Channel Challenge

Abonneren op feed Channel Challenge
Bijgewerkt: 5 uur 58 min geleden

Dover Western Docks Revival Project: Potential Impact on Training

vr, 24/03/2017 - 00:11

More information on the project can be found here.

We have hear from Dover Channel Training the following:

 • 30th March to mid May - dredge to remove soft sediments
 • May & June - Piling Berths A&C
 • July & August - Piling Navigation Cut and Marina Curve
 • Piling work is outside the zone that we swim in 
 • PILING WORK IS VERY NOISY, it also causes significant vibrations
 • Work takes place from 8am-6pm on weekdays and 8am to 2pm on Saturdays.  No activity will take place on Sundays or Bank Holidays

DCT hopes to meet with the Harbour Board in the next couple of weeks once they have received details from their sub-acoustic investigation. To be fair to the Harbour Board, they recognise us as important users of the harbour and are keen to work together to minimise the impact and ensure safe swimming. Unfortunately this work does need to go ahead to support the Dover revival project, so we do need to accept that. 

The English Channel - Het Kanaal

Herman Willemse - De Vrije Slag

zo, 19/03/2017 - 15:40

Op de website van openwaterswimming.club vond ik een leuke reportage van de uitrijking van het eerste exemplaar van "Vrije Slag". Dit is de autobiografie van Heman Willemse. Edith van Dijk ontvangt een exemplaar en Hans van Goor vertelt over de KNZB-speld die Herman ontvangt (met excuses voor wat in het verleden gebeurd is).

Herman WillemseEdith van DijkHans van Goorother swims - andere zwemtochten

Jan van Scheijndel - IJszwemmer?

zo, 19/03/2017 - 15:31

Op de website van openwaterswimming.club vond ik een prachtige video van Jan van Schrijndel die bij 6 graden het meer van Te Werve induikt om zich voor te bereiden op zijn Kanaaloversteek.

Jan van ScheijndelIce (Mile) Swimming (IISA)training (pool & open water)

Mooi video-verslag van Jan van Scheijndel op de eerste Stavoren-Medemblik

zo, 19/03/2017 - 15:24

Op de website van openwaterswimming.club vond ik een fraie video-opname van Jan van Scheijndel bij zijn historische Staveren-Medemblik oversteek.

Jan van ScheijndelIJsselmeersolo

Maarten van der Weijden zoekt deelnemers voor zwemestafette

zo, 19/03/2017 - 15:16

Tijdens zijn zwemmarathon vorig jaar haalde de olympiër al 50.000 euro op, maar dat is nog lang niet genoeg. "Er is meer geld nodig voor kankeronderzoek om en daarom wil ik dit nog een keer doen. Maar ditmaal gaan we nog verder", aldus Maarten in gesprek met RTL Boulevard.

lees de rest van het artikel en bekijk de video @ RTL Boulevard

Maarten van der Weijdenother swims - andere zwemtochtensolorelay - estafette

Zwemmen voor CADASIL, Robbeneiland naar de kust van Zuid-Afrika

zo, 19/03/2017 - 14:32

Op 2 april 2017 vindt "The Freedom Swim" in Zuid-Afrika plaats. De tocht start bij Robbeneiland, bekend als de plek waar onder andere Nelson Mandela jarenlang gevangen heeft gezeten. De afstand terug naar de kust bedraagt 7,5 kilometer. Deze race wordt ook wel de “Everest” genoemd van de open water races. Het is één van de zwaarste ter wereld. 

Lees de rest van het artikel @ Universiteit Leiden en bekijk daar ook de TV beelden.

Annabelle Slingelandother swims - andere zwemtochtensolo

He's Baaaaaackkk, Maarten van der Weijden

vr, 03/03/2017 - 10:38

On October 15th 2016, a team of top Dutch swimmers including 2008 Olympic champion Maarten van der Weijden, 2016 Olympic champion Ferry Weertman, long-time professional marathon swimmer Irene van der Laan, and 2017 500m ice swimming world champion Fergil Hesterman together with coaches Edith van Dijk, a former world champion, Desirée Emmen, and Richard Broer, a 2017 International Marathon Swimming Hall of Fame honouree, swam a 54 km relay in 11-14°C water from The Biesbosch National Park to Hellevoetsluis in the Netherlands.

Lees het complete artikel @ DNOWS

Maarten van der Weijdenother swims - andere zwemtochten

Zwemmend aandacht vragen voor LUMC-onderzoek naar CADASIL

za, 25/02/2017 - 13:46

LEIDEN - Arts in opleiding Annabelle Slingerland gaat in april geld bij elkaar zwemmen voor een onderzoek van het LUMC in Leiden naar de ziekte CADASIL. En dat is niet zomaar even baantjes trekken. Nee, de openwaterzwemster gaat ruim zeven kilometer overbruggen, van het Robbeneiland naar het vaste land van Zuid-Afrika.

Om aandacht te vragen voor het goede doel nam zij vrijdagmiddag bij Katwijk alvast een frisse duik voor een promotiefilm. Want veel is er nog onduidelijk over de ziekte CADASIL. De erfelijke ziekte wordt veroorzaakt door een erfelijke code in het DNA.

lees het complete artikel en bekijk de video @ RTV-West

Annabelle SlingelandEscape from... swims

Solo door Het Kanaal

do, 23/02/2017 - 00:45

Lees het origneel en bekijk de foto van een andere zwemmer... @ ExecutivePeople

Naast mijn werk als Enterprise Architect is Marathonzwemmen mijn andere passie. Ondanks de vele verschillen tussen deze passies zijn er natuurlijk ook overeenkomsten. De voornaamste overeenkomst zit in de structuur van een goede voorbereiding. In deze blog wil ik graag meer vertellen over de overeenkomsten tussen een IT-landschapssimplificatie, en het solo overzwemmen van Het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk.

Hoe vereenvoudig ik een IT-landschap?

Een IT Landschap Simplificatie heeft als doel de complexiteit te reduceren door het aantal componenten in dit landschap te verminderen. Naast het haarscherp hebben van het eindresultaat worden vaak subdoelen benoemd. Dergelijke subdoelen zijn bijvoorbeeld het verminderen van de kosten en risico’s, en het vergroten van de flexibiliteit richting de business.

Zoals elk ander project zijn ook hier bekende critical succes factors te noemen zoals het beschikbaar hebben van requirements, alsmede voldoende resources. Deze resources moeten kennis hebben van de organisatie, de business, bedrijfsprocessen, applicaties, technische infrastructuur, de kosten en de relaties tussen de genoemde componenten.

Natuurlijk ben ik als architect verantwoordelijk voor het eindresultaat, maar zonder de juiste resources is de slagingskans gering. Een ondersteuningsteam is dus cruciaal, met daarbij voor elk teamlid zijn/haar eigen specialisatie en verantwoordelijkheden.

Een goede voorbereiding is cruciaal, maar desondanks geen garantie op succes. Immers, zoals de wet van Murphy voorspelt, zullen er ontegenzeggelijk één of meer onvoorziene situaties optreden. Onvoorziene situaties kunnen zowel door interne- als externe oorzaken ontstaan. Denk aan een wijziging in regelgeving door de overheid, het vervangen van de opdrachtgever/sponsor, architectuur wijzigingen, aflopen van inkoopcontracten, wijziging in beheerorganisatie, macro-economische wijzigingen, etc.

Slechts 33 kilometer hemelsbreed

Bij het solo overzwemmen van Het Kanaal is het primaire doel ‘alleen’ het overzwemmen van Het Kanaal (hemelsbreed 33 kilometer). Daarnaast kun je jezelf als subdoel een streeftijd opleggen, waarbinnen je de afstand wil volbrengen. Een ander niet onbelangrijk subdoel is dat je minimaal levend uit het water stapt (immers, er zijn voldoende voorbeelden met helaas tragische afloop).

Om het einddoel te halen zijn er diverse zaken nodig, dit is vergelijkbaar met de IT-landschapssimplificatie. Allereerst het budget, dit komt voor een dergelijke expeditie neer op ongeveer € 7500,-. Vervolgens ben ik als zwemmer verantwoordelijk voor voldoende zwem-inbreng (training). Daarnaast is een ondersteuningsteam met de juiste kennis en kunde cruciaal. Dit team moet kennis hebben van zwemtechnieken, training, voeding, zeestromingen in Het Kanaal, etc. Met het ondersteuningsteam moeten duidelijke afspraken worden gemaakt over verantwoordelijkheden tijdens de zwemtocht. Hierbij moet worden gedacht aan het uitvoeren van het voedingsplan, het gewenste zwemtempo, de veiligheid. Immers, Het Kanaal is de drukst bevaren zeeroute ter wereld. 

Daarnaast moet het team getraind zijn in het mitigeren van onverwachte situaties, zowel vooraf als tijdens het zwemmen. Ook hier geldt de wet van Murphy, want ondanks een goede voorbereiding kan je ook hier op onverwachte omstandigheden stuiten. Bijvoorbeeld een windkracht 5 of harder, te veel vaarverkeer, of dat je schouder het begeeft, terwijl je op 80% van de afstand bent.

Kwallen-scholen

Een goede voorbereiding is dus essentieel voor zowel een landschapssimplificatie als een Kanaaloversteek. In beide situaties gaat het hier om het vooraf haarscherp definiëren van het gewenste eindresultaat, de benodigde requirements en het vooraf beleggen van verantwoordelijkheden bij de juiste personen.

Een perfecte voorbereiding alleen is helaas niet voldoende, tijdens beide uitdagingen kunnen onverwachte omstandigheden zich voordoen. Bijvoorbeeld het wegvallen van de sponsor, of het verzeild raken in een kwallen-school kan roet in het eten gooien. Maar met goede voorbereiding, zijn beide uitdagingen zeker geen onmogelijke opgave.

Door: Christian Broodman, Enterprise Architect bij Bauhaus ArtITech

Christian BroodmanThe English Channel - Het KanaalsoloChannelChallenge

10 unspoken rules of wild swimming

wo, 01/02/2017 - 19:22

If you're a fan of open water swimming you will understand...

Open water swimming is completely different to indoor swimming. Yes, they both take place in water but that’s where many of the similarities stop. Something I found out when wading through lakes, rivers and seas all around the world. But it was somewhere between the sun-soaked beaches of the Caribbean and in the ice-cold Lakes of England that I came to learn of the laws that govern swimming in the great outdoors. You won’t these in any fitness magazine or travel book, but here are the 10 unspoken rules of open water swimming.

read the 10 rules @ RedBull

backgrounds - achtergronden

Jessi Harewicz Exploring the World's Oceans

di, 03/01/2017 - 21:41
Now I have to swim the English Channel

The world is covered by more ocean than land and there is an uncharted playground of water in British Columbia. So why not try something that is done less? You might discover more.

I was a synchronised swimmer as a teen, but I quit due to a combination of the teasing and my lack of success.

I am still a beginner in adventure swimming, but I can’t do much else right now. A couple of years ago I broke up with a long-time boyfriend and it led me to start training for a triathlon. I got back into the pool for the first time in 12 years. I did the Swim Trek boot camp and I failed so badly. I panicked, was violently sick and almost got hypothermia (in a wet suit!). But I only learned this by TRYING. Three weeks later I was swimming 10 hours down Indian Arm.

While continuing to train for my first triathlon, I started to get hip problems. The moment I got the news about my hip, I cried. My Ironman career ended before I could even start a race. But I’d had a taste of adventure swimming and something in my head said 'now I have to swim the English Channel'. The Channel isn’t my ultimate goal, it’s just one of many. I have a big list of swims that I want to do, and it's gonna take time!

Read the excellent story and see the nice pictures @ Inner Voice

andere teams/zwemmersThe English Channel - Het Kanaal

What kind of water? How long is a meter?

di, 03/01/2017 - 21:14

Used with kind permission by Ned Denison of Sandycove/Cork open water swim Camp

As the days get longer in the Northern Hemisphere and the sun actually gives off a bit of warmth I have the annual pleasure of meeting lots of winter pool swimmers. They all seem to have questions which fit into two basic categories:

Is there much difference between swimming laps in an indoor heated pool and swimming distance in the open water?

"I am thinking about swimming (pick anyone of these: the local 1 mile race (1.6 k) across the bay swim, Dublin Harbour, the Santa Barbara Channel, English Channel, etc.) so can you tell me how many meters (or yards) I need to swim for the previous year to be guaranteed of success?"

I never really know where to start. So maybe each question in turn:

Is there much difference between swimming laps in an indoor heated pool and swimming distance in the open water?

My mind first flashes to the previously 100% dedicated indoor pool swimmers who now spend their summers in the sea. Pete M. summed it up a few years ago by saying that he wasn’t a religious man but being in the ocean was a “spiritual experience”.

Then the dark side takes over and I see the ones who came down for their first swim and:

 • Never got out of the car
 • Dipped a toe in and ran
 • Jumped in, were unable to breathe and ran

The brave lady who learned how to swim six months previous, got up to 8,000 pool meters (5 miles) a week and came out after 15 minutes in a lumpy old sea and said: “I might as well have taken 6 months of tennis lessons for all the good the pool sessions did me out there!”

All but the last of these never reappeared!

The answer is that YES there is so much difference between lap swimming and open water swimming that they can hardly be considered part of the same sport! Water is not the same when you compare a warm and protected indoor pool to the variable conditions in the ocean or river or lake.

Dedicated open water swimmers love turning up and having a different swimming experience EVERY time. It is not just as simple as water and air temperatures, suns, winds, waves and “other”. The temperature of the water will vary up to 2C (4F) over a 25 meter stretch outdoors. Swim into a “warmer” patch and you experience a little bit of heaven each time – but you always know that there is another cold patch just ahead! Cold air temperature will chill your arms and shorten your stroke. A strong sun breaking through cloud in July with warm air will give you a physical and emotional lift that end all work thoughts for the day. Even in the darkest days of winter in December when the actual heat off the sun is negligible – you think of it as your long lost friend coming along for a swim.

You feel like superman/woman swimming with wind and wave behind you until you need to turn back and can “taste” the full resistance – sometimes pushing you backwards. And finally, the “other”! We all deep inside have a fear of the unknown associated with the open water. Maybe you didn’t like the look of the swaying plant life at the bottom, the jelly fish deep down or the seal that just scooted by which gave you a fright. What is better? Seeing it all? or swimming in a churned up sea or fresh water off a peat bog with NO visibility? Then there are the things that go squish, zap and bang. Did you really just swim into a pile of weed? Ouch – was that a jelly fish sting or a sea lice bite? Damn – my hand just hit something – do I dare look? No problem, it is just a stick, sea bird, buoy, moored sailboat, island, floating bottle,seal, another swimmer, etc.

It is not just that the conditions are different every time you arrive for an open water swim. You are also guaranteed that they will change every minute that you are getting ready, swimming and getting dressed! A very different situation compared to the time you went to the pool last year and the florescent light was flickering and drove you crazy!

So YES the open water experience is much different from the pool experience.

If you have a great frame of mind and get through first two open water sessions – you will probably come to prefer the open water! Give it a chance…

I am thinking about swimming (pick anyone of these: the local 1 mile race (1.6k) across the bay swim, Dublin Harbour, the Santa Barbara Channel, English Channel, etc.) so can you tell me how many meters (or yards) I need to swim for the previous year?

The answer is: “You need to do enough meters to be physically and mentally confident.” I know that doesn’t really help you… They are no formulas. There is no such thing as a standard meter – all meters are different. I am not trying to be cute with either answer, this is just reality.

So let’s take the big channel swims – call them 34,000 meters (21 miles). Those would be “as the crow flies” meters. You may have already figure this one out – crows are much to smart to do open water swims! Let’s imagine that you swam 6 days a week in an indoor 50 meter pool and did 12,000 meters (13,000 yards) every session – stopping every hour for your carbohydrate drink. This would be a serious amount of training – more than double the training meters of the average English Channel swimmer. One small problem – your channel swim started at 3 am in the dark. You were never before in the sea at night, you panicked and ended your attempt after 13 minutes. So maybe the first 1,000 meters (1,100 yards) of night swim training is worth 100,000 meters (62 miles) of pool training? And so you get the basic idea!

So, step back and ask what kind of swim you are “likely” to get in say the English Channel. If you average less than 2,500 meters/hour (1.5 miles/hour) at your pool cruising speed then you will “most likely” be in the English Channel for well over 15 hours. Why so vague? Remember the variable conditions in all open water? Toss in the confused weather patterns where the Arctic meets the Atlantic, the continental land mass meets Great Britain and the narrow channel squeezing a fast tide to give even faster water speeds!

So, it is more a balance of the type of meters, some measure of distance all done in a way to ensure you don’t injure yourself yet do enough to give you confidence for the upcoming swim..

So what type of training meters should you do? How about all of the following: ocean night, waves coming from all directions, into the wind with the current behind you, next to a big safety boat, a few long (6+ hour) ocean swims, alone, getting several different kinds of frights (all while practicing safe swimming), with 30 to 60 minute feeds, 2+ hours without a feed, in water colder than 16C, sprints, with leg cramps, with a bout of vomiting, peeing, with arms so heavy you can barely lift them, going backwards with the tide and finally in for another few hours beyond what you wanted or planned.

You would want to read the last section again…maybe twice. Get the last shudder out of your system, take a deep breath and remind yourself that your own personal swim distance goal (be it 1 mile or 30 miles) can well be one of the more important things in your life for the next year and a bit. The pain and inconvenience of some training will make it all the more enjoyable when you achieve your goal.

Two friends swim around Sandycove Island in Cork Ireland (1,700 meters) in about 30 minutes in reasonable conditions. One day it took them 75 minutes to complete the lap in “lumpy” seas. What do you think those specific 1,700 meters “were worth”? I would say at least three times that many in the pool.

Why are pool sprints highly recommended as English Channel training? Try this situation – the boat captain says to you after 15 hours in the water: “The tide is turning. If you pick up your pace by 20% you will get to France in 15 minutes – if not you will miss the Cap and be in the water another 4 hours plus .” You will want to actually have that higher speed gear – honed through pool training. That would involve training of say 20 sets of 100 meters coming in on 1 minute XX seconds and resting for YY seconds between sets. Why the variables? Everyone swims at a different speed and with a different style.

To try and make a long open water swim after only pool training would be like climbing 30 strange and unknown steps in one go. The correct training will get you better acquainted with 25 of these steps BEFORE your big day. The more you have experienced the more prepared you will be. You can only visualise something you know a bit about. Visualising a bit ocean marathon is not possible unless you have swum long distances in a “similar” ocean before. Swimming 3 hours in the tropics will not allow you to visualise swimming 3 hours in 12C water.

Swim though a leg cramp on a planned training swim and if you have a similar experience in your big swim – you will remember how to deal with it – and have the confidence to do so. Remember – you can’s stop in the shallow end and massage your leg!

Guaranteed of success?

Sorry – wrong sport if you want a guarantee of success. Most very successful marathon swimmers will have a failure or two. The succeed you need at least the 4 aces: physically conditioning, mental preparation, good pilot/crew and good conditions. Some would say you need the 5th ace > luck as well.

So…

If you have a goal now great. You need to declare it (at least to yourself) and set out a plan to give you a good chance of success. If you don’t know how to start…send me an email: ned.denison@corkopenwater.com

I don’t get paid for advice…so can hopefully get you headed in the right direction and possibly get you connected to others connected to your goal. Together we can arrange for advice on your training, emotional support (read as “a kick in the backside when you suggest missing an ocean swim because it is raining”) and help on the actual day.

Get those first two "emotionally and physically" challenging open water swims of 2017 - done and dusted! The third swim of the year is when you start to think it is all possible and all worth it!

backgrounds - achtergrondenMichael Oram's and others wisdoms

10 tips for New Years resolutions

di, 03/01/2017 - 21:05

As found on the FaceBook page of Adam Walker:

Adam wrote one of the first sensible guidelines for open water swimming in the early 90's.

 1. Decide on your goals for 2017 and start as you mean to go on.
 2. Create a training plan u can realistically stick to based on your life requirements.
 3. Always make your training plan stretching and feel you have worked hard afterwards.
 4. If possible find a good training partner who is similar in speed if not faster to push you.
 5. Don't engage in any negative conversations about your challenge, either instigated by you or others.
 6. Always say you will achieve the goal no matter what and don't make it a big deal in your head. Play it down to others and your mind will start to believe this way.
 7. Surround yourself with positive people.
 8. Don't be down on yourself if you have a bad session there is always tomorrow.
 9. Stay healthy, listen to your body if you need rest. Rest is as important as training.
 10. Know its your destiny to achieve the goal and be proud of yourself.

AND REMEMBER TO ENJOY IT

backgrounds - achtergronden

Team Nederland komt aan in Burghausen

di, 03/01/2017 - 20:47

Burghausen - Het Nederlandse team druppelt binnen in Burghausen. Daar worden komende dagen de Wereldkampioenschappen IJszwemmen gehouden. Daarbij is er ook nog een Ice-Cup wedstrijd. 

Helaas is Raymond Oosterbaan verhinderd omdat hij niet fit genoeg is. Het goede nieuws is dat Fergil Donderdag in de snelste serie zit op de 1000m samen met enkele Wereldtoppers.

Wat plaatjes van vandaag door Fam Hesterman en mij gemaakt:

Overzicht van Burghausen op een plaat bij de lokale VVV

De wedstrijdlocatie in de verte bij de drie lichten vanaf de Burcht.

Ice (Mile) Swimming (IISA)

Why swimming in the sea is good for you

wo, 28/12/2016 - 00:47

If you live near the sea, chances are you’re getting more out of it than just enjoyment. It has long been thought sea frolicking has many health benefits.

Historically, doctors would recommend their patients go to the seaside to improve various ills. They would actually issue prescriptions detailing exactly how long, how often and under what conditions their patients were to be in the water.

Using seawater for medical purposes even has a name: thalassotherapy.

read the extensive article and find out more @ SwimZa

backgrounds - achtergronden

A Channel Swim Not Done In 830 Years

wo, 28/12/2016 - 00:04

In 1185, a famous battle was fought in Kanmon Straits, a narrow waterway that separates the main island of Honshu with the southern island of Kyushu in Japan.

Read the article @ The Daily News of Open Water Swimming

other swims - andere zwemtochten

33 Thoughts You Have While Swimming Alone

wo, 28/12/2016 - 00:01

It’s the most wonderful time of the year. Exams are done, you’re finally home, and you get to spend quality time with family and friends. What could go wrong?

Everything’s perfect…and then you remember that you still have to swim.

College swimmers are still expected to train over break. Training trip is soon approaching and Championships are just around the corner, so coaches still expect us to remain in shape.

Read the rest of the article and read the 33 thoughts (most of which we open water and marathon swimmers would recognize very fast!) @ SwimmingWorldMagazine

backgrounds - achtergronden

The world’s most dangerous places to take a swim

ma, 26/12/2016 - 23:47

Some incredible outdoor swimming spots are protected areas while others are open year-round for people to dive off docks, swim, go on boat tours, and enjoy any way they can. Many are totally safe-- but some that appear to be, arent'. 

Open-water swimming can be dangerous, even if you know what you’re doing. No one is immune to sudden thunderstorms that can lead to overturned boats, stranded passengers, sudden encounters with wildlife and dangerous swimming conditions.

Read the list and see the pictures illustrating.... @ FoxNews - Travel

backgrounds - achtergronden

Pagina's