Zwemmen voor een schonere zee met WWF-sea swim

persbericht d.d. 2019-09-12 - Klaar voor de start… zwem! Op zaterdag 21 september zwemmen honderden mensen voor ons leven. Tijdens de allereerste WWF-Sea Swim staan ze zij aan zij op het strand van Scheveningen om samen de Noordzee in te duiken. Niet om te dobberen. Met een zwemtocht van 0,5 of 1 kilometer zamelen ze geld in voor een compleet plasticvrije zee. Zwem mee voor een schonere zee via de website.

Tien zwembaden plastic per uur

In de supermarkt, thuis, op drukke stranden in Indonesië en in slootjes in eigen land. Plastic is overal.Per uur belanden er namelijk zo’n tienolympische zwembaden vol plastic in de zee. Tien zwembaden die daar zo’n 20 tot 500 jaar achterblijven. Al dat plastic kost jaarlijks miljoenen zeedieren het leven. En niet alleen dieren krijgen te maken met deze plastic soep. Via eten, drinken en de lucht die we inademen vindt (micro)plastic zijn weg terug naar de mens. Maar daar komt een einde aan als het aan de honderden fanatieke zwemmers van de WWF-Sea Swim ligt.

WWF-Sea Swim

Op 21 september verzamelen zwemmers zich massaal op het strand van Scheveningen. En dit keer niet voor een zonnige stranddag op een handdoekje. Ze duiken tijdens de allereerste WWF-Sea Swim samen kopje onder om het hoofd boven water te houden. Of het met schoolslag, borstkrol of vlinderslag is maakt niet uit, als de zwemmers maar 0,5 of 1 kilometer afleggen. Via sponsoring zamelen ze geld in om de zeeslag per slag en euro per euro schoner te maken. Armin van Buuren, Dorian van Rijsselberghe, Harm Edens, Art Rooijakkers en Pepijn Smits zetten zich allemaal in voor een plasticvrije zee en roepen Nederlanders op om daarom mee te doen met de WWF-Sea Swim. 

Als mindere waterrat ook meehelpen? Geen probleem. Steun de zwemmers op het droge vanaf € 5. Ook op de dag zelf hoeft niemand stil te zitten. Wie niet meezwemt haalt de zwemmers binnen en duikt op het strand in een programmering van livemuziek, boerengolf, expeditie Robinson en een beach clean-up.

De plasticvrije zee

Nu staat de teller nog op € 95.000 euro maar de WWF-Sea Swim streeft er naar € 130.000 euro bij elkaar te zwemmen. Daarmee wil WWF in de Koraaldriehoek, waar de vervuiling het grootst is, het probleem bij de bron aanpakken.Want hoewel de onderwaterwereld er adembenemend mooi is, is het gebied verantwoordelijk voor ruim 50% van de plasticvervuiling in zee. Het opgehaalde geld draagt bij aan plastic-opvangsystemen voor in de zeer vervuilde rivieren. Ook draagt het bij aan meer en betere afvalverwerking systemen en aan clean-ups in kwetsbare natuurgebieden.

Zwem mee!

Deelname aan de WWF-Sea Swim kost € 35,-. Sla dus direct je (school)slag en meld jezelf of een zwemteam aan via de website

Voor meer informatie over de WWF Sea Swim, persaanmeldingen en interviews kun u contact opnemen met Maureen Veurman mveurman@wwf.nlof  06 22 21 89 32

Voor extra beeldmateriaal:  http://bit.ly/ToolkitWWF-SeaSwim