Zwemmen in Tilbug bij Hilvarenbeek: allemaal beestjes

Swol 1894

Zondag 31 augustus was het meest besproken onderwerp: de bultjes!

Velen “klaagden” over deze lastige plekken en toonden hun verwondingen al of niet met een angstig gezicht aan medeslachtoffers.

Inderdaad : sommigen hadden echt reden tot klagen : grote rode bulten, die hevig rood ontstoken een branderig jeukend gevoel gaven.

Allerlei mogelijke boosdoeners over de oorzaak van dit ongerief – van drijvende brandnetels tot muggen en van zoetwater kwallen tot vreemde parasieten, die zomaar in je badpak zwommen - deden de ronde.

Bij die parasieten moet inderdaad de oorzaak worden gezocht.

Speurwerk op Google – en navraag bij de huisarts – levert het volgende op:

 
“Zwemmersjeuk

Zwemmersjeuk is de meest voorkomende gezondheidsklacht na het zwemmen in open water. De jeuk is het gevolg van huiduitslag die wordt veroorzaakt door larfjes van de platworm. Deze larfjes zijn op zoek naar een watervogel, maar komen soms ook bij mensen terecht. Als het in de huid van een mens dringt sterft het, wat een klein bultje veroorzaakt. De irritatie kan soms langer dan een week duren, maar verdwijnt uiteindelijk vanzelf. Mensen die al eens eerder door de larve zijn geïnfecteerd, reageren een volgende keer soms heftiger en krijgen grotere bulten. Zwemmersjeuk is hinderlijk maar niet gevaarlijk. Met het blote oog is niet te zien of de parasiet in het water aanwezig is, let daarom op de waarschuwingsborden (alleen op officiële zwemwaterlocaties). Direct na het zwemmen douchen en andere kleren aan verkleint de kans op infectie. Wie veel last heeft van de zwemmersjeuk kan aan de huisarts een jeukstillend middel vragen.”

Voor geïnteresseerden : kijk eens naar het bestand van de werkgroep “Veilig zwemmen”.

hier >>>Rapportzwemmersjeuk.ps<<<

Veilig zwemmen : preventie van zwemmersjeuk

PDF-bestand november 2004 werkgroep vanuit de provincie Gelderland

Zo zie je maar : een dagje Tilburg / Hilvarenbeek blijft steeds een hele belevenis ; al blijft de vraag welk dier gevaarlijker is : de leeuw of de larf . . . . . . .

 
Rob Bak
Swol 1894