Column week 13: Het is ze weer gelukt...

En toen kwam daar ineens het bericht dat de Open Nederlands Kampioenschappen lange baan in Eindhoven een week worden vervroegd. Het kwam eigenlijk niet eens als een verrassing. Niet zozeer dat het een week eerder zou worden gehouden, maar meer omdat het té rustig was voor dit kampioenschap.
 
Het leek eindelijk een rustige aanloop naar de Open Nederlandse Kampioenschappen te worden. Eindelijk geen gezeur over limieten die te scherp of te slap stonden, of in het ergste geval nog op het laatste moment werden aangepast. Eindelijk geen gezeur over serie-indelingen die anders waren dan andere jaren en eindelijk geen gezeur over de periode waarin het kampioenschap werd gehouden, zoals dit afgelopen winter tijdens de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan gebeurde. En het was trouwens niet eens winter, maar net herfst.
 
Op de een of andere manier krijgt de KNZB het voor elkaar steeds weer een onrustige aanloop naar de NK te veroorzaken. De reden om de NK een week te vervroegen ligt nu bij het argument dat de toppers (lees WK-gangers) nu aan wedstrijden in Italië kunnen deelnemen waar veel internationale toppers aan deelnemen.
Nu kun je zeggen: Dan slaan de toppers de NK toch over. In het verleden is dat ook vaak genoeg gebeurd en waarom zouden ze dat nu niet doen? Of je kunt zeggen: Dan slaan ze die wedstrijden in Italië toch over? In Nederland zit zoveel talent dat er voor elke WK-topper wel een uitdaging ligt om een aanstromend talent voor te blijven.
 
Ik ben wel benieuwd wie uiteindelijk op de hoogte waren van de vervroegde NK. Waren dat alle trainers in Nederland of slechts het handjevol talentbegeleidende toptrainers van de NTC’s en RTC’s? Of waren het alleen de kampioenschapsplanners op het bondsbureau die zich op een koude vrijdagmiddag in maart zo verveelden dat ze dit uiteindelijk onder een spelletje ‘hartenjagen’ op de pc bedachten?
Misschien maak ik mij wel druk om niets. Misschien is het helemaal geen probleem voor trainers om de zwemmers een weekje eerder klaar te stomen om te pieken. Maar doordat het officieel pas een kleine drie maanden voor het kampioenschap kenbaar wordt gemaakt, zal het mij niet verbazen dat sommige trainers nu tot diep in de nacht hun hele planning zitten aan de passen.
 
En dan al die huisjes, hotelkamers en campingplekken. Die worden meestal al maanden voor het Kampioenschap door de club gereserveerd. Nu moeten die opeens nog worden omgeboekt naar een week eerder. Hopen dat in dat weekend niet ook de plaatselijke Jeu de Boules, kleiduifschiet- en damvereniging een NK hebben georganiseerd en dat de zwemmers een slaapplek rond Maastricht moeten boeken.
 
Waarschijnlijk zal het allemaal wel meevallen want we raken er aan gewend. Er is altijd wel onrust richting de NK. Het komt zo als het komt en het gaat zoals het gaat.
Ik heb nog wel een paar leuke ideeën voor de KNZB om de volgende periode richting de Nederlandse Kampioenschappen onrustig te laten verlopen. So, call me maybe…