Kanaalbedwinger deel 4: Bianca de Bruijn

Deze week een interview met Bianca de Bruijn. Ook zij zal in de zomer van 2013 de oversteek tussen Engeland en Frankrijk proberen te maken. Wij vroegen haar hoe het met de voorbereidingen staat.

1. Vorig jaar zou je samen met Denise de Riet en een aantal andere dames het kanaal oversteken in estafettevorm. Doordat Denise ziek werd, heeft zij besloten niet deel te nemen aan het team, waarop jij ook jezelf terugtrok. In 2013 ga je individueel het kanaal over te zwemmen. Hoe gaat het met de voorbereidingen?

De voorbereidingen zijn wat zwaarder, dan ik van te voren verwacht had. Dit komt, doordat ik moet combineren met een full-time baan en de watermogelijkheden. Dit is passen en meten en een ritme aannemen die best zwaar is. De trainingen zelf gaan soepel, maar het geheel is zwaar. 
 

2. In 2009 en 20011 won jij de IJsselmeermarathon. Je lijkt je meer ontwikkeld te hebben als een echte lange kilometerzwemster. Haal je uit grotere afstanden ook meer voldoening dan uit een wedstrijd over 2 of 5 kilometer?

Ik heb altijd uitdaging gezocht, die is gewoon voor mij minder te vinden bij een "korte" afstand. 

3. Welke ervaringen die je van het IJsselmeer hebt, denk je te kunnen gebruiken bij je kanaaloversteek? En wat is het grote verschil tussen de oversteek tussen Stavoren en Medemblik en Engeland naar Frankrijk?

Ik denk zelf dat beiden totaal niet te vergelijken zijn. Alleen de ervaringen van ziekte, pijn, vermoeidheid, naast een boot zwemmen, voeden kan ik denk ik meenemen naar Het Kanaal. Op Het Kanaal komt er nl. zo veel meer kijken, waardoor het mentale aspect echt heel belangrijk gaat worden, omdat er momenten kunnen zijn, dat je door stromingen om moet zwemmen of zelfs een beetje op dezelfde plek kan blijven rondzwemmen. Verder zal het een nog groter gevecht worden met de elementen; denk aan kou, golven, maar ook het zoute water en zeeziekte die nu nog sneller op de loer ligt. En dan natuurlijk nog de scheepvaart, die doorgaat of de velden met kwallen, waar je door heen moet. En dan is het uiteindelijk nog een paar uurtjes langer zwemmen dan het IJsselmeer. Mooie stap na het IJsselmeer. 

 
4. Tijdens je overwinningen op het IJsselmeer had je dezelfde schipper, Bart. Hoe belangrijk is de wisselwerking tussen schipper, coach en zwemmer tijdens een oversteek? Wie bepaalt de koers uiteindelijk? En welk profijt kun je hebben van een boot?

Ik heb uiteindelijk met twee schippers gewerkt, Bart en Lucien. Ik denk dat, nu ik terug kijk, met de vorm van toen, ook met Lucien had kunnen winnen. Voor mij is de wisselwerking heel belangrijk, vooral het vertrouwen is van belang. Gelukkig bepaalt de schipper de koers, want anders had ik nu misschien nog rondjes liggen zwemmen op het IJsselmeer. Het profijt dat je kan hebben van een boot is om zijn luwte op te kunnen zoeken. Dat is gewoon geluk hebben met de ademhalings kant en de windrichting. Verder de angst voor de boot over boord zetten en er dicht tegen aangeplakt liggen, dat kan je veel golfslag schelen, maar ook kan je uit de wind liggen, waardoor het minder koud aanvoelt.

 
5. Je doet de kanaaloversteek ook om geld in te zamelen voor zwemclub de Devel. Mede aan jouw hand is de Devel een club geworden die aan open water zwemmen doet en ook open water wedstrijden organiseert. Waarin onderscheidt de Devel zich met andere verenigingen? In februari heb ik besloten de stekker uit de inzamelingsactie te trekken. Dit omdat ik iets graag goed doe en geen half werk. Bij De Devel was er weinig tot geen animo om mij bij deze actie te helpen, waardoor er geen donateurs kwamen en dus geen geld voor De Devel. Ik heb dus besloten om dan nu maar voor mezelf als uitdaging de oversteek te wagen.

Het onderscheidende van De Devel is eigenlijk om niet de prestatie hoog in het vaandel te hebben, maar het plezier voorop te stellen. 

 
6. Als je de kanaaloversteek haalt, zijn er dan nog andere tochten/prestaties die je wilt halen in je leven als zwemster? Ik heb nog wel een to-do-lijstje in mijn achterhoofd zitten ja. Topsport is dat al een paar jaar niet meer en dat zal het niet meer worden ook. Maar wel bepaalde oversteken of bijzondere wedstrijden die heb ik nog wel. Maar of ik die ooit kan realiseren heeft met een aantal factoren te maken; geld, tijd (werk-trainen) en lichamelijke gesteldheid. Ik zie dus na Het Kanaal wel wat er nog mogelijk is...