Column 2014-07: Einde schoolslagtijdperk?

Het schoolslagtijdperk lijkt voorbij. Na dit seizoen zullen er geen schoolslagafstanden op het programma van een openwater-affiche staan.

Met nog maar net een handjevol deelnemers bij de heren en de dames lijkt de schoolslag ten dode opgeschreven. Het enige land waar de schoolslag als serieuze slag in het openwater zwemmen wordt gezien, lijkt de rug naar de sloomste slag op de buik te keren.

Jaren geleden is de dood van de schoolslag in het openwaterzwemmen al ingezet. Het zwemmen in treintjes werd toen verboden, terwijl dat toch wel de charme van deze slag was. Het was een geweldig gezicht om de schoolslagzwemmers achter elkaar..., nee, op elkaar..., wat zeg ik, in elkaar te zien zwemmen. In de jaren tachtig en negentig had je niet één treintje, maar misschien wel twee of drie. Ze gingen met elkaar de strijd aan om de snelste te zijn.
Nu heb je slechts één locomotief in de vorm van Tim van den Berg, terwijl er slechts een wagonnetje in de vorm van Pieter Pijnenburg, aan de locomotief kan blijven hangen, en dan doet dat wagonnetje het zo dicht op de benen van de voorganger dat hij eerst een gele kaart ziet om vervolgens ook nog eens een rode kaart te krijgen.
Het veld is uiteengeslagen. Hier en daar zie je af en toe een hoofd boven water steken, maar soms twijfel je of het een schoolslag zwemmer of een vis is die even boven water komt kijken. Soms zitten er minuten tussen de winnaars en de andere ereplaatsen.

Toch ben ik wel benieuwd wat de reden is waarom er zo weinig zwemmers voor de langere schoolslagafstanden kiezen. Bij de Masters staan er namelijk nog wel 16 deelnemers bij de 1 kilometer schoolslag heren ingeschreven, maar dat staat in schril contrast met de 43 startende heren op dezelfde afstand maar dan in vrijeslag en dat terwijl sommige Masters harder lijken te zwemmen met schoolslag, dan met borstcrawl.

Is het dan toch dat steeds meer mensen beseffen dat de schoolslag een slag is die zijn charme heeft verloren (lees mijn column: Schaf de schoolslag af) of heeft het een andere reden?
Eerlijk gezegd zou ik het jammer vinden als de schoolslag echt van het programma zou verdwijnen. De schoolslag kan een hele spectaculaire slag zijn als je weer gewoon de treintjes toestaat.

Misschien durft een organisatie het aan om alsnog een kilometer schoolslag in het programma op te nemen, waarbij de ouderwetse treintjes weer zijn toegestaan. Gewoon om te laten zien hoe mooi een schoolslag kan zijn.
Zoek ik in het bejaardenhuis Lesley Voorn, Guus Razoux Schultz, Hans Kwaks, Ron Langelaan, Paul van den Heuvel, Hans Schoenmakers en Nico Wempe op om te vragen of ze een demonstratie willen geven van hoe mooi het zwemmen in treintjes op de schoolslag kan zijn...