Column week 9: De Enige Echte?

orig jaar hebben Karin Heugen, Laura Oosterbroek en ik aan het eind van het Open Water seizoen, het Open Water Gala georganiseerd. Het Gala was in een van de laatste weken van het seizoen tijdens de training bedacht en binnen drie weken hebben wij als drietal alles geregeld om het te kunnen realiseren. Na afloop kregen wij van iedereen een positieve reactie en aan het aantal gasten (ruim 100) te zien was het een succes.

Een aantal weken geleden kreeg ik van X een Whatsapp met daarin de vraag of ik samen met Y en hem het Open Water Gala 2013 wilde organiseren. Op zich stond ik daar wel voor open, want hoe meer mensen dingen kunnen regelen, hoe mooier en groter we het kunnen opzetten. Ik wilde dit echter wel eerst met Karin en Laura overleggen omdat zij dit vorig jaar, samen met mij, als eerste hadden georganiseerd. De heren die mij hadden gevraagd vonden echter dat de dames niet mee hoefden te doen, want dat zou alleen maar meer werk zijn. Ik vond dat ik dat niet kon maken, want het was een beetje ons 'kindje' en wij hadden duidelijk met elkaar afgesproken om het in 2013 weer te organiseren. X Whatsappte op een gegeven moment: "Je kunt aanhaken of afhaken. Wij gaan het organiseren" met daarachter een hele dikke punt.

Nu zag ik op de agenda van het Open Water Congres dat er een puntje: slotfeest, stond. Betekent dit dat de TOWZ of KNZB nu ook heeft besloten dat er een feest komt zonder de initiatiefnemers van 2012 te vragen of zij dit akkoord vinden of dat zij samen met ons het alsnog gezamenlijk kunnen organiseren? Alledrie, zowel Karin, Laura als ik, zijn er niet over ingelicht.

Voordat X de Whatsapp stuurde, waren Karin, Laura en ik al druk bezig met het organiseren van het Open Water Gala 2013. Wij hadden het Beatrix theater al afgehuurd. We hadden zelfs toekomstig Koning Willem-Alexander zover gekregen om de opening van het gala te doen. In eerste instantie was Koningin Beatrix onze troef, maar na de bekendmaking van haar aftreden hebben we dat nog snel kunnen omzetten. We hadden de hockey dames Ellen Hoog, Fatima Moreiro de Melo en Eva de Goede zover gekregen om in iets te korte rokjes de prijs voor Open water zwemmer van het jaar uit te reiken. We hadden Epke Zonderland binnen gehengeld om de prijs van Open water zwemster van het jaar uit te reiken. Hij had zelf het voorstel gegeven om een paar ringen in het Beatrix Theater te hangen en al slingerend de winnares uit de zaal te halen. We hadden zelfs Pino van Sesamstraat geregeld om de prijs van het Talent van het jaar uit te reiken. Wie in het Pino-pak moest plaatsnemen wisten we nog niet, maar ik had de gedachte om Jeroen Vogelsang daarvoor te vragen.

Als entertainment hadden we Jochem Meyer gevraagd voor het cabaret gedeelte. Hij zou Hans Beenker imiteren als speaker bij de prijsuitreiking van de Ter Rede van Hoorn en we hadden K3 in bikini en de Toppers in strakke zwembroekjes geregeld. (Sorry, maar dat was het idee van Laura.) En we hadden zelfs geregeld dat Ok van Batenburg nu niet een speech van 23 minuten en 45 seconden zou houden. Kortom: een leuk avondje lijkt mij. Jammer dat dit blijkbaar allemaal niet door hoeft te gaan.
Eigenlijk had ik deze frustratie al naast me neergelegd, maar het wakkerde deze week toch weer aan toen ik het idee om vlak voor het begin van het Open Water seizoen een trainings weekeinde te organiseren, online zette. Binnen een paar uur verscheen vanuit dezelfde hoek als de mogelijke organisatoren van het open water gala 2013 een advertentie dat hij ook een trainings weekeinde gaat organiseren. En eigenlijk is het alleen maar fantastisch dat er zulke activiteiten worden georganiseerd door verschillende mensen, alleen een beetje jammer om op Facebook te zetten dat zij de 'Enige Echte' zijn. Alsof de Open Water trainings weekeinden van bijvoorbeeld Sportstarz en die van mij niet echt zijn. Ik vind dat erg jammer. De term 'Enige echte mag je in mijn ogen pas gebruiken als je dat hebt verdiend en het ook echt waard bent.

Maar goed. Ik heb nu eerst zin in een heerlijke kop chocolademelk van 'de enige echte'.

(Een paar namen is veranderd in X en Y op verzoek van de betrokkenen, red, Niek)