Toppers van Toen deel 5: Denise de Riet

In deel 5 van “Top van Toen” aandacht voor een vroeger talentvol openwaterzwemster; Denise de Riet. Haar doel was de Olympische Spelen in 2008, maar die droom bleef helaas bij een droom. Hoe gaat het nu met haar? En hoe kijkt ze terug op haar zwemcarrière?

Naam: Denise de Riet

Geboortedatum: 27 maart 1984

Woonplaats: Nieuwerkerk aan den IJssel

Zwemverenigingen: MNC Dordrecht / Van Vliet Barracuda / Gouwesteate

Studie / beroep: onderwijsassistent op een VMBO school. Zwemonderwijzeres

* Denise, hoe gaat het nu met je?

Met mij gaat het goed, ik geniet volop van mijn vrije leven en van mijn werkzaamheden.

* Hoe ben je ooit begonnen met het openwaterzwemmen?

We gingen voor de lol met barracuda een openwaterwedstrijd zwemmen en dat was op de bosbaan in Amsterdam, alleen ik had toen besloten dat dit me laatste openwaterwedstrijd was. Paar jaar later toen ik bij Gouwesteate zwom heb ik het serieus opgepakt.

* Je vader speelde een belangrijke rol in je zwemcarrière. Wat deed hij voor je?

Mijn pa deed echt alles voor mij, ik hoefde alleen maar te trainen en de wedstrijden te zwemmen. Hij zorgde bijvoorbeeld voor de sponsoring, kleding en als ik zenuwachtig was kon ik lekker op hem schelden. Maar ik moet ook zeggen dat mijn moeder ook veel voor me deed. Zonder hun was ik niet ver gekomen met mijn sport.

* Bij Wim Schelvis heb je veel progressie gemaakt. Hoe kwam dat? En wat voor setjes zwom je vroeger?

Ik moet eerlijk zijn dat ik bij Bennie Dersigni meer progressie had gemaakt dan bij Wim Schelvis. Ben wist precies hoe ik ging zwemmen en daar paste hij mijn trainingschema`s op aan. Bij Wim had ik niet zo een band als met Ben. Bij Wim had ik wel weer geleerd om een opbouw te maken naar een wedstrijd toe dus bijvoorbeeld we begonnen 1 week rustig, daarna bouwde in een aantal weken op tot een zware week en de laatste week tot aan de wedstrijd bouwende het af.

* Hoe bereidde je vroeger je voor op een openwaterwedstrijd? (zowel voeding, als randzaken: tactisch plan maken, mentale training etc..)

Ik lag altijd vroeg in mijn bed (8.00 uur). Ik lette ook op mijn voeding ik zorgde dat ik genoeg koolhydraten at. Veel groenten en fruit natuurlijk.

Ik dronk koolhydraten drank, na de wedstrijd dronk ik een eiwitdrank. Bananen eten natuurlijk. Tijdens de race zorgde ik dat ik voldoende vloeibaar voedsel bij me had, ik at tijdens de race babyvoeding daar zit namelijk veel suikers en koolhydraten in.

Ik had eigenlijk geen tactische plan, ik zwom gewoon zo hard mogelijk. Ik ging wel naar een mental coach en ik had een conditie trainer.

* Welke wedstrijden in het openwater staan je nog goed bij?

Het IJsselmeer, Egypte, Dubai, Spanje, Engeland, Duitsland, België, Italië en Frankrijk. Tijdens de training in Egypte heb ik samen met Maarten tussen de dolfijnen gezwommen en dat was een mooie beleving.

* Welke wedstrijd was voor jou het hoogtepunt? En welke het dieptepunt?

In Egypte, Dubai en Engeland waren mijn prestaties´s heel erg goed en niet te vergeten het IJsselmeer. Mijn dieptepunt was in België mijn eerste 15km ik was toen heel erg onervaren ik had toen die dag te weinig gedronken. Ik kreeg in die wedstrijd hele erge kramp ik moest ermee stoppen. Italië was ook mijn dieptepunt, die baan was heel erg slecht aangegeven ik zwom geen 10km maar het dubbele, dat jaar daarop ben ik uitgestapt omdat, er weinig boeien waren waar ik mij op kon richten.

* Je stond bekend als een groot talent in het openwaterzwemmen. Je had ook de “drive” om de Olympische Spelen te halen. Waarom is het toch niet gelukt? En wanneer was voor jou de omslag?

De bond heeft mij maar ook andere zwemsters in de steek gelaten en de tweede reden was dat ik nooit meer een goede trainer heb gehad die mij goed kende en de juiste trainingen gaf. Ik was er zo klaar mee dat ik toen in die tijd per direct ben gestopt.

* Heb je nog tips voor toekomstige openwater talenten?

Hard trainen en vooral veel plezier hebben in het zwemmen.

* Volg je tegenwoordig het openwaterzwemmen nog een beetje? Of nog de drang om bij de masters te gaan zwemmen?

Tuurlijk volg ik het openwaterzwemmen nog. En ik vind het leuk dat Linsy Heister (die sinds kort ook een eigen website heeft; www.linsyheister.nl) op dit moment het goed doet.

Ik zou het misschien nog wel willen om bij de masters te gaan zwemmen maar dan moet iemand mij wel over de streep streken.

* Wat doe je tegenwoordig?

Ik werk op dit moment op een VMBO school in Rotterdam op het Melanchthon Kralingen. Ik geef daar les aan de derde en vierde klassers bij sport en welzijn en daarnaast ben ik absentiecoördinator. In mijn vrije tijd geef ik zwemles aan kinderen in een sportschool in Capelle aan den IJssel bij David Lloyd.

Auteur: Daan Glorie (www.daanglorie.nl)