Column week 41-12: Ritueeltjes

Iedereen heeft ze. Van die ritueeltjes die je voor de wedstrijd doet of juist niet moet doen. De ene voetballer speelt altijd in dezelfde onderbroek (volgens mij was het zelfs David Beckham die ooit toegaf te spelen in een onderbroekje van zijn vrouw), een andere voetballer trekt zijn tenue altijd in dezelfde volgorde aan. De ene wielrenner stopt zijn gelukskettinkje in zijn shirt, een andere wielrenner moet even zijn wijsvinger langs al zijn spaken laten gaan.

Bij ons in de zwemwereld heb je ook allerlei ritueeltjes en het grappige is dat je ze op een gegeven moment door hebt. Onbewust of bewust zie je soms iemand die zijn grote lap tong over de glazen van zijn zwembril haalt. Onbewust of bewust slaat iemand zo hard op zijn borst dat de vingers rood in zijn huid staan. Onbewust of bewust strikt iemand meer dan 20x zijn zwembroek opnieuw vast. Bij het open water zwemmen heb ik altijd als vast ritueeltje dat ik nooit mijn badmuts en brilletje opzet voor het inchecken. Wanneer mijn nummer opgenoemd wordt hou ik steevast een hand in de badmuts en laat ik het nummer zien. Meestal kom ik er mee weg, maar soms moet ik hem verplicht voor naar binnen gaan van de voorstartruimte opzetten. Dan is het ritueeltje verbroken en dan komt mijn 'reserve'-ritueeltje in werking en dat is tijdens de uitleg van de scheidsrechter flink ouwehoeren, omdat hij mijn ritueeltje heeft verpest. Dat zal hem leren.

Ik weet dat Marrit Steenbergen bijvoorbeeld altijd haar nagels lakt voor een wedstrijd, maar dat doen Marije Dinkelberg, Ranomi Kromowidjojo en tig andere zwemsters wellicht ook. Toch ben ik wel benieuwd wie het raarste ritueeltje heeft? Vroeger telde ik altijd de tegeltjes op de wc van een zwembad.. Wanneer het dan oneven was zwom ik een persoonlijk record en wanneer het een even aantal was zwom ik die niet. Discussie met mezelf was dan altijd of alleen de hele tegels telden of ook de halve. Meestal kwam ik er met mezelf wel uit. Werd door de halve tegels het aantal even telde hij niet mee en als het aantal oneven werd telde hij wel mee.

Ook had ik vroeger de neiging om nooit wat tegen anderen te zeggen bij de voorstart, maar inmiddels mag het wel duidelijk zijn dat dat totaal is omgeslagen en dat ik meer zeg dan menig collega zwemmer lief is. Toen er nog een 2-startsregel was kon ik als ritueeltje, zeker bij de Overijsselse Kampioenschappen, de eerste valse start expres  maken. Hoe onsympathiek het ook was, ik moest het doen. Dat heb ik trouwens nu bij open water zwemmen ook een beetje, ik probeer altijd net een beetje voor de startlijn te liggen. (Jury, u heeft dit niet gelezen).

Toch zit ik al de hele ochtend te bedenken (ik schrijf dit een paar uur voor mijn eerste binnenwedstrijd sinds 2,5 jaar) wat voor ritueeltje ik nu ineens zal krijgen. Ik weiger om mijn nagels te gaan lakken, ik weiger om in een vrouwelijke onderbroek naar het zwembad te gaan en ik weiger om met mijn tong mijn zwembril schoon te likken voordat ik hem opzet. Mijn badmuts gebruik ik niet in een binnenbad en een praatje voor de race houdt de scheidsrechter ook niet. Ik moet dus iets nieuws verzinnen.

Eigenlijk is het ook van de zotte om een ritueeltje te hebben. Nu ik er zo over nadenk heb ik ook wel pr's gezwommen terwijl het aantal tegeltjes op het toilet van bijvoorbeeld het AA-bad in Zwolle, of het sportfondsenbad in Amersfoort een even aantal was. Ook heb ik mezelf op het podium gezwommen terwijl ik al bij het binnenlopen van het inchecken bij van een open water wedstrijd mijn badmuts op had. Zelfs als ik stil werd gezwegen met een strenge blik door een scheidsrechter ging het goed. Eigenlijk hoef ik me dus helemaal niet druk te maken en kan ik vanmiddag gewoon gaan zwemmen zonder mij nu druk te maken om een ritueeltje dat ik nog moet hebben. Ik hoef helemaal niets te doen om straks hard te gaan zwemmen. Gewoon doen! Keihard zwemmen en dan komt het vast allemaal goed. Ik ben er klaar voor! Zwemtas staat in de gang! Spullen er allemaal in! Ik maak me op voor mijn eerste binnenwedstrijd van het seizoen!

Ik bedenk me opeens dat ik zo nog wel even een paar blikjes red-bull moet kopen bij de supermarkt, want zonder red-bull kan ik niet hard zwemmen.