U bent hier

nieuws - Nederland

Zwemmen in water populairder dan ooit:'Heerlijke energie geeft het"

Zwemmen in open water tijdens het winterseizoen is populairder dan ooit. Door corona bleven zwembaden (deels) gesloten en zwemmers wijken nu uit naar plas, kanaal, rivier of zee. 
 
“Lekker hoor! Tralala! Texelse zee! Maar na een paar minuutjes vond ik het welletjes haha.” Het zijn woorden van cabaretier Jochem Meyer onder een filmpje op Facebook waarop te zien is dat hij een winterse duik neemt.

Interview met: De Angstelhelden

Van de IISA website;

In de serie ‘Interview met’ proberen we wekelijks één of meerdere ijszwemmers te interviewen. Vandaag De Angstelhelden uit Abcoude.

Buitenzwemmen steeds populairder: 'Geeft euforisch gevoel'

Zwemmen in open water is razend populair. Het aantal buitenzwemmers neemt al enkele jaren toe, maar heeft door corona een boost gekregen. Toch kun je als beginner beter niet onvoorbereid het water induiken. "De kou is een sluipmoordenaar."

De kick of pure noodzaak

Voor veel triatleten was het coronavirus dit jaar aanleiding om eerder en/of nog steeds in open water te zwemmen. Zelfs nu de watertemperatuur onder de tien graden zakt. Irene Ittmann zwemt echter al sinds 2018 door in de winter en Tonny Bouman kunnen we zelfs wel buitenwaterveteraan noemen. Voor de een is het de kick, voor de ander pure noodzaak.

Waarom iedereen in de ban is van buiten zwemmen

Het doet meer voor je dan je denkt.
'I am the coldest person alive', zei een medewerker van Gwyneth Paltrows Goop Lab, voordat ze samen met Iceman Wim Hof een traject startte dat eindigde met een sprong in een ijzig meer. In deze opmerking kon ik me volledig vinden; in de winter heb ik steevast koude handen en voeten en zelfs de warmste winterjas is niet voldoende. Een ijsbad leek me maar niks; ik hou niet van kou én niet van zwemmen. Tenminste, tot voor kort.

Wij zwemmen door

Of de zwembaden nou open zijn of dicht, een aantal triatleten zwemt sowieso gewoon door in buitenwater. Eén tot wel vier keer per week, kort of soms wel zes kilometer en een enkeling zelfs zonder wetsuit. Marcia Jansen sprak met een aantal enthousiaste doorzwemmers, waar ze er zelf ook één van is. In deel 1 haar verhaal (brrr) en dat van Johan Neevel (brrrrr).

Nog geen reden om te stoppen

‘Waarom in vredesnaam!?’, vragen de koukleumen onder ons zich af. De ijszwemmers onder elkaar weten beter. Ver in het najaar zwemmen in open water is heerlijk. Voor sommigen voelt de kou zelfs als een medicijn. Triatleten Sandra Wassink-Hitzert en Robbert van Meulem zien dan ook nog geen reden om te switchen naar het zwembad.

Zwemmen in (ijs)koud water

Waar de een absoluut niet van plan is een wak te hakken, zwemt de ander zelfs nog zonder wetsuit in het buitenwater. Maar bikkels zijn het allebei: Irene Kerkdijk en Carlo Pappot. Ondanks de inmiddels lage temperatuur van het buitenwater, zwemmen de triatleten ‘gewoon’ door. Een uitkomst toen de zwembaden weer dicht gingen en een voornemen als ze weer open zijn.

Olympisch kampioen Ferry Weertman vindt op Curaçao vergelijkbare condities met Tokio: ’Het is heel erg wennen aan de hitte en hoge luchtvochtigheid’

Terug in Nederland na een verblijf op het warme Curaçao is het voor Ferry Weertman in Eindhoven weer ’back to business’. Trainen in het zwembad en krachthonk, eten en veel rusten. Wedstrijden in open water zwemmen zit er voorlopig nog niet in voor de olympisch kampioen van Rio de Janeiro.

In Memoriam: Joop Janssen

donderdag 19 november 2020

De KNZB heeft met droefheid kennisgenomen van het overlijden van Joop Janssen, op 13 november 2020. Hij is 89 jaar geworden.

Joop heeft zich jarenlang ingezet voor de zwemsport en was een van de langst ‘dienende’ officials van de KNZB.

Terneuzense trekt haar baantjes buiten: 'Je bloed gaat er zo lekker van stromen’

Om haar pijnklachten te verminderen, trok Margreeth Verbrugge (57) uit Terneuzen elke dag haar baantjes in zwembad Vliegende Vaart. Sinds de baden dicht zijn, miste ze haar noodzakelijke zwemmeters. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, zwemt Margreeth nu buiten. 

OWZM Vianen stopt ermee

Wat een vreemd jaar is 2020.

Heel veel bedrijven hebben het moeilijk en evenementen kunnen niet plaats vinden.

Zo konden wij van Stichting OWZ Merwedekanaal deze zomer ook niet ons 11de openwaterzwemevenement plaats laten vinden.

In tegenstelling tot de drukke en hectische periode die we dan normaal hebben, hadden we nu heel veel vrije tijd en konden we andere dingen doen.

Dit heeft een aantal vrijwilligers van ons tot nadenken gezet en die hebben uiteindelijk de keuze gemaakt om te stoppen bij Stichting OWZ Merwedekanaal.

Tim van Langen daagt je uit voor Bevroren Badmuts Challenge

Zwemmen in de buitenlucht. Heerhugowaarder Tim van Langen raakte eraan verknocht nadat hij zich enkele jaren geleden had aangemeld voor Swim to Fight Cancer, een openwaterzwemtocht voor het goede doel. Sindsdien heeft hij aan diverse evenementen meegedaan. Maar dit jaar loopt het allemaal anders. Evenementen zijn er niet, dus bedacht Tim een ludieke actie om toch geld op te halen voor Stichting Fight Cancer: de Bevroren Badmuts Challenge. Hij daagt anderen uit met hem mee te doen.

Annemarie Heuvel uit Borne zwemt in open water: ‘Ik wil die kou voelen’

Zelfs een wetsuit houdt de ergste kou niet tegen. En dan moet de winter nog komen. Toch duikt Annemarie Heuvel meerdere keren per week het open water van Het Hulsbeek of Het Rutbeek in. 
Dat Annemarie Heuvel pal naast het zwembad van Borne woont is geen toeval. „Ik keerde terug uit Rotterdam om weer in mijn geboortedorp Borne te wonen. Heel bewust koos ik deze plek, waar het ooit begon.”

In de winter buiten zwemmen? "Het kan met de juiste voorbereiding het hele jaar"

"Gelukkig het wordt weer koud", gilt Susan Houbraken enthousiast als ze haar badpak aantrekt. Voorbijgangers gehuld in winterjassen en handschoenen kijken verbaasd op. Buiten is het amper tien graden en ook het water blijkt niet veel warmer. Toch duikt Susan er vol overtuiging in.

Pagina's