De kanaalbedwingers deel 5: Roel van Beek

Roel van Beek is van oorsprong helemaal geen zwemmer, maar had als droom het Kanaal over te zwemmen. Deze week vroegen wij hem het hemd van het lijf over zijn voorbereidingen, de tocht en zijn motivatie om het kanaal over te zwemmen.
 
 
1. Jouw naam dook afgelopen jaren ineens op bij het openwaterzwemmen. Hoe ben je zo bij het openwaterzwemmen terechtgekomen?
 
Dat klopt, sinds vorig seizoen ben ik pas in de uitslagen te vinden. Hiervoor was ik waterpoloër en survival-atleet. Ik had toen nog niet zo veel met openwaterzwemmen. Ik heb in het verleden wel altijd veel gesport: voetbal, basketbal en fitness. De reden dat ik mij vorig seizoen in het openwaterzwemmen heb gemengd heeft te maken met een ultiem doel waar ik al meerdere jaren mee liep: het Kanaal overzwemmen. De afgelopen jaren heb ik meerdere doelen gehad zoals fietsen van Marseille naar huis ('s-Heerenberg) en meedoen aan de Roparun (een estafettehardloopwedstrijd van Parijs naar Rotterdam, waarbij je in anderhalve dag zo'n 64 km hardloopt), maar het Kanaal is de grootste uitdaging tot nu toe. Vorig jaar tijdens het ONMK in Terneuzen heb ik het plan opgevat om dit doel te gaan realiseren. Ik was toe aan een nieuwe uitdaging. Meedoen aan openwaterwedstrijden is dan een deel van de voorbereiding.
2. De IJsselmeermarathon was jouw eerste grote oversteek in 2012. Dit jaar wil je, in voorbereiding op de oversteek van het Kanaal, de IJsselmeermarathon dubbel oversteken. Waarom wil je dat en waar begin je je tocht?
 
Dat was een geweldige ervaring. De race verliep erg goed. Geen mentale dip, wel een hongerdip vlak voor de finish en enige vermoeidheid toen de finish in zicht kwam. Deze hongerdip is wel een leermoment geweest voor mij. Dit maakt mij weer bewust hoe belangrijk voeding is.
Mijn procesbegeleider, Marcel van der Togt, vond een dubbele IJsselmeeroversteek een passende training in voorbereiding op het Kanaal. Het is een soort generale repetitie. Ik begin de tocht in Medemblik en zwem naar Stavoren om daar vervolgens weer om te keren naar Medemblik: 44 km in totaal, ongeveer de afstand die ik ook bij het Kanaal kan verwachten. Buiten het feit dat het een deel van de training is, is het ook iets waar ik naartoe train voorafgaand aan de oversteek. Tussentijdse doelen houden mij fit. Zie bijvoorbeeld de IJsselmeeroversteek.
3. Hoe zorg je er mentaal voor dat je goed voorbereid bent op een zware overtocht? Volg je bepaalde lessen of sessies bij psychologen of doe je dat volledig zelf?
 
Nee, ik volg geen lessen bij een psycholoog.
In alles wat ik doe, training, werk, voeding en kou ben ik alleen maar bezig met mijn einddoel. Dit maakt mij wel bewuster en bewuster over wat mij straks te wachten staat.
Mijn zwemtrainingen zijn tegelijkertijd ook mentale trainingen. Er zitten vaak lange en saaie sets bij. Daarbij krijg ik soms concentratie-oefeningen om constant alert en gefocust te blijven. Ik heb wel een mental coach waar ik mee kan praten op zware/vervelende momenten tijdens een training of wedstrijd. 
 
4. Hoe zien momenteel jouw dagen eruit met training/werk en rust?
 
Momenteel heb ik meerdere 0-uren contracten. Het voordeel daarvan is dat ik mijn trainingen hierop kan aanpassen. Ik werk vaak overdag, waardoor ik 's ochtends of 's avonds kan gaan trainen. Mijn werkgevers weten wat mijn doel is en houden hier ook rekening mee. Dat is erg prettig. Ik heb nu een inkomen en kan mijn meters maken. Zo krijg ik ook voldoende rust. Ik train nu vier tot vijf dagen per week en als de training het toelaat, dan pak ik af en toe ook nog een wedstrijdje waterpolo mee.
 
5. Welke tochten staan nog op je verlanglijstje?
 
Om heel eerlijk te zijn: op zwemgebied denk ik niet zo heel veel meer  Ik ga na de oversteek aftrainen en ga meedoen in de wedstrijdklasse in de survival. In januari is er in Wolverhampton een zware survivalrun waar één op de drie deelnemers afvalt. Naar alle waarschijnlijkheid ga ik dan daaraan meedoen. 
 
6. Je zwemt voor een goed doel. Waarom specifiek dit doel?
 
Ik ga inderdaad voor een goed doel zwemmen: voor de stichting Bergh in het Zadel. Deze stichting zet zich al jaren belangeloos in voor het KWF. Ik heb afgelopen september mijn opa verloren aan kanker. Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat dit met mijn motivatie doet en waarom ik voor deze stichting heb gekozen. Ik hoop dan ook met dit doel een hele hoop geld bij elkaar te zwemmen zodat er bijvoorbeeld nog beter onderzoek kan plaatsvinden.
 
Wil je meer weten, kijk op www.roelvanbeek.nl of volg hem op Twitter via @RoelvBeekKanaa