Column week 46-12: It's time to change

Het is voorbij. Over. Afgelopen. Geestmeerambacht komt niet meer terug. De reden: Het werd steeds lastiger om vrijwilligers te krijgen. Weer een open water wedstrijd die sneuvelt. Net zoals door de jaren heen andere mooie open water wedstrijden sneuvelden: Bussloo, Hank, E3 Strand Eersel, Tilburg, Leiderdorp en dit jaar ook niet meer terug op de kalender Wijk en Aalburg.

Natuurlijk het is een komen en gaan van wedstrijden want er zijn in de loop der jaren ook weer mooie wedstrijden bij gekomen: Eindhoven, Gaasperplas, Vianen (terug van weggeweest), Beilen en de Jan van Schijndelbokaal. Daarnaast natuurlijk de gevestigde banen die een begrip zijn in de Nederlandse Open water zwemwereld: Scheerwolde, Sluis, Strijen, Hoorn, Oosterhout, Stadskanaal, Goes en Vlissingen. En de kalender is weer compleet.

Toch ben ik wel benieuwd wat nou precies de redenen zijn waarom sommige wedstrijden jaar in jaar uit zonder problemen georganiseerd worden en andere organisaties nauwelijks hun hoofd boven water kunnen houden in de stevige golven van het open water zwemmen. Zijn geld, vrijwilligers en nauwelijks sponsoren ook echt de reden? Of zitten er nog tal van andere redenen achter het stoppen van een organisatie.

Ik zat er over na te denken en kwam tot de volgende vragen:

  1. Wordt de organisatie door veel mensen binnen een organiserende vereniging gedragen? Of is het één ‘gek’ die de kar trekt en de rest hobbelt achteraan in de kar mee?
  2. Kunnen er geen andere manieren gevonden worden om voldoende geld te krijgen? Sponsoren aanschrijven om te vragen of ze alsjeblieft een advertentie willen plaatsen in het programmaboekje of een vlag willen ophangen bij de wedstrijd, lijkt in deze tijd niet meer voldoende.
  3. Is het open water wel spectaculair genoeg voor sponsoren om een evenement te sponsoren? Moet er niet meer actie komen dan een groep die weg zwemt, je ziet wat armen en benen door het opspattende water bewegen en ze komen na een kilometer of twee (of meer) weer één voor één terug. Als je geluk hebt zwemmen er een paar zwemmers bij elkaar en zie je nog een ferme eindsprint.
  4. De open water wedstrijden die sneuvelen zijn allemaal op een afgelegen plaats georganiseerd. Zijn ze daarom duurder om te organiseren? Of komt er minder ‘publiek’? Zou het beter zijn om veel wedstrijden in het centrum van een stad te organiseren? Zo kan de middenstand er op in spelen en trek je een heel ander (extra) publiek aan.
  5. Waarop lukt het binnen het open water zwemmen niet om één grote sponsor te vinden die de naam volledig draagt van het open water zwemmen? Die eventueel wedstrijden in nood wat extra financieel kan ondersteunen.
  6. En als laatste vraag 6. Waarom worden er op noww.nl allerlei discussies gevoerd over hoe het open water zwemmen anders moet en wordt daar vervolgens geen drol meegedaan.

Vooral die laatste vraag is misschien óók wel een antwoord. Een antwoord op alle vragen die de afgelopen jaren zijn gesteld waarom er binnen het open water zwemmen zo weinig verandert: Er wordt geen drol mee gedaan. Iedereen roept. Iedereen klaagt. Maar uiteindelijk blijft iedereen zitten kijken of iemand anders het oppakt.

Ik zie een paar ambitieuze mensen die van alles willen organiseren en dingen willen veranderen. Deze mensen roep ik op om contact met mij op te nemen om vervolgens daadwerkelijk dingen te gaan veranderen. It’s time to change!