Toppers van Nu deel 10: Dèlenn van Oostrom

"Het IJsselmeer staat zeker op mijn lijstje"

 Dèlenn van Oostrom (GoSwim) is een van de opkomende namen in het Openwaterzwemmen. Dit seizoen zwom ze haar eerste 10km in Medemblik en pakte vervolgens Brons op het ONK 10km in Oosterhout. Bij de dames jeugd kwam ze regelmatig op het podium. Aan het einde van het seizoen blikt Daan Glorie terug op het openwateseizoen van Délenn.

Dèlenn, hoe ging je laatste wedstrijd in Vught? Wat vond je van de baan?

Ik heb lekker gezwommen. Het was een soort thuiswedstrijd voor mij. Ik heb namelijk de hele zomer in Vught bij De Dommelbaarzen getraind. Ik vond het een hele duidelijke baan, je kon goed het 500m keerpunt zien.

Je hebt een fantastisch seizoen gehad met o.a. een 3de plaats op het NK 10 kilometer en 3de plaats in het landelijk klassement. Hoe kijk je zelf terug op je seizoen?

Ik ben zelf erg tevreden over mijn resultaten van dit seizoen. Vooral als ik kijken naar hoe ik begon dit seizoen en hoe ik ben geëindigd. Qua tijden en slag ben ik vooruit gegaan. Mijn doel was dit te verbeteren en op het podium komen.

In Medemblik zwom je je eerste 10kilometer ooit. Hoe heb je daarvoor getraind? Hoe ging de race? En wat heb je geleerd?

Vanaf dat het openwaterseizoen was begonnen, heb ik mijn trainingen per week opgebouwd. Per week ben ik meer uren gaan maken en ben ik langer non-stop gaan zwemmen. Ik heb ook een keer tijdens een training een 10 km non-stop gezwommen. Toen heb ik ook geoefend met eten en wist ik hoe ik een 10 km moest indelen.

De race ging eigenlijk best wel lekker, maar het was wel lastig zwemmen. Doordat je een stuk vlak water bij de haven had en een stuk IJsselmeer moest ik steeds mijn slagritme veranderen.

Tijdens deze race heb ik geleerd wanneer ik mijn moeilijke moment kreeg. Dit was hetzelfde moment als in de training van de 10 km. Nu kon ik hier rekening mee houden voor de 10 km ONK.

Hoe ben je ooit met openwaterzwemmen begonnen?

Mijn eerste openwaterwedstrijd was De Lektocht. Toen trainde ik nog in Culemborg en dacht dat dit alleen en Culemborgs evenement was. Dit vond ik meteen al super leuk!

Het jaar daarop vertelde George Sieverding mij dat De Lektocht 1 van de vele openwaterwedstrijden is. En zei dat dit wel wat voor mij zou zijn. Vanaf toen ben ik begonnen met openwaterzwemmen.

Jouw vereniging GoSwim heeft niet zoveel openwaterzwemmers. Hoe komt dat?

Er zijn weinig lange afstandzwemmers bij GoSwim en die gaan liever voor het binnen wedstrijden.

Wat vind je het leukste aan openwaterzwemmen?

Eigenlijk vind ik alles leuk aan het openwaterzwemmen. De sfeer is veel gezelliger dan binnen en door de verschillende locaties is geen enkele wedstrijd hetzelfde. Binnen heb ik een hekel aan alle keerpunten die je moet maken bij een lange afstand en buiten heb ik daar geen last van. Alles bij elkaar maakt het dat ik me buiten veel beter voel dan binnen.

Je bent pas 15 jaar en hebt nu al twee keer een 10 kilometer gezwommen. Wil je meer langere afstanden gaan zwemmen? Ooit het IJsselmeer over?

Ik wil zeker nog meer lange afstanden zwemmen, hoe langer hoe beter! En het IJsselmeer staat ook zeker op mijn lijstje.

Heb jij een voorbeeld in het openwaterzwemmen?

Maarten van der Weijden is mijn voorbeeld in het openwaterzwemmen. Hij bewees dat als je doorzet, je je doel kan bereiken ondanks tegenslag.

Wat vond je de leukste openwaterwedstrijd van het seizoen en waarom?

De 10 km ONK. Dit was de wedstrijd waar ik het hele seizoen voor heb getraind en het hele plaatje klopte gewoon. De race verliep super, ik zwom lekker en had geen moeilijk moment deze keer. En natuurlijk het resultaat: op het podium.

Vind je het jammer dat het openwaterseizoen voorbij is? Waarom wel/niet?

Aan de ene kant vind ik het jammer dat het seizoen voorbij is, want het is altijd heel erg gezellig. Ik ga ook het buiten trainen heel erg missen. Aan de andere kant vind ik het ook wel weer lekker, want nu kan ik mij weer een heel binnen seizoen focussen op mijn slag en voorbereiden op een nieuw openwaterseizoen.

Hoeveel train je in de winter voor het nieuwe openwaterseizoen? Doe je alleen zwemtrainingen of doe je ook wat anders erbij?

Ik zwem mijn binnen trainingen bij de vereniging en zwem een aantal lange afstandswedstrijden. Ook doe ik aan mountainbiken en fiets ik een paar mountainbikewedstrijden.

Wil je nog iets kwijt aan openwaterzwemmend Nederland?

Allemaal een hele goede winter en tot volgend jaar!

Dèlenn, bedankt voor dit interview!!