Column week 50-12: laten we daten!

Sinds een paar weken train ik weer in Steenwijk. Zwembad 'Waterwyck' staat sinds de jaren '90 achter het huis van mijn ouders. Toen ik begon met zwemmen moest ik de eerste paar keer naar 'de Westwijk', een zwembad aan de andere kant van het dorp Steenwijk, dat om zijn handige handelsligging van Napoleon Stadsrechten had gekregen. De Westwijk was een oud zwembad met hoge randen. Een 'klotsbad' waar je door je eigen golven moest zwemmen. De 'Waterwyck' was toentertijd super modern: overloopgootjes, recreatiebad, superglijbaan en natuurlijk het heerlijke bubbelbad.

Trainen deden zwemclub Steenwijk'34 en 't Tolhekke maar al te graag in het warme, mooie, nieuwe zwembad. Op maandag en vrijdag altijd na elkaar, op andere dagen verdeeld over de ochtend en de avond. Beide zwemclubs hadden een groot aantal leden en deden mee in de oude B en C-competitie. Ze deden het fantastisch en hadden ook grote namen als Debby de Boer, Wilko Rutgers, Hans Nijdam, Janneke Bakker (nu Harmsen), Peter en Martin Gildemeester, Feiko Mollema, Marty Veen, Linda Wibbelink, Edwin en Hans van der Wulp en trainers als Herman Lammerts, Reinier de Groot , Henk van der Wulp, Joop van der Sluis en enkele anderen. Onderling was er veel strijd tussen beide verenigingen en de wissels op de maandag en vrijdag waren altijd gespannen overgangen. Er zat veel oud zeer. En aan het eind van de jaren '90 werd die nog een keer versterkt door een ruzie tussen een trainer en zijn zwemmer. Dat resulteerde dat daarna enkele families van ‘t Tolhekke naar Steenwijk '34 vertrokken.

In 2001 stortte het dak van de Waterwyck in. De avond er voor belde Reinier de Groot op dat wij die bewuste ochtend maar niet zouden trainen omdat we 's avonds gewoon in het eigen buitenbad van 't Tolhekke konden trainen. Uit onderzoek blijkt dat het dak waarschijnlijk rond onze trainingstijd tussen zes uur en half acht ‘s ochtends zou zijn ingestort. Als wij wel waren gaan trainen, waren er gewonden en misschien wel doden gevallen. Nu was er alleen schade. Enorme schade. Het zwembad sloot enkele maanden en zwemleskindjes, recreatiezwemmers maar ook de zwemclubs moesten uitwijken naar andere zwembaden. Ik weet niet of het door het oud zeer komt, maar Steenwijk'34 ging niet naar het buitenbad van 't Tolhekke. Zij gingen ergens anders trainen. Terwijl ‘t Tolhekke gewoon in hun eigen bad kon trainen.

Nu, in 2012, zijn beide verenigingen ver weggezakt in niveau en is het ledenaantal veel minder dan voor 2001. Alle mensen waarbij enigszins oud zeer zou kunnen zitten zijn eigenlijk vertrokken of gestopt in hun functie. Nieuwe mensen, nieuwe kansen. De trainingsuren die beide zwemclubs gezamenlijk hebben is een aantal waar grotere clubs jaloers op zouden zijn. Als de clubs samen zouden gaan zou je een hele goede B of misschien wel A-competitie vereniging hebben.

Elke maandag en vrijdag trainen beide clubs nog steeds na elkaar en sinds ik weer bij Steenwijk'34 mee train, zie ik dat de twee verenigingen op heel goede voet met elkaar leven. Geen strijd, geen oud zeer tussen de zwemmers, trainers en ouders. Maar toch lukt het maar niet om beide verenigingen samen te krijgen. Een aantal jaar geleden was de zwemcombinatie 'Steenhekke' ontstaan maar die is dit jaar ook alweer opgeheven. Doodzonde, want dat was misschien wel de eerste stap in de richting van een mooie, grote, nieuwe club.

In mei 2013 gaat de 'Waterwyck' weer dicht omdat er een sporthal bij het zwembad wordt gebouwd en de kleedkamers en vloer op de schop gaan.

Ik durf het bijna niet te vragen, maar Steenwijk'34 en ‘t Tolhekke: Zou het niet fantastisch zijn om, in de tijd dat de 'Waterwyck' dicht is voor onderhoud, samen te trainen in het buitenbad van 't Tolhekke en zo lekker met elkaar te flirten, af te tasten en de vonk eindelijk eens te laten overslaan. Zodat Steenwijk'34 en ‘t Tolhekke eindelijk eens een vaste relatie met elkaar aan kunnen gaan. Ik als kind van beide verenigingen zou het geweldig vinden als papa en mama eindelijk eens bij elkaar komen........