Persbericht: Waterkwaliteit bij DVSDZ

Organisatoren van open water evenementen of triatlons waarbij het zwemonderdeel in open water is, krijgen soms te maken met onaangename verrassingen die ze niet hadden kunnen voorspellen. Tientallen deelnemers aan de triatlon in Utrecht werden ziek na hun deelname juli 2015. Na de vondst van dode eenden in de Berkel besloot de organisatie van De Vrije Slag Door Zutphen daarom dit risico uit te sluiten door vlak voor de start de editie van 2015 te annuleren. Dat besluit werd door de deelnemers met veel begrip gedragen. Het zat de organisatie niet lekker dat dit besluit is genomen op basis van een advies van de GGD en overleg met het waterschap en gemeente zonder dat er harde feiten beschikbaar waren. Arts en medisch adviseur van DVSDZ Hetty Wemekamp deed literatuuronderzoek, dook in de lab-uitslagen van het Forensisch Instituut en verdiepte zich met een onderzoeker van de Universiteit van Wageningen in de materie.

De uitkomst van dat onderzoek is verrassend. Feit is dat mensen via voedsel ziek kunnen worden van de bacterie die botulisme veroorzaakt, maar niets wijst erop dat watervogels dragers zijn van een type botulisme dat voor de mens gevaarlijk zou kunnen zijn. Nergens blijkt uit dat type C ooit ziekte bij de mens kan veroorzaken. De Universiteit van Wageningen bevestigt dat er geen gevallen bekend zijn van humane besmetting door zieke vogels. 

Toch vindt de organisatie niet dat ze te voorzichtig of voorbarig zijn geweest. Met de wetenschap van toen en het uitgangspunt nooit te spotten met veiligheid van deelnemers, staan we nog steeds achter dat besluit. De nieuwe kennis leidde wel tot de vraag of het anders zou kunnen.

De meetboei van de firma Eijkelkamp

Kort na de afgelasting meldde Leon van Hamersveld, die sinds jaren meedoet aan het evenement, zich bij de organisatie. Leon werkt voor de firma Eijkelkamp Soil & Water in Giesbeek. Eijkelkamp Soil & Water maakt wereldwijd oplossingen voor bodem- en waterprojecten. Natuurlijk baalde ook hij ervan dat het evenement werd afgeblazen, maar hij bood aan mee te denken in de zoektocht naar een oplossing. Zo begon de verkenning naar een oplossing voor de problemen waar organisatoren van open water evenementen mee te maken kunnen krijgen. Tijdens een congres begin dit jaar bogen verschillende waterschappen en onderzoekers zich over het Zutphens debacle in de Berkel. Duidelijk werd dat DVSDZ zijn reinigingsacties in de Berkel beter kan uitvoeren om minder bodemverstoring te krijgen. Bij het verwijderen van troep uit het water komen immers bacteriën vrij. De duikers van Albacare, die de jaarlijkse schoonmaak uitvoeren, hebben een nieuw plan van aanpak om die risico’s te beperken. Na het congres hebben DVSDZ en Eijkelkamp de handen ineengeslagen om een systeem te ontwikkelen dat de organisatie en deelnemers inzage geeft in de waterkwaliteit. Er is een uniek meetsysteem bedacht dat het water continue test op de variabelen die voor zwemmers zo belangrijk zijn. Simpel gezegd meet de apparatuur in een boei continue de belangrijkste waarden in het water en geeft dit direct door aan een computer die de kwaliteit direct doorgeeft aan een toepassing die te zien zal zijn op de website van De Vrije Slag Door Zutphen.

DVSDZ is met dit systeem de eerste organisatie van open water zwemevenementen die gaat werken met het door Eijkelkamp ontwikkelde meetsysteem. Vanaf 10 augustus kan iedereen dus direct zien wat de actuele waterkwaliteit van De Berkel in Zutphen is.