column week 3: Seks voor de wedstrijd

De vraag die één keer in de zoveel tijd naar boven komt is: kunnen seks en sport samen gaan? Seks en sport lijken wel behoorlijk op elkaar: je wordt er beter in, hoe vaker je het doet. Het kan best verslavend zijn. Je voelt je een stuk vrolijker als je het hebt gedaan en je hartslag gaat er behoorlijk van omhoog. Daarbij is er natuurlijk ook een grote tegenstelling. Bij sport gaat het erom dat je sneller bent dan de ander. Bij de seks gaat het juist om het gelijkspelletje, waardoor je er allebei met de winst vandoor gaat.

Seks vóór de sport is een behoorlijke discussie waar de meningen sterk over zijn verdeeld. De enige plek waar seks voor de sport kan is in de Dikke van Dale, maar over de praktijk zijn professoren, doktoren en sporters erg verschillend. Sekscoach Cora Emens heeft ooit laten optekenen dat seks voor een wedstrijd een positieve invloed kan hebben, mits je maar niet tot de climax komt. Dan zou er belangrijk vitamineverlies plaatsvinden, wat ten koste gaat van je prestatie. Ik vind het maar belachelijk: iets beginnen en dan niet afmaken. Het is net of je van Persie drie man ziet uitkappen, met een stiftje de bal over de keeper heen schopt, zelf om de keeper heen loopt en de bal een meter voor het open doel stil legt en roept: 'Jullie weten toch wel dat hij er in gaat. Dus laat ik hem hier liggen. Dit was het!'

Nee, als je ergens aan begint, wil je het ook afmaken. Daarentegen zweerde bokser Muhammad Ali erbij zich tijdens de laatste zes weken voor een belangrijke wedstrijd geheel te onthouden van seks. Wellicht dat hij zo gefrustreerd raakte dat hij daarom zijn tegenstanders één voor één knock-out sloeg.

Uit onderzoeken blijkt dat er bij vrouwen na de daad een stofje vrij komt waardoor ze meestal nieuwe energie krijgen. Dikwijls hebben de vrouwen na de daad nog even zin om wat huishoudelijke klusjes te doen zoals de was opvouwen, strijken of de ramen lappen. Of ze maken nog een heerlijk avondhapje voor hun man, zo vlak voor het slapen gaan. Mannen daarentegen zijn na de daad net een zak aardappelen en vallen zodra ze uitgeput naast hun vrouw vallen, als een blok in slaap. Dat komt omdat de daad voor mannen een soort van verovering is. Zodra mannen 'het' hebben gedaan zijn hun primaire levensbehoeften weer voldaan en kunnen ze in de 'relax-mood'. Het hormoonniveau staat dan lager en er is minder adrenaline in hun lijf. Ook worden mannelijke spieren tijdelijk even wat slapper. Als conclusie zou je dus kunnen zeggen: vrouwen mogen nog flink seks hebben voor de wedstrijd en mannen niet. Natuurlijk enkele uitzonderingen daargelaten, want laatst zag ik de buurman door de ramen van een paar huizen verderop om elf uur 's avonds nog de was opvouwen.

Nog twee weken en dan beginnen de Open Nederlandse Master Kampioenschappen. Het toernooi waar zwemmend Nederland boven de twintig jaar, maar vooral zwemmers boven de vijftig jaar, gaat strijden om de Nederlandse titels. Niet echt een toernooi waarbij je gelijk aan seks denkt. Toch doe ik dat wel. Als ik aan de ONMK denk, gaan mijn gedachten terug naar de korte baan ONMK in Vlaardingen in januari 2010. Dat weekend sliep ik op een hotelkamer. Alleen. Tenminste dat was de bedoeling. Uiteindelijk 'sliep' er nog iemand bij mij. Die dag erna presteerde ik ontzettend goed en dat terwijl er van slapen die nacht niet veel terecht was gekomen. Wel moet ik zeggen dat ik die nacht de onderliggende partij was en daardoor wel aardig wat energie heb kunnen besparen.

Seks als training schijnt echter wel goed te zijn! Men beweert dat door het juist vaak te doen, je een verbeterde conditie krijgt, minder snel verzuurd en meer testosteron aanmaakt en je daardoor scherper maakt. Dan ben ik toch benieuwd wat voor trainingssetjes die NZE-ers en NZA-ers in Thailand de komende drie weken doen, zeker gezien het feit dat ze verblijven op een van de meest seksbeluste plekken ter wereld: Phuket.

De Duitse zwemster Franziska van Almsick heeft voor een boek over 'Seks en Sport' de volgende uitspraak gedaan: 'Als ik zin heb om te vrijen kan het mij geen moer schelen of dat van invloed is op mijn zwemprestaties.' En stiekem deel ik die mening wel van de meest sexy Duitse zwemster allertijden. Ben toch wel benieuwd wat de Nederlandse zwemsters en zwemmers vinden! Wel of geen seks voor de wedstrijd?

 

Bestel nu: Columns 2012 van Alexander Hulleman

De columns van Alexander Hulleman zijn nu verschenen in een 100 pagina's tellende bundel. Daarin staan alle columns die hij in 2012 heeft geschreven. Het boek bevat naast de deels herschreven columns, enkele reacties van lezers en een aantal mooie foto's uit het Open Water zwemseizoen 2012. Tevens zijn de Top 5 Klassementen en winnaars van de Masters Klassementen van het Open Water seizoen 2012 toegevoegd. Daardoor extra leuk om dit boek een plekje in je boekenkast te geven.

Wil jij als één van de eersten dit boek in in je bezit hebben? Reserveer dan nu een exemplaar. Tot 14 februari 2012 is jouw persoonlijke exemplaar te bestellen voor €12,00. Na deze datum geldt de prijs van € 14,00. Genoemde prijzen zijn exclusief verzendkosten.

Wanneer je voor 27 januari 2012 een exemplaar bestelt, kun je deze ophalen tijdens het ONMK dat op 25, 26 en 27 januari wordt gehouden te Nijverdal.

Om een exemplaar te bestellen, kijk op: www.alexanderhulleman.nl