Column week 43-12: De horizon kleurt oranje voor de zwemsport

Wellicht is het u ontgaan maar donderdag is de belangrijkste dag van de Nederlandse zwemsport geschiedenis geweest. Waar zwemkroniek berichte over de wereldbekerzege van Inge Dekker op de 50m vlinder in Moskou en waar zowel de KNZB als NOWW geen nieuws naar buiten brachten, werd het op het journaal breed uitgemeten. Zelfs de zaterdag stond nog vol met het nieuws over de belangrijkste gebeurtenis voor de Nederlandse zwemsport. Wellicht dat de meeste mensen nog steeds niet weten waar het over gaat, maar dat komt omdat niet iedereen  zoals ik een glazen bol heeft. Hoe ik aan die glazen bol kom is een ander verhaal, daar kom ik misschien ooit nog eens op terug. Maar toen donderdag het belangrijkste nieuws van de dag naar buiten kwam ben ik gelijk in mijn glazen bol gaan kijken en wat ik hoopte te zien zag ik ook:

Het is 2015 en er staan allemaal Rabo-zwembaden in Nederland. Zijn er Rabo-trainingscentra en zijn er Rabo-talententeams. Aan het hoofd staat Jacco Verhaeren met daarnaast Kees Robbertsen en Henri Koek. Samen vormen zij het trio dat het Rabo-swimteam traint met daarin natuurlijk de beste zwematleten van Nederland: Rabo-mi Kromowidjojo, Sharon van Rouwendaal, Sebastiaan Verschuren, Kira Toussaint, Amy de Lange, Kyle Stolk en good-old Inge Dekker die na een sabbatical het toch nog even tot Rio wil volhouden.

Het Rabo-talententeam traint in Amersfoort waar een nieuw Rabo-topsportcomplex is neergezet met 2x een 50m bad van 10 banen. Het Rabo-talententeam wordt getraind door Stephan Schoon met zijn vrienden Maarten van der Weijden en Sebastiaan Kuiper. Om nog maar te zwijgen over de trainingsmogelijkheden van het Open water zwemteam. In de polder is een heus open water-complex gebouwd waar een simulatie kan worden gemaakt van een wedstrijd in een stil kabbelend beekje tot een heftige wedstrijd met meters hoge golven, kwallen en extreme hitte. Daar trainen de Nederlandse open water zwemmers zoals Marcel Schouten, Pepijn Smits, Leonie van Noort en Amy van Lier dagelijks en behoren ze tot de kanshebbers voor over een jaar in Rio.

De Rabobank heeft het, na het wieleravontuur, aangedurfd de zwemsport te omarmen en de 175 miljoen euro die ze in de jaren 90 en zero hebben uitgegeven aan de wielersport, nu te investeren aan een letterlijk en figuurlijk schone sport: de zwemsport.Toine van Peperstraten, Dionne de Graaff en zelfs Mart Smeets zijn niet uit de zwembaden te krijgen. Ze willen steeds weer reportages, interviews en clipjes opnemen van de nieuwe sporthelden van Nederland. Door het Rabo-zwemplan is zwemmen nog populairder geworden dan het schaatsen, hockey en wielrennen bij elkaar.

Massaal halen kinderen nu zowel hun A, B en C-diploma. Ook omdat de bank voor ieder diploma dat een kind haalt 100 euro op hun Rabo-Zilvervlootrekening zet. De verdrinkingssterfte is drastisch gedaald onder de kinderen omdat iedereen nu wel alle diploma's wil behalen. Sportmerken staan in de rij om oranje zwembroeken, badpakken, badmutsen en brilletjes te leveren. Mensen staan in de rij om een kaartje te bemachtigen voor de Rabo Swimcups die in Eindhoven, Amsterdam en Amersfoort worden gehouden. Zelfs het dweilorkest 'Kleintje Pils' is overgestapt van de schaatshal naar de zwemhal omdat er in een warm zwembad, waar meiden in oranje Rabo-bikini's dansen op ‘Het kleine café aan de haven’,  veel meer sfeer is dan in zo’n koude, kille schaatshal waar iedereen tot de nek toe is ingepakt.

Eindelijk heeft het zwemmen gekregen waar ze recht op hebben. Eindelijk hebben al die zwemmers en zwemsters van Nederland, die dagelijks om 5.00 uur hun wekker zetten om voor de eerste keer te gaan trainen die dag, de erkenning van een sponsor. En wat voor sponsor!

Het is 2015 en nog een jaar en dan gaan wij, Nederland, het zwemtoernooi in Rio overheersen. Wij kapen de medailles voor de gerenommeerde zwemlanden Australië, USA en Frankrijk weg. Het Wilhelmus wordt bij alle Olympische afstanden ten gehore gebracht. Zwemland Nederland zet de Rabobank weer neer als een eerlijke betrouwbare bank, zonder dopinggebruikende sporters.

Dus zwemmend Nederland, mocht er nou binnenkort bij je aangebeld worden door een werkloze apotheker in een witte jas die je voor een prikkie aan EPO kan helpen, zeg maar dat jouw buurman aan wielrennen doet en gooi de deur gauw dicht, want volgens mijn glazen bol staat er iets moois te gebeuren in de zwemsport.