Toppers van Nu deel 6: Jonna Epker

Jonna Epker (ZV Hoorn): "Wedstrijd in vlak water is minder spannend"

Jonna Epker is een van de jonge openwaterzwemmers bij ZV Hoorn. Onlangs had Daan Glorie een interview met haar. Ze vertelt daarin over de club ZV Hoorn, haar plezier in Openwaterzwemmen en over haar doelen voor de toekomst vertelt ze onder andere: "Zolang als Annie de Vos doorgaat, dat is toch geweldig!"

Naam: Jonna Epker

Geboortedatum: 13 april 1995 in Hoorn

Woonplaats: Hoorn

Vereniging: ZV Hoorn

Coach: Marijn Nijssen , Remco Peerdeman en Frank Vijver

Jonna, hoe gaat het met je? (hoe gaan trainingen etc..)

Het gaat erg goed met me. Marijn en Remco zijn de nieuwe trainers bij ZV Hoorn en zij zijn erg enthousiast. Vorig jaar is Rob Schut vertrokken en dat was voor de vereniging toch wel een aderlating. Ik vind hun trainingen erg gevarieerd en ze werken samen met Frank. Ik leer veel van hen wat betreft techniek en ze houden er rekening mee dat mijn focus ligt op het lange-afstandszwemmen . Met veel zin en plezier ga ik naar hun trainingen. Op school zit ik in het examenjaar MAVO op het Copernicus in Hoorn . Op dit moment sta ik voor alles voldoende en heb ik vertrouwen in een goede afloop.

Hoe ben jij begonnen met wedstrijdzwemmen?

Een vriendin van mij deed aan zwemmen en ze vroeg of ik zin had een keertje mee te gaan. Het leek me erg gezellig en zo deed ik een keertje mee! Eigenlijk had ik meteen het zwem-virus te pakken. Ik was toen een jaar of 6 en zo ging het balletje rollen : van instroom naar speedo, junioren en jeugd. Ik doe dus al een tijdje aan wedstrijd zwemmen.

Hoe vaak train je? En wat voor trainingen doe je? Lange afstand of toch ook sprint?

Ik train 5 keer in de week. Altijd in de ochtend dus vroeg op . Het is echter een ritme dus dat maakt me niet zoveel uit. Ik train door de week 4 x anderhalf uur, en op zaterdag 2 uur. Zaterdags train ik in Beverwijk in het 50 meter bad.

Op dit moment train ik veel op techniek en korte afstand. Ik hoop op deze manier mijn basissnelheid te kunnen verhogen en technisch beter te kunnen gaan zwemmen. Van m’n trainers krijg ik de ruimte om me de komende tijd weer wat meer op lange afstanden te kunnen richten. Super van ze om op deze manier rekening met me te houden!

ZV Hoorn staat bekend als een gezellige, toegankelijke vereniging. Hoe is de sfeer tijdens trainingen en wedstrijden? Met wie train jij samen?

De sfeer vind ik erg gezellig! Ik train samen in een baan met veel meiden. Iedereen gaat erg goed met elkaar om en we zijn echt wel 1 groep. We moeten goed en hard trainen, maar we hebben natuurlijk ook veel lol in de baan!

Bij mij in de baan zwemmen m’n vriendinnen Chantal Hoogervorst en Simone Druijf.Tijdens wedstrijden is het nog gezelliger want je kunt dan meer kletsen en dan zijn er nog meer meiden en jongens!

We moedigen elkaar aan tijdens wedstrijden en steunen elkaar als het wat minder gaat.

Naast het zwemmen zien we elkaar ook wel. Binnenkort moeten we een marathon zwemmen ( in een zwembad hoor ) en dat doe ik dan ook met een paar meiden van onze club. Het geeft toch een band met elkaar.

Wat vind je het leukste, zwemmen in het zwembad of in openwater? (en waarom is zwembad / openwater leuker??)

Lees het antwoord op deze vraag vanaf dinsdag 25 januari op Zwemfan.

Jaarlijks organiseert ZV Hoorn een unieke openwaterwedstrijd aan het IJsselmeer. Wat vind je van deze wedstrijd die bekend staat om zijn enorme golven? Kan jij goed tegen die golven?

Golven vind ik echt leuk. Je ziet dat dan vaak de echte Open Water Zwemmers letterlijk komen bovendrijven. Het geeft mij het echte Open Water gevoel. De binnenzwemmers hebben het daar toch een stuk moeilijker mee. Het voordeel is dat ik vaak m’n trainingen ook al heb ik het IJsselmeer. Daarom voel ik me daar ook als een vis in het water. Toch een soort thuiswedstrijd voor me. Het is ook halverwege het seizoen. Ik ben dan al lekker warm gedraaid. Een wedstrijd in vlak water vind ik toch minder spannend omdat ik dan het idee heb in een buiten zwembad te liggen…

Welke doelen wil jij in de toekomst halen?

Het klinkt misschien gek maar m’n doel is om vooral plezier in het Open Water zwemmen te houden. Zolang als Annie de Vos doorgaat, dat is toch geweldig! Ik ben altijd erg benieuwd hoe het in het nieuwe seizoen gaat. De concurrentie is dit jaar weer een stuk groter voor me als vorig jaar. Ik hoop goede 5 kilometers te kunnen gaan zwemmen en daarmee af een toe een beker te kunnen pakken. Ook een top 10 plaats in het landelijk klassement bij de jeugd in het nieuwe seizoen staat op m’n lijstje. Vorig jaar heb ik de Noord-Holland beker gewonnen als beste Open water zwemster van Noord-Holland bij de jeugd 1 en 2. Die beker zou ik nog graag een jaartje op de kast willen hebben dus daar ga ik zeker voor!

Maak de volgende zin af: “Openwaterzwemmen is zo leuk, omdat….”

het de leukste tak van zwemmen is! In de golven, tussen de boten, langs de waterkant. Ook langs het water is het supergezellig! Kortom : doen!

Je gaat ook nog naar school. In welk jaar zit je en weet je al wat je later wilt gaan doen?

Ik zit nu in Mavo 4. Dat betekent dus dat ik m’n examenjaar heb. School is belangrijk maar wat me trainer nu altijd zegt : Als het goed gaat op school, dan gaat het ook goed op zwemmen! Het gaat goed op school dus……..en oh ja ik wil later in de zorg gaan werken. Het liefst als kraamverzorgster .

Tot slot: wil je nog iets kwijt aan zwemmend Nederland?

Probeer altijd plezier te houden in het zwemmen! Ik spreek uit ervaring want ik zat het afgelopen seizoen in een dipje. Dat maakt het dan extra moeilijk om naar trainingen of wedstrijden te gaan. Geef niet op en knok ervoor : op die manier heb ik m’n plezier weer terug gevonden in het zwemmen!!