U bent hier

column

Open water zwemmen: een sport apart

Hoe ziet een dagje open water zwemmen er nou uit? En waarom is open water zwemmen nou zo leuk? Mijn blog vertelt het! 

Je moet het zien als een dagje camperen..

De Scheldebekerwedstrijd (11) - 1937

Samenvatting
Op 10 juli 1937 is voor de 7e maal de Scheldebekerwedstrijd, van Breskens naar Vlissingen gezwommen. Vanwege de woelige zee en harde wind blijft het tot het allerlaatste moment discutabel voor de commissie of men de wedstrijd door zal laten gaan dan wel afgelasten. Van de 20 deelnemers vallen 7 man uit. Voor het oog van de toeschouwers op de wal is het allemaal heel spectaculair en geslaagd, met sterke winnaars. Achter de schermen gekeken, gaat echter niet alles op rolletjes en is er de nodige kritiek.

Column 2014-07: Einde schoolslagtijdperk?

Het schoolslagtijdperk lijkt voorbij. Na dit seizoen zullen er geen schoolslagafstanden op het programma van een openwater-affiche staan.

Met nog maar net een handjevol deelnemers bij de heren en de dames lijkt de schoolslag ten dode opgeschreven. Het enige land waar de schoolslag als serieuze slag in het openwater zwemmen wordt gezien, lijkt de rug naar de sloomste slag op de buik te keren.

Column 2014-06: Viswedstrijdbeker

Al jaren ben ik voorstander van het afschaffen van bekers voor de winnaars van een afstand. Ik heb er zelfs in 2012 op een subtiele manier vanuit naam van een beker een column aan besteed. (column: oud en afgedank) Als je op het podium mag staan na een wedstrijd, vind ik dat je je prijs altijd in ontvangst moet nemen. Sommige mensen peren 'm na de afstand, omdat ze thuis nog moeten strijken, stofzuigen, een feestje hebben of omdat ze gewoonweg geen zin hebben om een beker op te halen, want het is al de 345e beker die ze winnen.

Column 2014-04: Dronken langs de gracht in Leiden

Met hoofdpijn en met mijn hoofd nog vol drank werd ik wakker. Ik lag in een onmogelijke positie aan de rand van de gracht aan de Beestenmarkt in Leiden op de koude stenen van de straat. Toen ik eindelijk besefte waar ik lag en de omgeving scande zag ik diverse andere open water zwemmers naast mij liggen. De een lag er nog ongelukkiger bij dan de ander en sommige lagen in zo diepe slaap, dat hun mond een beetje openstond en het kwijl langs hun mondhoeken op de klinkers droop.

Column 2014-05: Hansie Gefeliciteerd...

Afgelopen weekend was hij jarig. Hansie uit Hoorn. Je weet wel, die man met zijn camper vol met ijsjes van Ola en broodjes knakworst voor zijn jeugd uit Hoorn.
Ooit was hij vader van twee jongens die verdienstelijk meezwommen in het open water circuit. Rein op de vrijeslag, Bruun op de schoolslag. Jarenlang reed hij als vader zijn kinderen door heel Nederland. Uiteindelijk werd hij trainer van een groep jeugd uit Hoorn.

column 2014-03: Rombalderie

De eerste zwemkilometers zitten erop. Altijd heerlijk om het eerste startsignaal van het seizoen te horen. Uiteraard hoor je dat signaal pas na het gebruikelijke toneelstukje waar iedereen eerst op één lijn moet liggen en de starter met een steeds strengere blik iedereen op de juiste plek dirigeert. Als dan het startschot, het fluitje of de toeter gaat weet je dat het open water seizoen echt is begonnen. Een heerlijk gevoel.

column 2014-02: Het Jan Ullrich-syndroom

In de laatste column van vorig jaar heb ik gelogen. Ik vertelde dat ik bij het aantikken tijdens het Europese Master Kampioenschap in Eindhoven wist dat mijn open water seizoen voorbij was. Het lichaam was op en ik kon het niet opbrengen om nog een wedstrijdje in Hank te zwemmen. Tot zover niets gelogen. Echter, later in de column zei ik dat we de komende maanden niets anders konden dan weer netjes tussen de lijntjes in het zwembad een wedstrijd zwemmen. Ik zei dat ik daar na zo'n open water seizoen best wel weer zin in had. Dat was gelogen. Ik had daar namelijk totaal geen zin in.

column 2014-01: Stilte voor de storm

Ligt het aan mij of lag half, zwemmend Nederland in een diepere winterslaap dan anders?

Op deze site was er de afgelopen maanden weinig nieuws te lezen. Het afgelopen half jaar werden er slechts drie discussies op het forum gestart. Het was dat onze bekendste open water trainer Gerard Meurs ons een veertiental zeer informatieve artikelen over zwemtrainingen voor lange afstand zwemmen voorschotelde, maar verder was het een doodse bedoening op de site.

Column week 38: Het is voorbij....

Op het moment dat ik het finishdoek in Eindhoven aantikte bij de Europese Masters Kampioenschappen, vlak achter een Rus die qua manier van zwemmen wel erg op mijn vriend Timo Dinkelberg leek (tot vijftig meter voor de finish lekker meeliften op de benen en er in de laatste meters als een speedboot vandoor gaan ), wist ik dat mijn seizoen voorbij was.

De Scheldebekerwedstrijd (9) - 1935

Samenvatting

Zaterdag 6 juli 1935 is de datum waarop voor de zesde keer de wedstrijd over de monding van de Westerschelde zal worden verzwommen. 25 Deelnemers, waaronder 9 dames, mogen daar aan meedoen. Echter de storm, die de avond ervoor is opgestoken, heeft het zeewater dermate in beroering gebracht dat de organisatoren het niet aandurven de wedstrijd door te laten gaan. De potentiële deelnemers kunnen onverrichter zake weer retour naar huis.

Om praktische redenen is het niet mogelijk om uit te wijken naar een latere datum in 1935.

De Scheldebekerwedstrijd (8) - 1934

Inleiding.

Op zaterdag 14 juli 1934 wordt voor de vijfde keer de monding van de Westerschelde, van Breskens naar Vlissingen, overgezwommen. Van de 25 gestarte deelnemers, 19 heren en 6 dames, halen er 22 de overkant.

                         De Scheldebekerwedstrijd van 1934.

De voorbereidingen.
Aanvankelijk is de wedstrijddatum op 28 juli vastgesteld, maar reeds medio mei wordt bekend  dat het 14 juli wordt.

De Scheldebekerwedstrijd (7) - 1933

Inleiding.
Op zaterdag 8 juli 1933 werd voor de vierde keer de overtocht van Breskens naar Vlissingen verzwommen. Naast de Nederlandse toppers Frans Kuijper en Jan Stender, de eerdere Scheldebekerwinnaars uit resp. 1931 en 1932, was er het Comité alles aan gelegen het deelnemersveld ook met enkele sterke buitenlandse namen te sieren. Daarin slaagde het met de Engelse lange afstandspecialisten Eric Temme en Fred Milton.
Van de 25 gestarte deelnemers haalden 20 de finish, waaronder alle vijf de vrouwen.

De Scheldebekerwedstrijd (6) - 1932

Inleiding
In 1932 werd op zaterdag 16 juli voor de derde keer de Scheldebekerwedstrijd verzwommen.

In tegenstelling tot de beide voorgaande jaren verliep ditmaal de wedstrijd/organisatie vrijwel vlekkeloos, zonder enige wanklank. De optimisten behaalden definitief hun gelijk op de pessimisten, ofwel volgens Van Woelderen:  Jan Courtage heeft het van Salie gewonnen.
Van de 17 gestarte deelnemers bereikten 12 de finish in Vlissingen.
Aan het slot volgen nog geluidsbeelden van deze wedstrijd.

De Scheldebekerwedstrijd (5) - 1931

Inleiding
In 1931 werd op 29 augustus voor de tweede keer de Scheldebekerwedstrijd verzwommen over de monding van de Westerschelde van Breskens naar Vlissingen. De ogenschijnlijk redelijke weersomstandigheden ten spijt zou deze tocht de zwaarste worden in de reeks die gezwommen is tussen 1930 en 1966.  In deze 'onmenselijke' tocht haalden slechts 2 van de 25 deelnemers de finishlijn en werden wegens algehele uitputting twee deelnemers opgenomen in het ziekenhuis.

Pagina's