Column week 4: Dopingmoe

Michael Boogerd? Erik Dekker? Max van Heeswijk? Sven Kramer? Ireen Wüst? Annette Gerritsen? Jan Blokhuijzen? Ranomi Kromowidjojo? Sebastiaan Verschuren? Arantxa Rus? Robin Haase? Zeg het maar! Wie wel en wie niet?

De afgelopen dagen word je doodgegooid met de vraag: zou die ook gebruiken of zou die ook hebben gebruikt? Ik heb mijn wekker bewust niet gezet om twee nachten lang naar Oprah te kijken en zo te horen hoe een man zijn jarenlange bedrog goedpraat. Ik wil niet weten hoe het allemaal is gebeurd en hoe hij 's avonds aan een zakje bloed hing, terwijl hij het routeschema van de Tour nog even bekeek. Het maakte hem helemaal niet uit hoe zwaar de rit de volgende dag was of hoeveel cols hij op moest! Hij wist toch wel dat hij won. Ik wil ook niet van een psycholoog horen dat hij aan de gezichtsuitdrukking van Lance Epo Armstrong ziet dat hij liegt tegen Oprah.

Ik wil jaren na dato niet meer horen dat Erik Dekker die tour etappes alleen maar won omdat hij doping had gebruikt. Het kon ook niet anders? Wie bleef nou kilometers lang het jagende peloton voor terwijl hij, lachend naar de camera, achterstevoren op zijn fiets zat. En ik wil Max van Heeswijk helemaal niet bij De Wereld Draait Door met droge ogen zien beweren dat hij als rechterhand van Lance Epo Armstrong nooit heeft gebruikt omdat zijn hematocrietwaarde sowieso al op natuurlijke wijze te hoog was. Mijn liefde voor de wielersport is getemperd.

Maar door de wielersport kijk ik nu vol argwaan naar andere bijzondere prestaties. Blijkbaar kon niemand de Tour winnen zonder doping. Waarom kan iemand wel een uitzonderlijke prestatie leveren zonder doping te gebruiken? Kan dat dan wel? Ik durf het bijna niet meer te geloven. Ik kon mijn gedachten bij het zien van die geweldige versnelling van Sven Kramer op de tien kilometer niet sturen en dacht toch even: Hij zou toch niet hebben gebruikt?

Toen hij later gehuldigd werd moest ik even aan zijn blessure van twee jaar daarvoor denken. Hij kwam wel erg 'schoon in zijn gezicht' terug. Geen puistjes meer in zijn goedlachse gezicht. Natuurlijk, Sven Kramer wordt ouder en dan neemt acne ook af, maar toch denk je dan even: Hij zou toch geen acne meer hebben omdat hij nu niet meer gebruikt? Ook bij Ireen Wüst kreeg ik vraagtekens. Eerst een blessure, dan ook nog eens griep krijgen en twee weken later op je allersterkst zijn tijdens het Europees Kampioenschap. Met twee vingers in de neus en twee handen op de rug reed ze rond, terwijl ze de laatste drie rondes van de vijf kilometer al knuffelbeertjes oppakte om zich later in een arrenslee door Thialf te laten rijden. Dat kan toch niet zomaar? Dat moet wel..... Nee, Alexander, dat mag je niet denken! Je moet er vanuit gaan dat al die trainingsrondjes op de schaatsbaan, uren smijten met gewichten op de mooiste trainingskampen ter wereld en een gezonde levensstijl de sleutel waren naar dit succes.

Maar hoe zit het bij andere sporten? Hoe zit het met die tennissters uit het voormalig Oostblok? In Rusland, Tsjechië, Wit-Rusland, Litouwen zit vast wel een 'wonderdokter' die de tennissters voorziet van een vitaminepil die ze harder doet laten opslaan dan menig heren tennisser. Dat is toch de reden dat Aranxta Rus, Kiki Bertens en zusje van Krajicek nooit de top in tennis zouden halen? Geef toe, naast dat ze mooi ronddartelen in de kortste tennisrokjes die er zijn, zullen ze toch echt wel over een beetje tennistalent beschikken? Over Krajicek gesproken! Hij zou Wimbledon toch niet hebben gewonnen omdat hij iets had gebruikt? Nee.. Alexander dat mag je niet denken. Hij was toen gewoon eens niet geblesseerd en gewoon echt goed. En die Martin Verkerk. Toen hij op Rolland Garos in 2003 elk punt vierde met ogen alsof hij drugs, EPO en marihuana tegelijkertijd had gebruikt. Dat was toch een prestatie die riekte naar dopingsucces? Ik mag het niet denken.

Die vrachtauto van Gerard de Rooy moet toch wel vol zij gestopt met diesel met een beetje EPO? Het kan toch niet zomaar zijn dat die auto van zichzelf zo hard over de zandbulten kan rijden daar in de woestijn in Zuid-Amerika? En dan die jongen die mij net voorbij fietste op het fietspad. Die moet wel wat hebben gebruikt anders kun je mij toch nooit inhalen op je fietsje met windkracht vijf tegen? Die caissière bij de C1000; die moet gewoon in haar pauze aan een infuusje hebben gelegen. Ik heb namelijk nog nooit een caissière gehad die de boodschappen sneller over de scanner haalde dan dat ik de boodschappen op de band kan leggen! Nog even en ik ga denken dat mijn moeder doping gebruikt omdat ze alweer een potje Rummikub van mij heeft gewonnen! Doordat ik elke ochtend een krant onder mijn neus gedrukt krijg waarin staat dat de één na de andere wielrenner het gebruik van doping toegeeft, zie ik overal dopinggevallen om mij heen.

Helemaal onder het verhaal van Lance Epo Armstrong uitkomen kon niet want op elke tv-zender werd het aangehaald als nieuwsonderwerp. En heel even luisterde ik en schrok ik van mijzelf. Ik vond dat Lance Epo Armstrong gelijk had: 'Als iedereen toch gebruikt, waarom ik dan niet?' Ik vond dat hij gelijk had. Iedereen gebruikte toentertijd. Pak de top tien van de Tour de France erbij die hij heeft gewonnen en iedereen kun je wegstrepen als dopingzondaar. Behalve één en dat was Michael Boogerd. Zou hij dan echt niet hebben gebruikt? Of zou hij zelfs 'Sterren dansen op het ijs' hebben gewonnen omdat hij zichzelf had volgespoten met Epo? Aaaaaa.....Daar gaan we weer!!!

Dr. Phil mag ik alsjeblieft een keer bij u langskomen om te praten over mijn dopingfobie?

 

Bestel nu het boek: columns 2012 van Alexander Hulleman op www.alexanderhulleman.nl