Column week 42-12: S.., Swim en Rock´n Roll

Voor de mensen die niet uit het noorden komen, opgelet!
Jullie zuiderlingen hebben Carnaval! Een paar dagen feest, jezelf verstoppen achter een masker van Spiderman, Zorro of een van de drie biggetjes. Bier drinken en na 20 biertjes niet meer weten wat je doet en 's ochtends wakker worden naast iemand waarvan je de naam niet meer weet. Hopen dat ze alleen naast je is komen liggen en dat ze niet boven op je heeft gelegen.

Wij noordelingen doen niet aan Carnaval. Carnaval is voor de mensen die met een zachte g spreken, Guus Meeuwis een gigantische goeie gozer vinden (spreek dat maar eens uit zonder zachte g) en denken dat wij noordelingen geen feest kunnen vieren. Bij deze wil ik dat gelijk even rechtzetten. Wij, zwemmend Noord-Nederlanders, hebben Veendam! Het Bubble toernooi.
Van zaterdagmorgen tot zondagavond liggen we dan verdeeld over 1 of 2 grote sportzalen, terwijl we af en toe een wedstrijdje over 50 en 100 meter zwemmen. Ongeveer 40 verenigingen liggen zij aan zij. Dranghekken zorgen ervoor dat iedere club zijn eigen stekje heeft. Volgepakt met tassen, slaapzakken en matjes komen zwemmers vanaf 9 tot ruim 30 jaar op de vroege zaterdagmorgen binnen. Hier hebben ze een jaar naar uitgekeken.

De sporthal is de thuisbasis. Af en toe moet je door een lange nauwe gang, waar altijd file staat, naar het zwembad en zwem je je wedstrijdje tegen je concurrenten. Maar eigenlijk zijn ze dit weekend geen concurrenten maar mede-feestgenoten. Na 3 of 4 keer zwemmen op zaterdag breekt de zaterdagavond aan die steevast begint met het tevoorschijn halen van je meegebrachte bordje, bestek en beker. Je haalt bij het podium jouw portie ranzige Veendammer nasi, saté, fujong hai en stukje kroepoek op. Als je geluk hebt, krijg je je eten, zonder dat er een voetbal op je bord geschoten wordt, op en laat je de meegebrachte papa's en mama's (die nog niet weten wat de nacht zal brengen) jouw bordje afwassen.

De avond begint wat mat: De muziek gaat wat harder en iedereen tussen de 9 en 15 jaar maakt zich op voor de kinderdisco in het zwembad. DJ Johnny maakt zijn drive-in show klaar: de discolampen hangen, de 2 houten schotten die zijn DJ-tafel voorstellen vallen bijna van ellende uit elkaar maar de stukjes tape houden het nog net aan elkaar. Hij heeft zijn pruik op gezet, zodat niet iedereen kan zien dat hij lichtelijk kalend aan het worden is. Het ME-badpersoneel houdt de laatste briefing: geen opstoppingen in de glijbaan, shampoo en zeep moeten op minimaal 10 meter afstand blijven van de whirlpools en stelletjes die onder de trap van de glijbaan glippen worden met harde hand terug gestuurd!
Het zwembad loopt tegen een uur of acht redelijk vol en iedereen danst in het ondiepe zwembad op Kabouter Plop, Macarena (en waarschijnlijk dit jaar Gangnam-style) de benen onder zijn lijf vandaan! DJ Johnny heeft de avond van het jaar. Waar hij normaal in een hooischuur voor kinderfeestjes voor ongeveer 10 jongens en meisjes draait, schreeuwen hier honderden jongens en meisjes na 30x te vragen: hebben jullie er een beetje zin in, nog steeds: JA!!!!
 

Rond negen uur loopt het zwembad een beetje leeg. De zwemmers boven de 16 jaar maken zich op voor de nacht van het jaar: De Veendammer nacht. De afgelopen uren hebben de jongens en meisjes boven de 16 jaar tussen het zwemmen door hun prooien voor de Veendammer jachtnacht geobserveerd, geanalyseerd en gesorteerd (als die niet lukt is zij prooi nummer 2 en zij prooi nummer 3).
In de 4 toiletten bij de sportzalen maken 300 meiden zich al over elkaar heen vallend op. De mascara, lipgloss en geurtjes vliegen door de ruimte en aan het eind van de opmaaksessie hebben ze allemaal een andere mascara, lipgloss en geurtje in hun toilettas zitten.
De jongens ruiken even aan hun shirt of die voor de avond nog kan en met goedkeuring van hun teamgenootje besluiten ze hem aan te houden, waarna ze nog wel even snel hun tanden poetsen want die Veendammer nasi stinkt altijd zo naar knoflook.
Rond een uur of tien loopt de sportzaal langzaam leeg en loopt het centrum van Veendam steeds voller. De kroegbazen krijgen eurotekens in hun ogen en bidden tot God met de wens dat er niet al te veel begeleiding mee is om het drankgebruik van de jonge zwemmers en zwemsters in te dammen.
Ondertussen loopt rond 23 uur de sportzaal vol met doodvermoeide kinderen die terugkomen van de eerste disco-avond van hun leven en worden opgevangen door de papa's en mama's die een warme kop chocolademelk voor hun klaar hebben staan. Dan worden ze in bed gedrild en hopen de trainers en begeleiders dat de jonkies door de hectiek die later op de avond nog gaat plaatsvinden heen slapen.
De gouden regel bij Veendammer nacht is: Wie na 2.00 uur niet binnen is slaapt buiten. De meesten lukt het om half zoenend, op elkaar liggend en half kotsend van de drank voor 2.00 uur de sportzaal binnen te komen, maar sommigen zijn echt te laat en proberen met harde bonken op de houten deuren nog binnen te komen, maar de bodyguards (eigenlijk de oude opa's van Veendam) houden de deur echt dicht. De 'te laat-kommers' mogen er om 7.00 uur weer in. Menig trainer probeert tevergeefs nog de bodyguards om te praten met een warm bakkie koffie maar helaas zien zij hun pupillen pas na de eerste kraai van de haan terug.

In de sportzaal gebeuren vanaf 2.00 uur allerlei dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.. Omdat menig ouder deze columns ook leest zal ik niet te veel in detail treden maar men hoopt elk jaar dat de jonge jongens en meisjes niet hun eerste seksuele voorlichting krijgen van hun iets oudere clubgenoot die boven op zijn prooi is gedoken.
Wanneer de eerste lichten 's ochtends aan gaan zijn alle dranghekken verplaatst. Alle zwemmers en zwemsters liggen door elkaar heen en de trainers en trainsters spelen levend Mikado. Voorzichtig trekken ze de ene zwemmer van een zwemster af en de ene zwemster van meerdere zwemmers.
Na het ontbijt en de eerste waves, die meestal worden ingezet om de stemming er weer in te krijgen, moet er weer gezwommen worden. De jury-leden die ook in de zaal hebben overnacht kijken met een iets minder scherp oog of iemand wel juist keert of zwemt en dat is maar goed ook, want menig zwemmer krijgt de armen bij de vlinderslag niet meer over het water heen.
Aan het eind van de zondagmiddag wordt alle rotzooi opgeruimd en in de containers buiten op de parkeerplaats weggegooid, waar vaak nog een verdwaalde zwemmer zijn roes aan het uitslapen is.
Inmiddels komen de trainers en begeleiders bij elkaar om unaniem te beslissen dat de club echt voor het laatst naar Veendam is geweest en volgend jaar gewoon thuis blijft. Gelukkig is na Veendam standaard de herfstvakantie en kan iedereen weer even op adem komen om dan na de vakantie met het schaamrood op de kaken elkaar weer tegen te komen en hopen dat niet iedereen nog weet wat hij of zij in de Veendammer nacht heeft uitgespookt.
Kortom, wij noorderlingen weten dondersgoed wat feest vieren is, alleen verschuilen wij ons niet achter een masker om onze zonden te verbergen en hebben we maar 1 nacht nodig om flink te feesten en de beest uit te hangen. Aankomend weekend is het weer zover. Wij zwemmende noorderlingen maken ons op voor Veendam. Dus als jullie zuiderlingen eens echt een feestje willen zien: tot zaterdag in zwembad Tropiqua Veendam!