Toppers van Nu deel 2: Robin den Boer

dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd op partnersite zwemkroniek.com sinds 17/11/2010, 21:46u

Deze keer in Hollands Glorie een open water zwemmer in de schijnwerpers. Hij is huidig Nederlands Kampioen 5km (binnen en openwater), 10km Open water zwemmen en Nederlands Kampioen Marathon zwemmen (22km). Hij werd in 2009 op het EJK Open water (Porec) 7de op de 5 kilometer. In februari zwom hij zich nog in de top 10 op de 10km bij een Wereldbekerwedstrijd in Argentinië. We hebben het hier over de net nog 19-jarige Oosterhouter Robin den Boer.

Paspoort
Naam: Robin den Boer
Geboortedatum: 21-11-1990
Woonplaats: Oosterhout
Vereniging: De Warande te Oosterhout (eerder De Warande en NZE)
Studie: Bedrijfseconomie UVT
Trainer: Voorheen Marcel Wouda

Laatst werd via Zwemkroniek bekend dat je teruggaat van NZE naar de Warande. Kun je hier meer over vertellen? Hoe was je afgelopen seizoen?
Het afgelopen seizoen was zwaar. In de open water groep van Marcel Wouda (Linsy Heister, Maaike Waaijer en Tom Vangeneugden) werden er trainingsweken gedraaid oplopend tot ca. 110km per week. Dit naast de land- en kracht trainingen. De prestaties waren wisselend. De hoogtepunten waren de 9e plaats op de Wordcup wedstrijd in Viedma (Argentinië) en de overwinning op het NK Marathonzwemmen in Medemblik. Voor mij persoonlijk ging het bij een aantal (internationale) wedstijden niet zoals ik had verwacht. Hierbij bedoel ik o.a. de LEN Cup 10km in Hoorn waar ik na 6km hevige kramp in mijn benen kreeg zodat een goede klassering niet meer mogelijk was. Ook waren de wedstrijden in Shantou en Hong Kong niet zoals ik het in mijn hoofd had. Daar heb ik ervaren dat mijn lichaam duidelijk problemen krijgt bij hogere watertemperaturen (> 28gr). Deze ervaring in Azië en de zwaarte van mijn studie Bedrijfseconomie heeft mij in overleg met Marcel doen besluiten mijn zwem-carrière (vooralsnog) anders in te gaan vullen. De droom, deelname aan de OS London 2012, lijkt niet reëel haalbaar. Vooral in de wetenschap dat de kwalificatiewedstrijd voor de OS, de WK 2011, in juli in Shanghai (China) gezwommen wordt waar watertemperaturen voorspeld worden van rond de 30 graden! Tenminste als deze daar nog doorgaat gezien de tragedie met Fran Crippen in Fujairah (UAE).

Hoe kijk je terug op je periode bij NZE?
Vanaf september 2008 heb ik bij Marcel Wouda gezwommen in Eindhoven. Marcel is een hele goede trainer en heeft er voor gezorgd dat een aantal van mijn zwakke punten verbeterd zijn. Ook weet ik dat ik duidelijk sterker ben geworden en heeft het trainen bij NZE duidelijk een grote toegevoegde waarde gehad voor mijn ontwikkeling als open water zwemmer. Het leuke was de hele trainingsgroep. Allemaal zwemmers met een duidelijke focus en alles gericht om een topprestatie neer te zetten. Het zwemmen met altijd dezelfde open water groep had ook een positief effect. Vaak is het bij een club zo dat je als lange afstandzwemmer één van de weinigen bent die voor de lange afstanden kiest. Daarnaast waren natuurlijk in Eindhoven alle faciliteiten aanwezig. De ideale omgeving om te trainen als topsporter. Wat het extra zwaar maakt als open water zwemmer die heel veel moet trainen is de combinatie met de studie. Studie is voor mij persoonlijk zeer belangrijk. Het was dan ook moeilijk voor mij om dit op een lager pitje te doen.

De echte doorbraak voor jou was in Tilburg, 2007. Daar op het NK 10km werd je als 16-jarige kampioen van Nederland in een scherpe tijd van 2.01.23.85. Had je toen verwacht dat je de titel kon pakken?
Bij de jeugd behoorde ik tot de favorieten. Bij de heren senioren wist ik dat ik een goede kans had op een medaille na mijn 3e plaats op de 10km in Hoorn. Met de deelname van o.a. Koen Florijn, Michel Heijnen en Robin van Aggele wist ik dat het lastig zou zijn. Vooraf had ik mij voorgenomen om ervoor te zorgen dat het tempo van de wedstrijd hoog lag. Dat was gelukt. Samen met Koen hebben wij de eerste 5km goed doorgezwommen. Koen is daarna met een blessure uitgestapt en ben “gewoon” door blijven zwemmen. Na ongeveer 8km zat alleen nog Robin van Aggele achter mij. Ik wist dat ik in de eindsprint geen kans had dus ben ik in een hoog tempo doorgezwommen. Ook voor mij was het een verrassing dat Robin van Aggele mij niet meer in kon halen en dat ik in een nieuw baanrecord de overall titel op de 10km behaalde.

Wat is het verschil tussen die 16-jarige talentvolle Robin en de Robin van nu? Hoe is je ontwikkeling geweest?
Dit is een groot verschil. Op 16-jarige leeftijd had ik niets te verliezen en zwom ik brutaal achter Sebastiaan Reijnen en maakte het hem vaak heel lastig. Nu is het omgekeerde het geval. Als ik in Nederland een wedstrijd zwem dan kijkt iedereen naar mij.
Qua ontwikkeling ben ik sterker geworden en kan meer trainingsbelasting aan. Ook heb natuurlijk de nodige ervaring opgedaan in de hoeveelheid (internationale) open water wedstrijden die ik heb gezwommen.

Afgelopen zomer heb je bijna (op 1 minuut na) het IJsselmeerrecord van Maarten van der Weijden verbroken. Dat was je eerste wedstrijd langer dan 10km. Waarom ga je niet voor de langere zwemmarathons?
Wie weet? Bij NZE in Eindhoven is de focus vanzelfsprekend op de olympische afstand, de 10km open water zwemmen. De IJsselmeermarathon heb ik als leuk maar ook zeer zwaar ervaren. Deze zal ik zeker nog een keer zwemmen. Of ik (internationale) ambities heb bij het marathon zwemmen weet ik nog niet. Daarvoor heb ik nog te weinig (1 keer dus..) marathons gezwommen. Ik ga hier het komende seizoen wel goed over nadenken, omdat bijvoorbeeld een 10km Worldcup heel anders is dan een marathon.

In oktober had je twee kansen voor een EK-limiet in China. In Shantou en Hong Kong kwam het er echter niet uit. Hoe kwam dat? Hoe verliepen de wedstrijden?
Kort maar krachtig: Dramatisch. Zowel in Shantou en Hong Kong kreeg ik al problemen bij het trainen door de hoge (water)temperaturen en vooral ook de hoge luchtvochtigheidsgraad. Tijdens de wedstrijd in Shantou heb ik ongeveer 5km met de kopgroep mee gezwommen en toen kreeg ik het benauwd en het ademen ging niet zoals het hoort te gaan. Daardoor moest ik lossen uit de kopgroep en heb toen besloten de race te staken. In Hong Kong was de temperatuur van het water ook hoog en ook was er sprake van een hoge luchtvochtigheidsgraad. Ik kreeg het niet zo benauwd als in Shantou maar merkte wel duidelijk dat mijn lichaam niet optimaal kon presteren in deze omstandigheden. Uiteindelijk finishte ik als 18e.Vanzelfsprekend moet ik op de een of andere manier hier iets aan doen. De vraag is momenteel hoe?.

Door de dood van de Amerikaanse zwemmer Fran Crippen is de discussie opgelaaid rondom de vraag: moet er een maximale watertemperatuur komen voor het open waterzwemmen? Wat is jouw mening?

Dramatisch wat er met Fran is gebeurd! In Shantou en Hong Kong heb diverse keren met hem gesproken. Dan plotseling geconfronteerd worden met zijn overlijden tijdens een internationale wedstrijd, dat grijpt je echt aan. Ongeacht wat de oorzaak is van het overlijden van Fran tijdens de wedstrijd is mijn mening dat er inderdaad regels moeten komen over maximale watertemperaturen voor open water zwemmen. Dit is met name ingegeven door mijn eigen ervaringen in Shantou en Hong Kong dat je lichaam toch anders reageert. Waarom zou er wel een minimum tempratuur moeten zijn en geen maximum. Het vervelende is dat niet alleen de watertemperatuur invloed heeft maar ook de luchtvochtigheid.

Wat gaat er voor jou veranderen door de overstap naar de Warande?
Ten eerste betekent dit dat ik weer vanuit een thuis situatie ga trainen en studeren. Dit betekent voor mijn studie veel minder reistijd naar colleges/tentamens en minder absentie tijdens colleges. Qua trainingsuren zal het aantal zwemuren per week afnemen tot 12 tot 14. Daarnaast blijf ik land- en krachttraining doen. De faciliteiten hiervoor (sportschool) zijn dicht bij de deur en flexibel in te plannen. Andere consequentie is dat ik niet altijd meer in een 50m bad kan trainen. Dit is wel iets wat ik als prettig heb ervaren in Eindhoven.

Wat zijn je doelen voor komend seizoen?
Belangrijkste doelstelling voor het komend seizoen is toch wel kijken wat voor niveau ik kan behouden door het veranderen van trainingssituatie en de focus meer op mijn studie. Plezier in het (open water) zwemmen staat voorop. Deze week ben ik na mijn (late) vakantie weer begonnen met de trainingen. In de loop van het seizoen ga ik bepalen welke (internationale) wedstrijden ik ga zwemmen. Over wedstrijd doelen kan ik nu nog geen uitspraken doen. Ik wil eerst kijken hoe alles gaat lopen in de nieuwe situatie.

Robin, bedankt voor het interview! En veel succes bij De Warande!