Q&A: Wildcards?

Een vraag en antwoord uit het deelnemersveld:

Vraag: Ik las in het openwaterboek onder de bepalingen van de ONK OW het volgende: 'KNZB heeft het recht zogenaamde "wildcards" te verstrekken. Daarnaast heeft de KNZB het recht eventuele inschrijvingen en deelname na grondige motivatie te weigeren'. 

Mijn vraag: Ik heb niet voldaan aan de deelnamenvoorwaarden, echter verwacht ik wel van voldoende niveau te zijn om 'mee te doen' in het schoolslagdeelnemersveld. Weet een van u hoe strikt de KNZB is met deelnemers? Met andere woorden: maak ik kans om deel te mogen nemen?

Deze vraag heb ik, omdat de kans groot is dat ik deze zomer het schoolslagklassement mee wil doen. Daarbij zal de ONK wel eens belangrijk kunnen worden.


Met vriendelijke groet,
een zwemmer
Antwoord: De kwalificatie-eisen zijn zeer laagdrempelig. Als je vorig jaar je klassement gezwommen hebt, ben je gekwalificeerd, of als je voorafgaande aan het NK een keer een km uitzwemt ben je ook reeds gekwalificeerd. Wat let je om vóór Appeltern een keer een km te zwemmen?

De wildcards zijn oorspronkelijk bedoeld voor wereldtoppers die dankzij een langdurig verblijf op het Fina-circuit in Nederland zich niet kunnen kwalificeren. Of voor een zwembad topper (ook van wereldniveau) die eens wat wil proberen in open water. Naar mijn weten is slechts één maal een wildcard gegeven. Dat is in de jaren 90 geweest aan Marcel Wouda (NK open water zwemmen 5km in Terneuzen).

Ze zijn dus in principe een grote zeldzaamheid. De bond laat dit er in staan voor bijzondere gevallen.

Met viendelijke groeten,

Richard Broer
taakgroep open water zwemmen