Winterzwemmen 2017 in het Zwarte Plasje

Een koele duik voor bibberende bikkels

Uitgelaten klauterden gisteren zo'n zeventig zwemmers het Zwarte Plasje in Hillegersberg in voor een wel erg frisse duik. Zwemmen in open water moet ook buiten de zomer populairder worden, vindt de 010 Swim Experience. Want ijskoud water is gezond.

,,Het is elke keer weer een uitdaging voor je lichaam'', zegt Fergil Hesterman (24) terwijl hij nog staat uit te hijgen met zijn badmuts op. Hij is vanuit Diemen gekomen om alle vier de afstanden (50, 100, 150 en 200 meter) te zwemmen. ,,Ik ben een fanatiek ijszwemmer. Het is wel koud, maar dat vind ik niet erg. Al is het nóg lekkerder als je achteraf in de hot tub kunt stappen.''

Die luxe heeft het ietwat krakkemikkige maar knusse Zwarte Plasje midden in Hillegersberg niet, maar dankzij vuurkorven, erwtensoep, warme chocomel en versgebakken amandelstaven is er aan de kant toch voor aardig wat warmte gezorgd. Maar hoewel ze al een tijdje bij de vuurkorf staan, blijven organisatoren Michel Siep en Erik Boer (beiden 47), die ook meezwemmen, maar bibberen. Wat bezielt het ervaren duo om mensen op een frisse novembermiddag het water in te krijgen?

Iceman

Het doel van hun stichting 010 Swim Experience is om mooie Rotterdamse zwemplekjes in de natuur bekend te maken bij sporters. ,,Zwemmen in open water is gewoon veel leuker, en het is ook nog eens gezond'', wijst Siep op de methode van Iceman Wim Hof, die bestand is tegen extreem lage temperaturen. Volgens hem werkt kou zelfs als 'natuurlijke antidepressiva'.

Dat het koude water een heilzame werking heeft, ervaart even verderop ook Sander Eggenhuizen (51). Vlak nadat hij de 200 meter heeft gezwommen, poseert de Barendrechter met opgestoken duim en een brede glimlach voor een foto met het bordje met de watertemperatuur: 6,9 graden. ,,Koud hè? Maar ik ben wel trots dat ik het heb gedaan. En nu een lekker soepie.''

Door Matthijs van Schie 20-11-17, 08:53  Link bron:
https://www.ad.nl/rotterdam/een-koele-duik-voor-bibberende-bikkels~a8ab2c97/