Toppers van Nu deel 5: Ferry Weertman

Dit artikel is ook gepubliceerd (met foto's) bij Zwemkroniek.com. Daar zijn ook andere portretten te vinden, ook van zwembadzwemmers.

Ferry Weertman behaalde bij de ONK Eindhoven 2010 de titel op de 800 meter vrije slag. Bovendien kwalificeerde de zwemmer uit Bussum zich voor de EJK 5 kilometer in Hoorn. Het Gooi was ooit de bakermat van 1500 meter- en open water zwemmers, maar dat is lang geleden. Na het afronden van zijn VWO-studie wilde de 18-jarige zwemmer méér. Hij koos een studie in Eindhoven en werd aangenomen als RTC-zwemmer bij Eiffel Swimmers NZE. Aanstaand weekeinde maakt hij deel uit van de Nederlandse RTC-delegatie bij de Diamond Sprint in Antwerpen. Reden genoeg voor Hollands Glorie voor een vragenuurtje.

Paspoort
Naam: Ferry Weertman
Geboortedatum: 27 juni 1992
Woonplaats: Eindhoven
RTC: Eiffel Swimmers NZE
Vereniging: Eiffelswimmers PSV (eerder De Otters het Gooi, DWK)
Trainer: Jeanet Mulder (eerder Lout Geutjes, Jaco van Gent)
Studie: Elektrotechniek, TU Eindhoven

Ferry, hoe gaat het met je?
Met mij gaat het goed, ik heb net lekker een weekje vrij gehad van zwemmen en universiteit, dus ik ben weer helemaal uitgerust en klaar om hard te trainen.

Gefeliciteerd met de resultaten op de NK Korte Baan in Amsterdam. Je zwom o.a. 3.54 op de 400 vrij en 15.37 op de 1500 vrije slag (brons). Over welke race was je het meest tevreden en waarom?
De 1500 vrije slag. Ik train nu op een hogere slagfrequentie en paste dit voor het eerst in een wedstrijd toe. De race ging niet volledig zoals ik had gehoopt, doordat ik bezig ben mijn slag wat aan te passen en ik kon dat nog geen 1500 meter volhouden. Overall is het toch een hele mooie tijd en ben ik er zeer tevreden mee.

Afgelopen zomer deed je mee aan het EJK 5km in Hoorn. Hoe verliep de race? En ga je volgend jaar weer open water zwemmen?
De race verliep anders dan verwacht. Ik heb nog niet zo veel open water ervaring en op de dag van het EJK waren er heel veel golven. Ik had nog nooit in de golven gezwommen, laat staan zulke hoge. De voorbereidende wedstrijden in Nederland had ik bijna allemaal gewonnen, doordat ik een sterke eindsprint heb. Maar tijdens de wedstrijd in Hoorn, na een onduidelijke start, was het veld al meteen gebroken en heb ik al mijn energie erin moeten stoppen om mijn achterstand niet groter te laten worden. Dit jaar ga ik weer open water zwemmen en wil ik graag weer meedoen met het EJK.

Je maakt vanaf 1 september deel uit van het RTC in Eindhoven en wordt getraind door Jeanet Mulder. Hoe is de groep? En hoe is Jeanet Mulder als trainster?
Het is een gezellige groep. Jeanet is een hele goede trainster, en ze helpt mij niet alleen om mijzelf te ontwikkelen als een goede zwemmer, maar ook persoonlijk.

Je hebt een enorme progressie doorgemaakt bij De Otters het Gooi Bussum en DWK Barneveld. Was het moeilijk om deze verenigingen te verlaten? En wat is het grote verschil tussen deze clubs en het RTC?
Het was heel moeilijk om de Otters de verlaten, omdat ik daar mijn hele jeugd heb gezwommen en veel van mijn vrienden er nog zwemmen. Maar op een bepaald moment wilde ik verder en de vereniging de Otters kon dat toen niet bieden. DWK bood mij de mogelijkheid en gelukkig kon ik gedeeltelijk bij de Otters blijven trainen, omdat het niet anders kon met mijn school. Het was ook moeilijk om bij DWK weg te gaan. Ook al heb ik er niet zo lang getraind, ik heb wel erg genoten van de tijd die ik daar heb doorgebracht. De trainers, en dan met name Jaco van Gent bij DWK en Stephan Schoon en Loet Geutjes bij de Otters hebben mij heel goed ondersteund en veel geleerd. Het grootste verschil tussen de Otters/DWK en het RTC is nog meer intensiteit als het gaat om training en begeleiding en dat we (bijna) altijd in een 50 meterbad trainen. Daarnaast liggen we maar met 3 of 4 zwemmers in een baan, wat dus heel erg rustig is. Er kunnen veel meer onderwatercamerabeelden worden gemaakt en die worden meteen besproken. Je krijgt ook veel persoonlijke aandacht.

Door het overstappen van DWK naar Eiffel Swimmers NZE heb je ook te maken met allerlei nieuwe zaken zoals huisvesting, nieuwe studie etc. Hoe heb je dat ervaren? Heeft iemand je hierbij geholpen?
Ik heb het ervaren als een moeilijke overstap, want ik woonde eerst in een vertrouwde omgeving met alleen maar mensen om me heen die ik goed ken. En dan verhuis je opeens naar een andere stad met allemaal vreemde mensen. Zwemmen bij het RTC was nieuw en dat gold ook voor de studie en een kamer. En dan moet je ook opeens voor jezelf zorgen. Dat is wel een groot verschil.

Maak de volgende zin af: “Richting de grote internationale toernooien wil ik mij ontwikkelen op het nummer 1500 vrije slag, omdat….”
…..het een van de mooiste nummers in de zwemwereld is en omdat ik zou willen dat de Nederlanders dat ook gaan inzien. Maar alle wegen liggen nog voor mij open, want ik heb ook potentie op de 400 vrije slag en de 10km open water. De komende tijd wil ik ontdekken waar ik mijzelf op ga richten.

Welke studie doe je momenteel? En wordt er op school goed omgegaan met jou sport?
Ik studeer Elektrotechniek aan de universiteit, maar ik ben volgens mij de eerste sporter ooit op die opleiding, dus ze weten niet zo goed wat ze precies voor me moeten en kunnen doen. Door het zwemmen mis ik bijvoorbeeld veel colleges. Maar ze doen wel heel erg hun best om het zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Wat zijn je dromen voor de toekomst?
De Olympische Spelen 2016 in Rio

Wil je nog iets kwijt aan “zwemmend Nederland”?

Als je iets echt wilt, ga er voor, dan komt het vanzelf!