Machtsgreep in Vlissingen

VLISSINGEN - Het was een wat potsierlijk gezicht. Thierry Potin stond het feestje van Luctor et Emergo al te vieren op het podium, maar kreeg de Zeelandbeker niet in handen.

Die was bedoeld voor de zwemmers zelf en niet voor de trainer, stelde Wim Buijs van De Stormvogel.

Desondanks straalde Potin van oor tot oor. Zelf was hij oud-trainer bij De Stormvogel, ging daar met de nodige trammelant weg en vierde nu met de jeugd van de Middelburgse zwemvereniging zijn feestje in Vlissingen bij de Kanaalrace. Zijn club was de sterkste in het algemeen klassement.

Volgens Rob Vermeulen, trainer bij Luctor met een Stormvogelverleden, zit er nog steeds oud zeer tussen de zwemverenigingen uit Vlissingen en Middelburg. ,,Thierry en óók ik zijn daar niet op een leuke manier weggegaan. De Stormvogel en Luctor zijn als water en vuur. We trainen naast elkaar in het bad, dat houdt ons scherp."

Vermeulen spreekt van een inhaalslag. ,,We zijn nu al een paar jaar heel goed bezig met het jeugdzwemmen. We werken met gediplomeerde trainers en plukken daar de vruchten van. Thierry is daar natuurlijk belangrijk in. Hij coördineert alles." In twee jaar tijd heeft Vermeulen twee nationaal kampioenen afgeleverd: Casper Zwier en Romy Hoogendijk. ,,Dat geeft een kick."

De 37e editie van de Kanaalrace kenmerkte zich vooral door regen, wind en kou. De watertemperatuur was slechts 16,6 graden. Samen met de wind zorgde dat voor lastige omstandigheden. Anneke Kruis, hoofd beveiliging van de EHBO, had het drukker dan ooit. ,,Zelf doe ik dit werk zes jaar en mijn collega is al aan haar dertiende Kanaalrace bezig, maar zo druk als vandaag hebben we het nog nooit gehad. Alle isolatiedekens, zo'n 45 in totaal, hebben we moeten gebruiken. Eén zwemmer moest naar het ziekenhuis." Het was volgens Kruis niet nodig om de wedstrijd stil te leggen. ,,Dat doen we pas als het kwik tot onder de zestien graden daalt."

Monique de Haard (15) van Luctor et Emergo had helemaal geen last van de lage watertemperatuur. Zij zorgde voor een grote verrassing door Eline Nijskens te verslaan op de 2000 meter schoolslag. Dat deed ze in een geleend zwempak. ,,Ik kreeg het van een clubgenootje. Verschillende zwemmers zeiden al dat het water heel erg koud is, dus mocht ik dit zwempak gebruiken." Ze bleef Nijskens, de winnares van de Zeelandbeker, nipt voor. ,,Ze zwom de hele race achter me, maar op het laatst werd het nog heel spannend. Ik dacht, als Amira Fathi het kan (zij won zaterdag van Nijskens bij de Ganzetrek), dan moet ik het ook kunnen."

Judith Stap (15) van De Stormvogel maakte indruk op de vijf kilometer vrije slag. Ze won bij de meisjes junioren met een baanrecord. In totaal zwom Stap gisteren 7,25 kilometer, dat staat gelijk aan liefst 290 baantjes in een 25-meter bad. Toch draait ze haar hand er niet voor om.

Voor Charles Potin slaat de verveling nog niet toe. Hij is wat de Zeelandbekers betreft de tel kwijtgeraakt. ,,Volgens mij is het de negende, maar ik blijf het leuk vinden, het is meestal spannend met Niek de Ridder en Roel Dellaert erbij."

Alex Eversdijk behaalde zijn eerste Zeelandbeker. In een spannende race eindigde hij op korte afstand van nationaal kampioen Jurrien Hartman. ,,Ik heb hem nog nooit verslagen, maar kom wel dichterbij."