Regenachtig weekend in Goes en Vlissingen

Hierbij mijn verslag van de eerste dag.

Al jaren lang worden de wedstrijden van Goes en Vlissingen in hetzelfde weekend gehouden. Namelijk het eerste weekend van september, Goes op zaterdag en Vlissingen op zondag. Helaas waren er dit jaar ook wedstrijden op andere locaties, op zaterdag in Vianen en op zondag in Vught. Wat voor alle vier de wedstrijden zou betekenen, minder deelnemers op de wedstrijd zelf. Traditiegetrouw ga ik altijd naar Goes en Vlissingen, twee hele leuke wedstrijden en meestal kan er ook een snelle tijd gezwommen worden in het zoute water.

Op zaterdag dus naar Wilhelminadorp, iets voor half 11 aanwezig, waarbij iedereen de tenten, paraplus enzovoorts al had opgezet, omdat er regenval was voorspeld. Rond half 11/kwart voor 11 begon het te regenen, maar de organisatie startte op tijd en programma 1 begon om kwart over 11. Programma nummer 1 waren jongens junioren 1, 2, 3 en 4, waar natuurlijk veel deelnemers aanwezig zouden zijn van Zeeuwse verenigingen om een Zeelandbeker te kunnen veroveren. Voor deze afstand was Thijmen van de Beek favoriet bij jongens junioren 3 en 4, deze favorietenpositie wist hij te bevestigen en behaalde een eerste plaats, op de hielen gevolgd door Rick Embregts. Bij jongens junioren 1 en 2 was het Stijn de Rechter die er met de winst vandoor wist te gaan. Na de jongens volgen altijd de meisjes, in het begin wisten zij het nog even spannend te maken, maar Anne Dickens wist de koppositie te behouden en Samantha van Vuuren en Sanne Heemskerk op afstand achter zich te laten.

Na al dit jonge grut, was het de eer aan de wat oudere zwemmers om zich te bewijzen in het zoute water van Wilhelminadorp. De masters op de 1000 meter vrijeslag. Aangezien er veel leeftijdscategorieën zijn zal niet iedereen genoemd worden, maar tijdens deze race is eigenlijk iedereen een winnaar. De snelste tijd was voor Wietse Beerens in een tijd van 11:55.41. Vervolgens zwommen ook de dames deze afstand, waar Liselotte Joling de tijdsnelste werd in 13:26.03. Daarna waren de stoerste zwemmers van iedereen aan de beurt, jongens en meisjes minioren 3 en later, op de 250 meter vrijeslag, daar zwom Kim Oudendijk het snelste van iedereen achtervolgd door Kylian Oosterveen. Vervolgens werd de 500 meter vrijeslag gezwommen, eerst door de jongens en daarna door de meisjes. Sander Provoost wist zijn concurrenten op flinke achterstand te zetten. Bij de meisjes ging dat wat anders, daar wisten Emma van Eijkeren en Lian Fermont er nog een spannende strijd van te maken, uiteindelijk was het Emma die de eerste plaats wist te bemachtigen.

Vervolgens waren de junioren weer aan de beurt, de tweede afstand was 500 meter schoolslag. Nog steeds was de regen niet opgehouden en sprongen zij er voor de tweede keer in met een koude boventemperatuur. Uiteindelijk was het Thijmen van de Beek die ook bij de schoolslag de winst wist te pakken, achterna gezeten door Ricardo Kloosterman (junioren 1 en 2), die bij zijn leeftijdscategorie de winst wist te pakken. Bij de meiden wist Sanne Heemskerk verrassend de winst te pakken, zij tikte precies 47 honderste eerder aan dan Samantha van Vuure, die de tweede plaats wist te veroveren. Toen zij het water uit kwamen, was het wonderbaarlijk genoeg opgehouden met regenen. Iedereen kroop voorzichtig onder de tenten en plu’s vandaan en kwam langzaam weer tot leven.

Nadat de regen was opgehouden mochten de masters weer van start, in dit geval op de 1000 meter schoolslag. Na de start sprintte Wietse Beerens er meteen vandoor en zwom naar een tijd van 15:14.78. Bij de dames waren het Astrid Koert en Karin Stein die de race nog spannend wisten te maken, en zij finishten respectievelijk in tijden van 17:49.78 en 17:50.55.

Hierna was de wedstrijd aangekomen bij de laatste vier programma’s. De 2 km vrijeslag en schoolslag, voor zowel heren als dames. Bij de heren op de vrijeslag wist Timo Dinkelberg zich op een eerste plaats te positioneren, wat erg belangrijk was voor het algemeen klassement, op enige afstand gevolgd door Ben Zentveld en Gijs Ruijgrok, ook Frans Bijl en Klaas van Beek werden verrast met een prijs van de organisatie. Bij de dames was het nog een spannende strijd en deze werd beslecht in de laatste meters, uiteindelijk gingen Evelien Sohl, Anne Dickens, Jasmijn Ruijgrok en Marije Dinkelberg er met de prijzen vandoor.

Last, but not least de 2 km schoolslag, over de jaren heen steeds minder deelnemers, maar nog steeds één van de mooiste afstanden om te zien. Op deze afstand wist Wietse Beerens alle andere deelnemers ver achter zich te laten, met een verschil van bijna twee minuten kwam Diego de Meyer als tweede binnen, gevolgd door Alex Eversdijk. Bij de dames waren het Moniek Heemskerk en Manon Kloosterman die de eerste twee prijzen wisten binnen te slepen met een verschil van slechts zes seconden. Daarna kwam José Bijl (jeugd) binnen op een derde plaats met een mooie tijd van 35:29.24. Daarna werden de prijzen uitgedeeld en werd deze regenachtige dag uiteindelijk wel afgesloten met een waterig zonnetje.

Jasmijn Ruijgrok
De Zijl/LGB