Reactie op versoepelingen door KNZB

2021-06-03 - Nieuwegein - Uit de nieuwsbrief van de KNZB

Beste zwemliefhebbers,

Inmiddels zijn we weer 2 weken in de running/swimming na de opening van de binnenbaden en worden per 5 juni a.s. de maatregelen nog verder versoepeld. Het aantal aanwezige personen per ruimte/zwembad gaat omhoog naar 50 én voor sporters tot 18 jaar mogen weer wedstrijden worden georganiseerd. Wij zien dan ook bedrijvigheid in de webkalender, zodat straks steeds meer jeugdige zwemmers zich kunnen meten met anderen. Zie ook de Swimteam Tryout Series. Het initiatief om wedstrijden te organiseren ligt bij de verenigingen zelf. M.u.v. wedstrijden voor Topsport is met de huidige restricties helaas nog niet mogelijk grotere wedstrijden te organiseren.Wij verwachten dat m.i.v.

het nieuwe seizoen wel te kunnen doen, de ontwikkelingen in Nederland zijn zeer positief, maar hebben besloten het seizoen 21/22 “rustig” op te starten. Om die reden zal het NK estafette pas in November plaatsvinden. Deze aanpassing is onderdeel van een flink aantal kleine en enkele grote veranderingen in het Nederlandse zwemlandschap. Allemaal bedoeld om het zwemmen na corona, maar ook in algemene zin, te stimuleren en aantrekkelijker te maken.Neem vooral even de tijd om

het Actieplan 21-24 door te lezen, zodat je je goed kunt voorbereiden op het nieuwe seizoen. Daarin zijn aanpassingen in de Minioren Clubmeet opgenomen, zodat meer verenigingen kunnen meedoen, maar ook de herintroductie van de NK Sprint en het organiseren van de Dutch Swim League.

Ook structureel hebben wij een aantal zaken aangepakt. Zo blijven meisjes een jaar langer bij de Minioren, zodat er geen verschil meer is tussen jongens en meisjes; de leeftijdsgroep Jeugd 1/2 zwemt haar NK tijdens het ONK en de leeftijdsgroep Senioren 1/2 wordt toegevoegd aan het ONK.
Wij wensen je veel leesplezier en hopelijk word je dan net zo enthousiast als wij!

Team Zwemmen

------------------------

Actieplan Zwemmen 2021-2024

Als verlengstuk van het in 2017 gemaakte Actieplan Zwemmen 2017-2024 is de afgelopen maanden hard gewerkt aan een verdiepingsslag voor de komende paar jaar. De kern van het verhaal is een meer doelgroep gerichte benadering, aantrekkelijker wedstrijdaanbod en meer eenvoud in de zwemsport, zoals ook is opgenomen in de visie van het KNZB Sportmodel.

Het allerbelangrijkste doel is om de zwemsport weer te laten groeien, en dat doen we in gezamenlijkheid met jullie als sporters, trainers, officials en vrijwilligers. Lees mee in de ontwikkelingen die komend seizoen al deels in gaan!

De belangrijkste zaken voor komend seizoen op een rijtje:

  • Meisjes minioren-6 komen terug in de leeftijdstabellen. Dit sluit beter aan bij de doelgroepgerichte benadering.
  • Minioren Club Meet bestaat straks uit 4 voorrondes en een finale, zowel op landelijk als regionaal niveau. Het concept is toegankelijker geworden voor alle verenigingen met minioren.
  • Upgrade van de Team Meet senioren naar de Dutch Swim League, een competitievorm voor met name senioren met ISL kenmerken.
  • De provinciale kampioenschappen verplaatsen van november naar januari, waardoor de beiden seizoenshelften weer in balans zijn voor de breedtesport.
  • Senioren 1 en 2 worden als leeftijdsgroep toegevoegd aan de ONK, waar ook de jeugd naar toeschuift.