Kanaalbedwinger deel 2: Maurice van den Berge

In Kanaalbedwinger deel 2 zijn we in gesprek met Maurice van den Berge. In de week van 7 tot 13 augustus gaat hij proberen om het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk over te zwemmen. Dagelijks traint hij onder leiding van Marcel van der Togt zijn baantjes om de overtocht te halen.

Vraag 1: Vanaf 2011 komt jouw naam voor in de klassementen vanaf 1988 van het Open Water Zwemmen. Ben je ook pas in 2011 begonnen met Open Water zwemmen of deed je dit daarvoor ook al?

Ik ben inderdaad pas in 2011 begonnen met open water zwemmen. Ik heb wel mijn hele leven lang gezwommen. Op 8-jarige leeftijd veroverde ik mijn eerste medaille. Daarna volgden velen, op Nationaal en Internationaal niveau. Daarna heb ik nog lang op niveau gewaterpoloëd. Helaas kreeg ik wat last van blessures. Gewoon in een zwembad baantjes zwemmen vond ik niet uitdagend genoeg. Vandaar dat ik mij in 2011 ingeschreven heb voor de Jan van Scheijndel zeezwemwedstrijd van Kijkduin naar Scheveningen. Dat ging me redelijk makkelijk af, dus de keuze was snel gemaakt. Een nieuw zwemuitdaging maar dan wel de lange afstand.

Vraag 2: Je zwemt het kanaal over om natuurlijk voor je zelf een uitzonderlijke prestatie te leveren, maar je zwemt ook voor het goede doel: Spieren voor Spieren. Waarvan Olivia tijdens jouw oversteek het gezicht is. Waarom heb je deze stichting gekozen?

In 2012 heb ik al kennis gemaakt met Spieren voor Spieren. De opbrengst van de zwemwedstrijd van Den Helder naar Texel was bestemd voor hun. Ik merkte toen al dat het een leuke enthousiaste Stichting is die juist gezonde sportmensen koppelt aan kinderen met een spierziekte. Als (top) sporter weet ik natuurlijk als geen ander hoe belangrijk het is dat je lichaam doet wat je ervan vraagt. Voor kinderen als Olivia is dit helaas niet vanzelfsprekend. Zij is dan ook zó trots dat ze aan iedereen vertelt dat er een meneer is die hélemaal voor haar naar Engeland gaat zwemmen. Onderzoek is voor kinderen met een spierziekte essentieel. Momenteel is er nog geen medicijn dat kan helpen bij de vorm van spierziekte (SMA) waar Olivia aan lijdt. Als ik met mijn kanaal oversteek hieraan een bijdrage kan leveren is dat voor mij een extra motivatie.

Vraag 3: Is het behalen van Frankrijk het enige doel? Of heb je voor jezelf ook nog een tijd in gedachten die je wilt halen?

In eerste instantie was de Kanaaloversteek het enige doel. Nu mijn vrouw Ien de PR en de sponsoring voor Spieren voor Spieren heeft opgezet is dit een misschien wel net zo belangrijk doel geworden. We hopen, en op dit moment hebben we nog geen idee of dat haalbaar is, om € 10.000,00 voor Spieren voor Spieren bij elkaar te brengen. Volgens mijn begeleider Marcel van der Togt zou ik, als de omstandigheden enigszins normaal zijn,  de oversteek binnen 9 uur moeten kunnen zwemmen. De lat ligt dus lekker hoog!

Vraag 4: Hoe zien jouw dagen er momenteel uit? Naast je trainingen werk je ook. Valt het makkelijk te combineren? of valt het zwaar?

Gelukkig krijg ik ook vanuit de zwemwereld veel steun. Ik mag als oude rot met Racingclub in het nieuwe Hofbad meetrainen. Dit doe ik 4x per week in de ochtend, gemiddeld ruim 1,5 uur. Dan ben ik nog mooi op tijd op de zaak. Inmiddels ben ik gewend dat om 5:00 de wekker gaat. Net als vroeger overigens, toen ik nog korte baan zwemmer was. Die discipline van vroeger komt nu ook nog goed van pas. Niet alleen als sporter, maar ook als zelfstandig ondernemer met een eigen autobedrijf, dus nee, echt zwaar valt het niet. Daarnaast loop ik nog een paar keer per week hard en heb elke maand een zwaar trainingsweekend.  

Vraag 5: Als je de Kanaaloversteek hebt behaald. Heb je dan nog meer ultieme wedstrijden/tochten die op je verlanglijstje staan of hang je daarna de zwembroek aan de wilgen?

Als je deze vraag aan mijn gezin stelt weet ik het antwoord wel! Zelf heb ik daar nog niet zo over nagedacht. Voorlopig ligt de focus geheel op de oversteek van het Kanaal. Als training in juni nog even het IJsselmeer oversteken en hier en daar nog een 10km. wedstrijd in open water. Mijn lichaam zal toch weer een beetje moeten wennen aan koud water. Ik geloof überhaupt niet dat een zwemmer zijn zwembroek snel aan de wilgen hangt! Het is een sport die niet zo blessure gevoelig is, en je dus nog lang kan beoefenen, zelfs op top niveau.

Vraag 6: Marcel van de Togt is je begeleider/coach. Ondanks je jarenlange ervaring als zwemmer, zijn er specifieke dingen die je van hem leert?

Natuurlijk. Zonder Marcel was ik nooit op het idee gekomen om het kanaal over te steken. En zeker niet solo. Hij heeft jaren ervaring met lange baan zwemmen als bondscoach. Heeft zelf ook het kanaal overgezwommen, dus weet als geen ander hoe belangrijk een goede voorbereiding is. Elke keer weer je grens leren verleggen. Een stapje verder gaan. Het leren je grens op te zoeken en er overheen te gaan, dat is de kracht van Marcel als coach. Er zijn weinig momenten waarop ik denk,  ik stop ermee. Heel soms………als om 5.00 de wekker gaat. Maar dan ga ik er toch gewoon uit en zwem lekker mijn ochtendprogramma.

Wil jij Maurice helpen zijn doelstelling te bereiken? kijk dan op

www.pushthelimit.nl