column week 48-12: Schaf de schoolslag af

Gelijk afschaffen die hap! Elke keer weer die discussies bij de schoolslag! Maakte iemand nou een vlinderkick met zijn benen of hoorde dat bij de beweging van zijn slag! Deed iemand een paar keer een kick bij het keerpunt of was dat de deining van de benen? Daarnaast is het de langzaamste slag van de vier 'wedstrijdslagen' en het ziet er gek uit: Let maar eens op de gezichten van schoolslagzwemmers als ze uit het water omhoog komen. Zwemmers en zwemsters worden gelijk een stuk lelijker met die 'gekke bekken' die ze trekken.

Schoolslag is helemaal niet stoer! Iedereen kan het! Bij de zwemles word je al doodgegooid met 'Pipo-voeten, Kikker-benen, vliegtuig, potlood'. Vervolgens gebruik je die slag je hele leven lang. Iedereen kan de schoolslag: van kindjes van vier tot oude mensen, die deze slag gebruiken om zo hoog mogelijk hun schouders boven water proberen te krijgen om hun haar droog te houden.

Daarnaast is de schoolslag ook niet geschikt om tijdens trainingen te zwemmen. Je schopt elkaar constant bij het passeren en als je achter iemand anders zwemt en die doet zijn “Pipo-voeten, kikker-benen, vliegtuig, potlood' beweging kijk je vol in zijn of haar geslachtsruimte. En met de wetenschap dat sommige oudere zwemmers nog steeds met hun zwembroek van 20 jaar geleden zwemmen (lees: veel te strak) kun je je voorstellen dat je soms meer ziet dan je lief is.

Ik kan mij ook echt niet voorstellen dat iemand denkt: Ik wil de beste worden in schoolslag! Ik durf te wedden dat iemand die dat roept óf een tik van de molen heeft gehad óf gedwongen wordt door een persoon die zo'n hekel aan hem/haar heeft en hem daar gewoon mee pest. Je gaat toch niet voor je plezier schoolslag zwemmen? Je trapt ten eerste als je teveel schoolslag zwemt je knieën naar de galemissen en ten tweede verslik je je voortdurend in de boeggolf die je zelf maakt een kleine twee meter voor het keerpunt. Daarnaast is er nooit een recreatieve zwemmer die aan mij vroeg: Wil je mij de schoolslag leren? Nee..Wel de borstcrawl, vlinderslag en rugcrawl. Schoolslag denkt iedereen wel te kunnen.

Ook in open water zwemmen ziet de schoolslag er niet uit. Mensen die bij open water zwemmen komen kijken, zien een paar mannen boven op elkaar liggen. De voorste zwemt schoolslag, de anderen liften op de rug van de 'trekker' mee! Ik heb zelfs eens iemand uit het publiek horen zeggen: 'Het lijkt net of die jongen, als hij zijn handen naar voren brengt, ze bij de voorganger in zijn kont steekt. Nee, stoere slag die schoolslag.

Nou kun je je afvragen waarom ik zo tegen de schoolslag ben? Het antwoord is simpel: Omdat ik volgens mij de enige op de wereld ben die het echt niet kan en ook helemaal niet wil kunnen. Dinsdag deden we een hele set schoolslag, alles bij elkaar ruim een kilometer schoolslag! Een hele kilometer lang heb ik mijn woordenschat op het gebied van vloekwoorden weten uit te breiden tot 635 woorden. En dat was nog maar een kilometer. Ik ben wel benieuwd wat Paul Oudendijk voor vloekwoorden heeft bedacht toen hij in 2009 het IJsselmeer overzwom door alleen maar schoolslag te zwemmen. (Ja, ik weet dat u de zin nog een keer heeft gelezen maar het staat er echt: Hij is het hele IJsselmeer in schoolslag overgezwommen.) Ik kan mij niet voorstellen dat hij 22 kilometer lang met veel plezier zijn knieën naar de galemissen trapte, bij elke ademhaling een golf in zijn gezicht kreeg en zich verslikte om maar niet te spreken van zijn gezichtsuitdrukking bij elke ademhaling. De foto's daarvan zijn volgens mij na het afdrukken verscheurd en verbrand, want charmant zullen ze niet zijn geweest. Ik denk dat hij zijn vloekwoorden heeft uitgebreid naar ruim een kleine 5000 duizend woorden. Diep respect voor Paul zijn prestatie!

Een paar maanden geleden werd er geopperd om de Olympische afstanden bij het zwemmen in te korten! Nou! Bij het afschaffen van de schoolslag heb je sowieso al weer zes medailles minder uit te reiken! En als de schoolslag dan niet meer Olympisch is, kun je de slag net zo goed niet meer zwemmen op de Wereld, Europese en Nederlandse Kampioenschappen. Kun je de slag gelijk ook overslaan bij de clubkampioenschappen. Olympisch comité blij, ik blij, wat wil je nog meer?