Column week 28: Het was me het weekendje wel....

Het was me het weekendje wel zeg. De Open Nederlandse Kampioenschappen Open Water, de mislukte dubbele Kanaal oversteek van Het Y, de geslaagde dubbele IJsselmeer oversteek van  Roel van Beek en op zondag nog een heerlijk wedstrijdje in Sluis.

Eén conclusie kun je wel trekken na dit weekend: het Open Water Zwemmen leeft! Wellicht in kleinere aantallen dan vroeger maar het leven van open water zwemmers is intens. Er wordt hard gezwommen, er wordt tactisch gezwommen en er wordt vooral veel gezwommen. Sommige zwemmers en zwemsters hebben na vier open water weekenden hun klassement al vol en zijn al aan het afstrepen. 

Na vier weekenden is wel duidelijk dat bij de heren Ferry en Marcel onbetwist de beste zwemmers van Nederland in open water zijn. Maar zij zijn ook wel het uithangbord van het Nederlandse open water zwemmen. Bij de dames zijn er meerdere zwemsters die het in zich hebben de beste Nederlandse in het klassement te worden. Duidelijk is dat op de vijf kilometer in ieder geval niet een open water zwemster de beste is, maar een binnenbad zwemster die eigenlijk volop in training had moeten zijn voor de Wereldkampioenschappen in de discipline: zwemmen tussen de lijntjes. Leuk om te zien dat de toppers van binnen ook buiten hun gezicht te durven laten zien.

Ik zei al dat het Open Water Zwemmen leeft. Dat zie je ook aan de manier waarop iedereen druk bezig is met de klassementen, de regels die wel of niet kloppen, het voorstellen van nieuwe ideeën en soms een reeks van aanmerkingen plaatsen over bepaalde zaken die volgens diegene niet zouden kloppen. En de mening van iedereen telt en natuurlijk moet duidelijk zijn hoe alles precies zit, maar hou het allemaal een beetje positief. 
 
Of het nu over caps, klassementen, onderlinge afspraken tijdens races, foutjes in het draaiboek van de organisaties of onduidelijke prijsuitreikingen gaat, één ding moeten we voorop stellen; we doen het allemaal voor onze lol en laten we zorgen dat iedereen dat ook blijft houden.