Kanaalbedwinger deel 3: Daan Glorie

2012 stond voor Daan Glorie in het teken van zijn dubbele kanaaloversteek. Dat ging helaas niet door omdat het te slecht weer was in de week van zijn oversteek. Nu probeert hij het in 2013 opnieuw. Wij spraken met hem voor het item: "De kanaalbedwinger" en vroegen hem hoe het met hem ging ondanks de tegenslag in 2012.

1. Eigenlijk was de bedoeling dat jij in 2012 al je droom om het kanaal dubbel over te steken had voltooid. Door het slechte weer aan het eind van het open water seizoen was het niet verantwoord om jou dubbele oversteek te doen. Nu ga je in 2013 het proberen. Hoe ben je met deze tegenslag om gegaan en kon je je makkelijk motiveren om in 2013 weer jezelf zo te gaan voorbereiden als dat je in 2012 hebt gedaan?

Op 26 september werd het nieuws definitief en de teleurstelling is enorm groot. Ik vergelijk het met een bruiloft. Je weet wanneer het gaat gebeuren, kijkt er enorm naar uit maar als het uiteindelijk niet doorgaat is het een klap in het gezicht. “Accepteren en verder gaan” zeg ik dan altijd, maar zo makkelijk is het niet. Ik heb een maand lang zwemmen op een laag pitje gezet en leuke dingen gedaan. Toch blijft de drang om veel en hard te trainen aanwezig. De droom blijft in leven! En dus lag ik in november al 10 km trainingen te zwemmen. De overstap naar DAW gaf een nieuwe motivatie, evenals mijn race in Australië en een nieuwe manier van trainen. Die dubbele Kanaaloversteek wil ik zo graag, omdat het een unieke overtocht. Ik heb bewust de lat heel erg hoog gelegd met een dubbele oversteek, want dan is mijn inzet ook groter. 

2. Afgelopen jaar ben je overgestapt van het Y naar DAW. Ben je nu op een hele andere manier gaan trainen voor de oversteek of is dat hetzelfde gebleven?

Er is best wat veranderd. Ik doe meestal 1 zwemtraining per dag, maar dan wel lang (10 km of langer) en ben fitness en hardlopen gaan oppakken. Totaal andere disciplines, maar ik haal er wel mijn plezier uit en word er een betere “algemeen atleet” van. De trainingen bij het Y waren perfect, maar ik zag het niet zitten om op 25 meter bad te trainen. Teveel keerpunten en ook kon ik niet genoeg uren maken. Toen moest ik een keuze maken. Een lastige keuze. Maar ik ben blij dat ik de overstap heb gemaakt.

3. Je hebt al een paar mooie wedstrijden op je lijstje staan die je hebt gedaan. Klopt het dat ik merk dat jij ondanks de drive om te winnen, steeds meer naar unieke prestaties zoekt? Je gaat immers de ringvaart van de Haarlemmermeer zwemmen. Ook heb je in 2011 getracht het wereldrecord 24u zwemmen te verbreken. Haal je meer voldoening uit zulke prestaties dan dat je zou doen als je klassementen of wedstrijden zou winnen?

Als topsporter heb je twee doelen. Naar de Olympische Spelen en/of geschiedenis schrijven. Olympische Spelen zijn niet realistisch voor mij, want ik heb de snelheid niet. Maar geschiedenis schrijven kan ik wel. De voldoening om iets doen wat nog nooit is gedaan, is enorm groot en met niets te vergelijken. Het doel bereiken is mooi, maar ook de weg ernaar toe. Een week voor de 24 uur recordpoging heb ik nog met een gongslag de beurs van Amsterdam mogen openen. Heel bijzonder!

De eerste jaren als openwater zwemmer was het klassement en de wedstrijden in Nederland steeds het belangrijkste, maar nu is dat voor mij anders. Internationaal zwemmen en deelnemen aan nieuwe zwemtochten, daar zit mijn uitdaging en voldoening. De ringvaart Haarlemmermeer van 63 kilometer is zo bijzonder, zowel de afstand als de omgeving en het goede doel waar ik voor zwem: de Edwin van der Sar Foundation. Zwemmen is voor mij een doel, maar voor heel veel mensen (zoals mensen herstellende van een hersenbloeding) is het een middel om beter te worden. Ook daar haal ik weer mijn voldoening uit, om iets te betekenen voor een ander.

4. Als je mocht kiezen, ongeacht of het fysiek, financieel of gezondheidstechnisch mogelijk is, wat zou je altijd nog willen doen als zwemmer?

Er staan nog heel veel zwemtochten op mijn wensenlijstje. De Manhatten Swim in Amerika, 57 km Santa-Fe naar Coronda in Argentinië, de 170 km van Cuba naar Florida maar ook wil ik heel graag een grote en lange rivier afzwemmen (bijvoorbeeld De Rijn). Dagen op pad zijn en per dag zo’n 8 uur zwemmen. Die tocht van Cuba naar Florida is zo’n 2,5 dag zwemmen tussen de haaien. Dan zou ik wel in haaienkooi willen zwemmen, want mijn leven op het spel zetten vind ik belachelijk. 

Er is 1 man die een grote inspiratiebron voor mij is. De Sloveen Martin Strel, ook wel de “Big River Men” genoemd. Hij zwom de Mississipi, Amazone en andere rivieren af. Hij heeft tevens het wereldrecord non-stop zwemmen met 82 uur en 15 minuten op zijn naam staan. Bizar. Ik ben heel benieuwd hoe dicht ik bij zo’n record zou kunnen komen. De gedachte al dat je door 3 nachten moet zwemmen, bijna onwerkelijk en belachelijk. Ik wil mijn grens opzoeken, maar niet mijn gezondheid op het spel zetten. 

5. Hoe ziet je dagen qua trainen, werken, studeren er momenteel uit?

Ik werk drie dagen in de week in een fitnesscentrum en mijn studie sportmanagement is helemaal afgerond. Na het Kanaal wil ik op zoek naar een vaste baan in de sport, het liefste bij een goed doel. Nu eerst de focus op die dubbele Kanaaloversteek waar ik zo’n 8 zwemtrainingen, 2 fitnesstrainingen en 2 looptrainingen per week voor doe. Elke week een hele lange zwemtraining van 5 uur of langer, zodat ik fysiek en mentaal sterker wordt. 

6. Hoe ga je er voor zorgen dat je mentaal de oversteek , die waarschijnlijk ruim 18u gaat duren, gaat halen?

Door hele lange trainingen in het zwembad te doen, vanaf april/mei te trainen in het IJsselmeer bij koude temperaturen en daarnaast heb ik een mentale trainer Marco Neuvel. Ik werk nu een half jaar met hem samen en we hebben het onder andere over doelen gehad. Niet alleen sportief, maar ook levensdoelen. Ik lees regelmatig boeken over sportpsychologie en maak vaak wat opdrachten. Mentale training is een continue proces, net zoals voeding en training. 

Binnenkort spreek ik af met Wim Hof (de “Iceman”) die mij tips zal geven over hoe ik moet omgaan met de kou. De 15 of 16 graden in het Kanaal is niet extreem koud, maar als je er ruim 18 uur in ligt wel. Ik zal namelijk vermoeid raken en ook dat kost energie. Het lichaam moet zich warm blijven houden, door de juiste voeding en mentale toestand. 

Daan, bedankt voor je tijd en we wensen je heel veel geluk met je dubbele kanaaloversteek!

Wil je Daan volgen, bekijk dan zijn website: www.daanglorie.nl