Column week 27: Schijnveiligheid

Oké, de baan is smal. Oké, als er vijftig man tegelijk moet starten heb je als je in het midden ligt een probleem. Oké, de baan is koud. En oké, we zitten met zijn allen in de 'middle of nowhere' tussen de koeien, weilanden en een groot huis dat alleen in het weekend als tweede huisje wordt gebruikt (het huis aan de rechterkant na ongeveer 250m) maar veilig en overzichtelijk is Scheerwolde wel.

Ook de tweede Noord-Nederlandse wedstrijd van dit weekend, Stadskanaal, ziet er overzichtelijk en veilig uit. Op beide banen is de gebruikelijke reddingsbrigade aanwezig, liggen duikers in het water en om de zoveel honderd meter zitten mensen van de EHBO met een reddingsklos op de kant. Ik durf bijna met zekerheid te zeggen dat nergens anders dan op de twee banen van afgelopen weekend zoveel mensen zijn ingezet om de veiligheid van ons, de zwemmers, te waarborgen. Door de kou moest een aantal zwemmers door de reddingsbrigade uit het water worden gevist. Dan sjeesde het bootje weer terug naar de start- en finishplaats met een halfverkleumd hoopje lichaam onder een warmhouddeken, dat zichzelf zweerde nooit meer aan een open water wedstrijd deel te nemen.
Maar is die veiligheid wel echt nodig? Zijn een paar snelle bootjes in het water niet genoeg? Of zijn die snelle bootjes niet nodig en zijn oplettende EHBO'ers in zwemkleding voldoende om de veiligheid te waarborgen? Waar vroeger de reddingsbrigade nog wel eens voor een lunchpakket tijdens de wedstrijd en het kratje bier na afloop kwam opdraven, houden zij zich de laatste tijd ook strikt aan het uurtje-factuurtje principe en lopen de kosten voor de veiligheid behoorlijk op.

Elke organisatie moet een afweging maken met welke veiligheidsnorm ze hun evenement plaats willen laten vinden. Ook het aantal punten dat een organisatie krijgt wanneer ze wel reddingsbrigade, duikers, extra EHBO, een ambulance op stand-by, een dokter op locatie, een EHBO-tent, operatietafel en Intensive Care op de baan aanwezig hebben, lijkt soms mee te spelen in de overweging om zeker niet te bezuinigen op de veiligheid.
Maar juist de baan, die het meest overzichtelijk is, waar de meeste veiligheidsmensen op de been zijn en de meeste mensen in het water liggen, heeft jaren geleden te maken gehad met een noodlottige gebeurtenis. Toen overleed tijdens de prestatietocht een vrouw. Ze was een bekende voor de zwemmers uit de regio. Ze zwom in de zomer steevast haar baantjes in het buitenbad waar wij trainden. Nou ja, baantjes. Ze zwom vierkantjes, langs de kanten van het zwembad, ook door onze trainingsbaan heen. We vonden haar soms zwaar irritant, maar dit gun je niemand.
Vlak voor het noodlottige ongeval plaatsvond zwom er nog een jongen met haar op. Op de vraag of ze het laatste stukje alleen zou redden antwoordde ze 'ja' en de jongen zwom zijn vrienden, die al enkele tientallen meters verder waren en een balletje overgooiden, tegemoet. Toen hij even later omkeek lag ze stil in het water. Duikers waren gelijk ter plaatse, maar het mocht niet baten. De vrouw was overleden. Had dit voorkomen kunnen worden? Hadden er nog meer veiligheidsmensen op de been moeten zijn om dit te voorkomen? Ik weet het niet.
De dood hoort bij het leven en een ongeluk kan overal gebeuren. Stap maar in de auto en je kan tegen een boom rijden. Stap het vliegtuig in en ondanks dat iedereen zwaar gecontroleerd is, kan er nog steeds een gek een bom onder zijn kleding verstopt hebben. Welke veiligheid is schijnveiligheid en welke veiligheid is echte veiligheid?
Nu steeds meer organisaties in financieel zwaar weer komen en ook de deelnemersaantallen deze zomer tot nu toe uitblijven mag je toch hopen dat de organisaties hun gezond verstand gaan gebruiken en niet gaan bezuinigen op echte veiligheid. Grote vraag wat echte veiligheid inhoud? Ik moet eerlijk zeggen dat het bij sommige organisaties wel wat minder kan. Als ik een duiker op zijn rug in het water zie liggen, ogen dicht, genietend van een beetje zon, dan had die duiker net zo goed zijn vrouw kunnen helpen bij de zondagse schoonmaak van het huis.

 
reactie >>>hier<<<