column week 47-12: Jacco Bedankt

Als hij door het zwembad loopt zie je iedere keer hetzelfde: Rondom hem heen is het stil, maar zodra hij een iets verder is begint het geroesemoes. “Heb je gezien dat hij net voorbij liep?” of “Psst…daar loopt hij…” Hij is DE coach in de Nederlandse zwemwereld. Beter gezegd: Hij was de coach van de Nederlandse zwemwereld. Vanaf vorige week is hij coach af.

Als Nederlandse zwemtrainer is hij er als enige in geslaagd de 101-pagina van Teletekst te bereiken. Hij heeft als Nederlandse zwemtrainer bereikt het Sportjournaal te laten beginnen met zwemnieuws, ook al werd er geen Nederlandse medaille tijdens de Olympische Spelen behaald.

Jacco Verhaeren is gestopt met het coachen van de crème de la crème van wat Nederland de zwemwereld te bieden heeft. Als je hem niet zou kennen en alleen zijn erelijst als coach zou zien: 10 gouden Olympische medailles, de titel Coach van het Decennium 2000 -2010 en ontelbaar veel medailles op mondiale toernooien, zou je denken dat de zwemtrainer minstens de pensioengerechtigde leeftijd zou hebben bereikt. Hij is slechts 43 jaar.

Buiten het feit dat hij coach/trainer is geweest van een paar supertoppers, is hij ook voor de Nederlandse ‘gewone’ zwemmers heel belangrijk geweest. Hij is de grondlegger van het hedendaagse trainen bij de zwemverenigingen. Hij is één van de pioniers geweest, die er voor heeft gezorgd dat wij een topaccommodatie hebben. Hij is voorstander geweest van de gewone zwembroek, in plaats van de super geavanceerde zwempakken, die elke sportschool spierbundel hielp drijven.

Jacco Verhaeren heeft een boek geschreven: “Boven water”. Een verhaal over hoe hij zijn loopbaan is begonnen. Dat boek is misschien wel de Bijbel voor Nederlandse coaches die iets willen bereiken in de zwemsport: 'Succes is het resultaat aan het einde van een goed proces. Een proces, dat je zelf kunt sturen met je acties en met je gedachten.'

 

Gelukkig blijft Jacco wel vier jaar lang Technisch Directeur en zal hij daardoor nog meer invloed gaan uitoefenen op zwemmend Nederland. Ik ben benieuwd wat voor ideeën hij uit zijn pet tovert om Nederland een nog beter en mooier zwemland te maken. Maar toch…Ik zal het wel missen als hij met zijn typerende look: sportschoenen, trainingsbroek, T-shirtje en petje op zijn hoofd door het zwembad loopt en er een magische stilte ontstaat op de tribune, zodra hij langs loopt. Voor de dames is het natuurlijk geweldig om Jacco straks als Technisch Directeur in het zwembad te zien: in een net directeurenpak. Het zou mij overigens niet verbazen als hij de komende vier jaar baanbrekend is en een nieuwe trend neer zet. Al was het alleen al om als directeur een petje te dragen.