Toppers van Nu deel 7: Marcel Schouten

Het oorspronkelijke artikel door Daan Glorie is te vinden op partnersite zwemkroniek.com sinds 21/04/2011, 21:15u

Stel je eens voor. Als 17-jarige mag je voor het eerst meedoen aan de Europese Jeugdkampioenschappen Open water zwemmen, nota bene in eigen land. Dan wil je natuurlijk heel goed presteren voor eigen publiek. Bij de start lig jij op de goede startlijn, terwijl de rest van de deelnemers zo’n 25 meter voor die lijn ligt. Dan gebeurt er een drama. De starter geeft het startsignaal en vervolgens heb je al een enorme achterstand bij de start.

Deze tegenslag overkwam het open water talent Marcel Schouten uit Haarlem. Vorig jaar zwom hij tijdens de EJK 5km in Hoorn de hele race keihard door om bij de groep te komen. Het lukte hem en uiteindelijk finishte hij als beste Nederlander met een 23ste plaats. Zaterdag doet de zwemmer van ZV Haerlem in Breda bij het NK 5 kilometer opnieuw een gooi naar mogelijke deelname richting EJK.

Marcel, hoe gaat het met je?
Ja, ik voel me goed. De trainingen gaan me na een periode van hard trainen goed af. En ben op dit moment in de taper voor de wedstrijden, die van belang zijn voor de EJK-kwalificatie open water.

Laten we nog een keer teruggaan naar dat EJK in Hoorn. Kun je de dag en race beschrijven?
De dag zelf begon op zich rustig en relaxed op gezonde spanningen na dan, en de hoop dat er een stevige wind op de baan zou staan ging er weinig door me heen. Nog even rustig ontbeten met de groep, spullen gepakt en verzameld voor het hotel om naar de wedstrijdbaan toe te gaan. Toen ik eenmaal in de bus zat werd het even helemaal anders het normaal niet zo stille jongetje werd even helemaal stil, alles nogmaals op een rijtje gezet en voelde de spanningen toch wel even door me lichaam heen gaan. Het is zo ver vandaag moet alles kloppen. Ging er zoal door me hoofd.
Eenmaal bij de wedstrijdbaan aangekomen zag ik de hoofden van een aantal zwemmers vertrekken. Er stonden namelijk golven niet echt hoge maar ze waren er. Bij de eerste blik op het water schoot even door mij heen dat als het vandaag allemaal mee zou zitten ik misschien wel een mooie prestatie zou neer kunnen zetten.(helaas liep dat allemaal anders)
Het wachten was vreselijk, het duurde lang en het was nog best wel fris.

De race. Al gelijk na de start werd duidelijk dat het een zware 5km zou worden, Na de start lag ik 34e een slecht begin dus. (stomme fout bij de start) ergens 20 meter voor me lag de gene die 33e lag en de anderen nog wel 5 á 10 meter verder, dus het was een drama.

Na de 5km werd ik uiteindelijk nog 23e, een goede klassering met zo een start. Maar ik was alles behalve TEVREDEN.

Dit jaar is het EJK in Spanje, maar de eisen zijn behoorlijk scherp. Hoe ziet het kwalificatietraject richting dit EJK voor jou eruit?
Ja dat klopt, de eisen zijn inderdaad een stuk scherper dan vorig jaar. Ook best logisch als je bedenkt dat het vorig jaar in eigen land werd gehouden.
Het traject is op dit moment als volgt: eerst bij de Swim cup proberen om aan de eisen te voldoen. Dan heb ik twee weken later de NK 5000m in Breda. Deze wedstrijd is dit jaar mijn laatste mogelijkheid om een kans te maken. En dan een tijd geen wedstrijd tot de ONK in Eindhoven. Na het ONK zal ik zo snel mogelijk het OWZ weer oppakken.

Je traint bij ZV Haerlem onder leiding van Jaap van Goor, de oud-trainer en schoonvader van Edith van Dijk. Hoe haalt Jaap het beste in jou naar boven?
Hij zorgt voor die impuls, die ik nodig heb om het uiterste in me naar boven te halen.

Je maakt een mooie ontwikkeling door. 12de plaats bij de NJK 1500 vrij 2008, 2de plaats bij de NJK 1500 vrije slag 2009 en afgelopen jaar werd je o.a. jeugdkampioen open water zwemmen en 2de bij de heren ONK 5km. Waar hoop jij op voor de toekomst? Waarom wil je dit doel zo graag halen?
Het ultieme doel van iedere sporter is natuurlijk om ooit op de Olympische spelen te staan. Dat is gewoon het grootste sport evenement dat er bestaat en het zou gewoon te gek zijn om je daar eens een mooie prestatie neer te zetten .

Op de twitter van Marcel (@Marcelschouten1): “Richting het zwembad. .. 15.30- 16.45 cardio 16.45 -17.15 land en van 17.15-19.15zwemtraining lekker” Hoeveel train je momenteel en baal je wel eens van het schema dat je hebt?
Ik train op dit moment in totaal 20 uur. Maar nee, ik baal eigenlijk nooit, Heb mezelf wel vaak genoeg afgevraagd van wat ik gedaan zou hebben als ik niet zoveel gesport zou hebben.

De Eindhoven Swim Cup was een belangrijk toernooi . Hoe is het gegaan?
Ik zwom op de 800 meter 8.44.62 en op de 1500 meter 16.57.70 twee persoonlijke records, maar dat was niet snel genoeg om me te plaatsen voor de voorlopige EJK-selectie.

Stelling: “Bij openwaterzwemmen gaat het in 9 van de 10 gevallen niet om de snelste, maar om de slimste die uiteindelijk wint.”
Die stelling klopt zeker, Je kan nog zo snel zijn maar dit geeft zeker geen garantie op de overwinning. (omstandigheden spelen een hele grote rol). Het zwemwater warm/koud, golven/vlak zijn 2 factoren die de wedstrijd helemaal door elkaar kunnen schudden.

Wat voor school volg je op dit moment en houden de leraren rekening met je topsport?
Ik volg nu de opleiding “elektrotechniek” aan het ROC te Beverwijk. (MBO) De meeste leraren die vinden het super dat ik dat allemaal doe voor me sport maar er is zo ook een leraar die duidelijk een andere mening daar over heeft. Hij zegt gewoon van of je kiest voor je sport of voor school en het kan niet samen. Dat is zijn mening en daar kan ik weinig aan veranderen.

Maak de volgende zin af: “Meer zwemmers zouden moeten deelnemen aan openwaterwedstrijden, omdat…..” het gewoon de gezelligste/ leukste discipline in de zwemsport is.

Wil je nog iets kwijt aan zwemmend Nederland?
Wat in het vat zit verzuurt niet!! Dus als het even niet gaat, blijf doorzetten. Het komt er eens een keer uit...