column 2014-01: Stilte voor de storm

Ligt het aan mij of lag half, zwemmend Nederland in een diepere winterslaap dan anders?

Op deze site was er de afgelopen maanden weinig nieuws te lezen. Het afgelopen half jaar werden er slechts drie discussies op het forum gestart. Het was dat onze bekendste open water trainer Gerard Meurs ons een veertiental zeer informatieve artikelen over zwemtrainingen voor lange afstand zwemmen voorschotelde, maar verder was het een doodse bedoening op de site.

Oké, hier en daar was er een wedstrijd aankondiging, maar het leek erop of open water beminnend Nederland in deze zachte winter in een diepere winterslaap lag dan ooit.

Ik moet zelf ook bekennen dat ik in een winterdipje zat. Ik had genoeg van het zwembad tegeltjes tellen, het talloze keren koppeltje duikelen om weer eens een keerpunt in te zetten en het zelf bijhouden van de gezwommen meters, zonder dat een gekleurde boei mij vertelde hoeveel meter ik had gezwommen.

Met nog iets minder dan twee weken te gaan en een geweldige weervoorspelling voor aankomend Pinksterweekend, heb ik mijn beruchte koffer op rolletjes al uit de kast gehaald. Ik heb mijn open water zwempak uit de onderste la van mijn kledingkast geplukt om vervolgens de dikke laag stof eraf te blazen. Ik ben al dagen naar mijn genummerde caps aan het zoeken, die ik waarschijnlijk bij de verhuizing naar ons mooie nieuw gebouwde huisje ergens onderin één van de talloze dozen heb verstopt. Moet ik nu een nieuwe bestellen of kan ik die van 2009 ook gebruiken, daar waar het vorig jaar een bonte groep van allerlei kleuren en dubbele nummers was.

Ik heb de familie Dinkelberg gevraagd of ze een nieuwe pot vaseline hebben aangeschaft en ik heb de eerste overnachtingen bij familiehotel van Lier in Kaatsheuvel geboekt. Het enige waar ik nog een beetje naar op zoek ben is de zin bij andere open water zwemmers, maar ik heb een beetje het gevoel dat die zin net zo traag op gang komt als de WK voetbal koorts dit jaar. Misschien heb ik het mis en traint iedereen zich de blubber en staat er in Vriezenveen een horde super gemotiveerde groep zwemmers en zwemsters aan de start, maar het is akelig stil op Facebook. Weinig zwemfie's van mensen die de afgelopen weken in het open water hebben getraind. Weinig countdowns van open water zwemmers die aftellen naar 14 juni 2014.

Toch denk ik dat over twaalf dagen een batterij aan auto's vanuit het hele land weer over de N36 richting de traditionele openingswedstrijd van het open water seizoen rijdt. Ik ben er in ieder geval! Jij ook?