Toppers van Nu deel 12: Sander van Elburg

Sander van Elburg (tegenwoordig het Y Amsterdam) is een bekende naam in het openwaterzwemmen. Vroeger zwom hij als jeugdzwemmer naar meerdere medailles op het NK Openwaterzwemmen. Nadat hij een lange tijd geen openwater zwom, heeft hij voor 2012 het plan om terug te keren. Bij het Y traint hij nu om weer terug in vorm te komen. Waarom  hebben we een tijdje niets van hem gehoord? Welke doelen heeft hij? Je kan het allemaal lezen in dit interview.
 1. Sander, je bent alweer een aantal maanden aan het trainen. Hoe gaat het? En hoe gaat het met je schouder?
  Heey! Ja het gaat heel goed! Heb afgelopen jaar het CIOS afgerond en ben voor het zwemmen naar Amsterdam verhuisd. En het valt me alles mee hoe gemakkelijk het trainen verloopt!
  Met mn schouder gaat het in middels ook goed na wat opstart probleempjes!

  2. Hoe is het om te trainen bij het Y? Voel je je al op je plaats? Waarom heb je juist voor het Y gekozen?

  Ik voel dat ik helemaal de juiste keuze gemaakt heb door naar het Y te komen, de trainingen zijn/worden zoals ik ze verwacht had en natuurlijk ben ik bevoorrecht met een aantal leeftijdsgenoten, maar bovenal toppers en vrienden!
  Waar ik er enkele nog van mijn “vorige” zwemleven kende! ;)
  Verder is het Y al 3 jaar op rij Nederlands openwater kampioen, en dat zal niet zonder reden zijn! En als ik naar de huidige heren en dames namen kijk overtuigt dat mij ook wel!

  3. Vroeger was je een sterk jeugdtalent in het openwaterzwemmen. Op een gegeven moment zagen we je niet meer in het OW. Hoe komt dat?
  Dat is helaas gekomen door het grootste verlies dat ik geleden heb, het weg vallen van mijn trainer Ben Dersigni.
  Ik heb een hele lange tijd nodig gehad om daar bovenop te komen, en ik ben lang zoekende geweest naar een passende trainer. Heb een aantal jaar geleden de schema’s van Ben Lap van het Y gezwommen, maar alleen zwemmen is ook geen optie heb ik gemerkt.
  Dus waar Ben D aan begonnen was in 05-06 heeft Ben L me geholpen bij het uit blazen van mijn laatste seizoen., heb dat seizoen nog uit gezwommen en toen besloten na een mooi jaar er mee te stoppen.

  4. Waarom wil je zo graag weer aan de top staan in het openwaterzwemmen?
  Dat is om meerdere redenen en wel de volgende;
  -Ik ben afgestudeerd, had dus alle vrijheid om te verhuizen.
  -Openwaterzwemmen kan ik niet links laten liggen en vergeten want het is zo’n geweldige sport!
  -Afgelopen zomer heb ik 6 weekjes OW getraind en dat verliep zeer goed, en met de huidige uitslagen van de Nederlandse wedstrijden ernaast kreeg ik weer verlangens..
  -En het besluit me volledig op het lange afstand zwemmen(OW) te richten was makkelijk gemaakt toen bleek dat ik snel een woning/werk kon krijgen in Amsterdam en me bij het Y kon aansluiten!

  5. Wat vind je het leukste aan het openwaterzwemmen?
  Het tactisch verdelen van een race, wel of niet aan vallen, wanneer beginnen met de eindsprint, of gewoon hard door trekken gedurende race dat er geen eindsprint komt.. de constante dilemma’s die erbij komen kijken. En Natuurlijk het koude water in combinatie met een beren conditie! Niets voelt beter dan door kunnen trekken waar andere moeten af haken!
  En in de tijd dat ik zwom was OW nog 1 grote gezellige familie en was het elk weekend gezellig en feest! Daar leefde ik altijd naar uit!

  6. Welke race staat je nog van vroeger bij? Kan je deze race beschrijven?
  Dat zijn er eer 3 tal.
  -Mijn eerste wedstrijd dat ik met de kopgroep mee kon! Toen kon ik nog net bij de kopgroep blijven en kreeg ik op t einde een schouder klopje van Joost kuijlaars en Pelger..!(was ook zeer trots!), (de eerste stap naar de top was dat!)

  -eerste NK(2005), hele hoge golven heb ik op eigen kracht naar de tweede plek gezwommen achter Pelger, en ruim voor Niek..(Heren 8e all in). Terwijl ik als nr 5 genoteerd stond!
  -Tweede NK(en laatste) groep met Koen Florijn, Bianca de Bruijn, Niek Ridder.
  Ik lag achter Koen en Niek achter Bianca de hele race, en ik dacht als ik nou met Koen mee ga elke keer dat hij wil vertrekken ben ik jeugd kampioen!
  hij heeft het wel 5 a 6 keer geprobeerd, maar Bianca zwom telkens terug in de groep, met Niek in een zetel achter haar.(die dus niets hoefde te doen)
  Waar ik mijn energie verspeeld heb tijdens de race kon ik die op het eind niet meer geven, dus heeft Niek met een vreselijk goede eindsprint de gouden medaille voor mijn neus weg gekaapt!

  7. Wat was tot nu toe voor jou de beste race? 
  De race in Vlissingen dat ik onder de 1.03.30 moest zwemmen op de 5km om in de nationale selectie te komen, ik heb toen koste wat het kost aan geklampt bij een groepje(Mark Drenth, Pelger de Jong, Richard Granneman) ik zwom 1.03.31.. 1 seconde.. maar werd wel toegelaten tot de selectie!

  8. Heb je ook nog een favoriete openwaterbaan?
  Nee niet echt, maar wel leukste banen. (het zwarte plasje en de lek tocht.)

  9. Wat zijn je doelen voor komend openwaterseizoen? Wil je het IJsselmeer overzwemmen?
  Dat is nog zeer afhankelijk van hoe de trainingen verlopen ed, maar voor komend seizoen wil ik in ieder geval;
  -vol klassement zwemmen (top 5)
  -ONK 5 en 10km top 5 van Ned (excl buitenlanders dus)
  -IJsselmeer over zwemmen, maar deze hangt zeer van de trainingen en het verloop af..

  10. Heb je de race van Maarten van der Weijden gevolgd op de OS in 2008? Hoe heb je het gevolgd? Hoe heb je het beleefd?
  Nee, alleen de eindsprint in het nieuws! Geniaal! Zo zie je dat je eigen weg gaan toch beloond wordt! Waar 2 honden vechten om 1 been gaat Maarten ermee heen…

  11. Hoe moet in jou ogen de openwaterjeugd worden begeleid (met het oogpunt op Rio 2016)?
  Stel we leven in de droom dat de bond ineens geld en mensen beschikbaar gaat stellen voor het openwater zwemmen( let op; DROOM )
  Dan zouden alle talenten vanaf jaargang 1997 van mij al aandacht mogen krijgen in de zin van het volgen van deze zwemmers. 5 jaar is niet zo lang meer, dus er moet wel enige basis zijn.
  Richt-limieten stellen op die 5 jaar en niet vanaf jaar 1 een limiet stellen alsof het jaar 5 is.(zoals de bond graag doet)
  De zwemmers die geselecteerd zijn moeten ook zelf met het OW zwemmen wat willen bereiken..
  Deze zwemmers van achter de schermen al begeleiden, de huidige trainers helpen/informeren/opleiden om zo ook verstand van zaken te krijgen.
  Het is niet de bedoeling dat zwemmers allemaal in het hokje Amsterdam of Eindhoven worden gedwongen! Kennis moet breed zijn over heel Ned, zo profiteren we allemaal en wordt het OW zwemmen ook een bredere sport!
  Gaanderweg zullen atleten zich ontwikkelen, wordt ook nauw gevolgd en steeds meer begeleid.
  Naar mijn mening lijkt het me verstandig om enige tijd(2 jaar) voor 2016 toch samen te gaan trainen, en een nieuwe voorselectie voor 2016 te maken.
  Met die groep stages, en trainingsweekenden gaan maken en naar 1 doel toe leven 2 jaar lang!
  Het kan niet zo zijn dat deze atleten dan nog moeten werken naast het trainen, dus zal de bond op dit financiële stukje moeten inspringen en investeren!(pas op dat punt kunnen ze toch al zeker zijn van hun investering omdat deze al in de maak was en toch al voor Ned gaan uit komen)
  Training heeft altijd geloond, dus laat ze zich daar dan ook op toe leggen!
  En als 2016 dan daar is, geen selectie tijd gaan stellen van de top 5 van afgelopen WK/EK voor deelname, maar gewoon deelnemen!

Maargoed dit is een onwerkelijke droom in meerdere aspecten…
Het zou mij een eer zijn als ik die generatie sporters naar 2016 mocht begeleiden!

12. Wil je nog iets kwijt aan openwaterzwemmend Nederland?
De aanhouder wint altijd! Al kan het soms even duren!
Respect naar mijn grote voorbeelden Irene van der Laan en Edith van Dijk!