column week 21: Verboden Pakken

endragers' minimaal acht weken wachten tot ik een nieuwe opgestuurd krijg. ‘You have to be patient’, stond een aantal keren vermeld in de mails die Arena verstuurt naar alle zwemmers die gedupeerd zijn. En eerlijk gezegd denk ik ook dat we echt geduld moeten hebben. Wanneer het Arena lukt om echt iedereen binnen acht weken een nieuwe jammer of een nieuw pak aan te reiken denk ik dat ze niet de warme douche van het televisieprogramma 'Tros Radar' horen te ontvangen, maar zelfs een hete douche. Binnen acht weken, honderden, misschien wel duizenden zwembroeken en pakken omruilen? Dat is hetzelfde als een vol restaurant met honderd gasten binnen drie minuten het hoofdgerecht serveren. Onmogelijk.
 
Ik vind het overigens wel een geweldige actie van Arena. De meeste afgekeurde zwembroeken en zwempakken hebben immers hun werk allang gedaan. Ze hebben de eigenaar allang voorzien van een Nationaal- of Wereldkampioenschapslimiet. Hebben de eigenaars allang Nationaal of Nationaal Master Kampioen laten worden. Ze hebben allang een eigenaar een nieuw record laten zwemmen. Eigenlijk was de werking van het pak allang uitgewerkt en toch mag je hem inruilen voor een nieuwe. Beter kan eigenlijk niet.
 
Hier kunnen bijvoorbeeld Speedo, Blue Seventy en Jacked een voorbeeld aannemen. Toen in 2010 allerlei pakken werden afgekeurd omdat ze verboden werden, konden wij die pakken allemaal bij de mottenballen gooien en kelderde de waarde van gemiddeld 300 euro per pak naar nog geen drie tientjes. Op Marktplaats kon je ze niet aanbieden, want welke gek wilde er nou een afgekeurd pak kopen? Alleen de beste zwemmers van Nederland, die overigens hun pakken toch gesponsord kregen, konden met een dikke zwarte viltstift hun handtekening er op zetten, en zo gingen ze uiteindelijk als afgekoelde broodjes over de toonbank.
 
Gelukkig hebben wij onze open water pakken van TYR, Arena en Diana nog en blijven deze goedgekeurd. Maar dat ziet er eigenlijk ook niet uit: mannen in ‘badpakken’. Zeker als je een foto op je facebook zet van de voorstart van open water, waarbij iemand een Diana open water pak aanheeft en een leek als reactie geeft: “Wie zet nou de naam van zijn vrouw op de borst van zijn zwempak?” En zeker als je ergens in de wandelgangen hebt gehoord dat komend seizoen de mannen met roze caps gaan zwemmen, dan is de geloofwaardigheid van de mannelijke open water zwemmer helemaal ver te zoeken. Maar om nou te pleiten voor de terugkeer van de ‘ballenknijper’ gaat mij ook te ver….