'Als ik goud zou halen zou het fantastisch zijn'

door: Mirjam Streefkerk
datum: 30 juli 2008 11:16

AMSTERDAM - Eigenlijk was zwemster Edith van Dijk al gepensioneerd, maar nu komt haar olympische droom alsnog uit. "Peter Post, Erica Terpstra, Jacco Verhaeren, ze zeiden allemaal: 'doodzonde als je niet gaat, je kan het makkelijk halen.'", aldus Van Dijk tegenover NUsport.

Opstaan, ontbijten, trainen, eten, trainen, eten, slapen: het schema van open water zwemster Edith van Dijk deze dagen ziet er heel anders uit dan ze een jaar geleden had gedacht. Nadat ze haar succesvolle zwemcarrière in 2005 beëindigde, begon ze aan een maatschappelijke carrière en kreeg ze een dochtertje.

Ommekeer

Een jaar geleden begon ze weer te trainen en in mei kwalificeerde ze zich officieel voor Peking. Toen Van Dijk besloot te stoppen, had de zesvoudige wereldkampioene alles gewonnen wat er te winnen viel in het open water zwemmen. Maar vlak na haar zwempensioen kreeg ze een telefoontje van haar man Hans van Goor: bij de Olympische Spelen in Peking zou de 10 kilometer open water zwemmen op het programma staan.

“Ik baalde vreselijk”, herinnert Van Dijk zich. “Ik had net afscheid genomen van de sport en had een nieuw leven en toen kwam dat nieuws. Natuurlijk: het was heel goed voor de sport dat die na meer dan twintig jaar getouwtrek en gelobby op het Olympisch programma kwam, maar ik baalde, want ik zou er niet bij zijn.”

‘Doodzonde’

Van Dijk werd zwanger en kreeg een kind. Daarna was ze in maart vorig jaar als bondscoach bij het WK in Melbourne. “Toen ik die mensen in het water zag liggen, begon het al te kriebelen.” Een paar maanden later was ze op de verjaardag van olympisch zwemkampioene Ada Kok, waar ook andere toppers uit het sportleven waren. Van Dijk: “Peter Post, Erica Terpstra, Jacco Verhaeren, ze zeiden allemaal: ‘doodzonde als je niet gaat, je kan het makkelijk halen.’”

Voorzichtig ging ze weer trainen. “Bij mijn allereerste poging in augustus 2007 haalde ik, zo boem, de WK-limiet. Daarmee verraste ik mezelf. Na overleg met mijn man zegde ik mijn baan op en besloot ik fulltime voor de Spelen te gaan trainen.” Begin mei plaatste Van Dijk zich tijdens de WK in Sevilla voor de Olympische Spelen.

Inmiddels heeft Van Dijk haar oude niveau weer benaderd. Als ze zich zo blijft ontwikkelen denkt de zwemsters 20 augustus minimaal bij de eerste acht te kunnen eindigen. “De puntjes moeten nog op de i. Conditie heb ik genoeg, dat blijkt wel uit mijn tweede plaats bij de WK op de 25 kilometer. Vooral mijn eindsprint mag nog wel wat beter, dus daar train ik nu nog op.”

Veel veranderd

De zwemster vindt dat het open water zwemmen erg is veranderd in de tijd dat zij afwezig was. “Ze strijden nu echt om iedere centimeter, dat was vroeger minder. Vroeger dacht iedereen als iemand wegzwom: ‘het is nog negen kilometer, laat maar gaan, die halen we wel weer in’, nu gebeurt dat niet meer.”

“Er is veel meer geduw en getrek. Een paar jaar geleden lag je met een wedstrijd met ongeveer dertig zwemsters in het water, nu zijn dat er meer dan vijftig. Het is dus veel drukker, waardoor je eerder op elkaar knalt.”

Luchtkwaliteit

Of ze last zal krijgen van de slechte luchtkwaliteit weet Van Dijk niet. “Ze zeggen dat ze het op orde hebben, maar dat is toch afwachten. Ik heb er niet speciaal op getraind in elk geval. Maar we zitten buiten Peking, dus het zal wel meevallen.”

Van Dijk heeft er net een hoogtestage opzitten in Spanje en traint nog tot eind juli in Nederland: ’s ochtends vlakbij haar woonplaats in Hoorn, ’s middags in Amsterdam. 1 augustus arriveert ze in Hongkong, waar ze nog zal trainen. Pas twee weken later zal ze haar verblijf in het olympisch dorp betrekken, om 20 augustus haar wedstrijd te zwemmen.

Presteren

De opening van de Spelen moet ze dus missen. “Het is natuurlijk jammer dat ik die alleen via de televisie kan meemaken en dat ik de baanzwemmers, die ik allemaal goed ken, niet kan zien. Maar mijn droom was om deel te nemen en goed te presteren op de Spelen en dat is toch net even belangrijker dan andere sporters zien of bij de opening zijn. Die paar dagen na mijn wedstrijd hoop ik nog zoveel mogelijk mee te maken.”

Na de Spelen zal Van Dijk zich weer richten op haar maatschappelijke carrière. “Heel misschien doe ik nog mee aan de EK in september, maar daarna is het echt afgelopen.”

Bijzonder

Een eventuele olympische titel zou misschien wel mooier zijn dan al haar andere overwinningen bij elkaar. “Als ik goud zou halen zou het fantastisch zijn: het is natuurlijk de eerste olympische titel in dit veld, het leeft enorm en iedereen richt zich op de Spelen”, aldus de zwemster. En wat de gouden medaille extra bijzonder zou maken: “Ik kom van heel ver. Ik was nota bene al gestopt met zwemmen.”