke mening over hoe het open water zwemmen beter en professioneler kan worden. Dit steekt hij ook niet onder stoelen of banken. Hij staat altijd klaar voor een discussie over het een en ander.

De bescheidenheid, gespeeld of niet, over zijn eigen prestaties mogen van mij helemaal verdwijnen. Met zijn IJsselmeerrecord, dat hij verbeterde van Maarten van der Weijden, heeft hij zichzelf , mij en ik denk iedereen bewezen dat hij de beste open water zwemmer van Nederland op dit moment is. Ik ben er van overtuigd dat wij in 2016 weer een Nederlander op de Olympische 10km zullen zien. Als hij zijn koppie er maar bij houdt, super geconcentreerd blijft op het trainen, eten en op tijd slapen! Maar ook het plezier houden in het  zwemmen in het open water. Dat heeft hij nu nog steeds en dikwijls zie je hem met een grote lach op zijn gezicht op de kant, in het water en op het ereschavot.

Marcel, terwijl wij onze vetpotten in de kast stoppen, onze visparaplu’s in de garage leggen en de waterplanten van Heerjansdam nog uit ons badpak en zwembroek proberen te krijgen, sta jij aan de vooravond van het belangrijkste toernooi voor jou tot nu toe: Het Europese Kampioenschap open water zwemmen. Ik weet zeker dat dit nog maar de eerste is ( afgezien van het EJK ) in een mooie reeks van EK, WK en Olympische spelen. Zet hem op en maak je naamgenoot een trotse trainer!

Ps: Ferry Weertman ook onwijs veel succes.