13 zwemmers opgehaald na levensgevaarlijke actie bij zandplaat Breskens

BRESKENS - Een groep van dertien zwemmers is zondagmiddag van de zandplaat voor Breskens gehaald door een reddingsboot van de KNRM. De zwemmers wilden via de plaat teruglopen en daarna het vaarwater terug overzwemmen, maar daar stak de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit een stokje voor.

Lees het hele artikel en bekijk de foto @ Zeeuwse Courant.

Het mag duidelijk zijn dat deze zwemmers wisten waarmee ze bezig waren. Het was niet de eerste keer dat een dergelijke tocht ondernomen werd. De recreativaart interpreteerd een paar van de natuur genietende zwemmers al snel "als mensen in gevaar". Dat gebeurde ook al heel vaak ten zuiden van Den Helder met diverse zwemmers. Wanneer leren de KNRM en de andere reddingsorganisaties eens dat er ook mensen zijn weten wat ze doen?

De oversteek had overigens gewoon aangemeld kunnen worden. Dan weet jre snel genoeg of je er wel of geen toestemming voor zal krijgen. Er zijn ook andere platen die wel bezocht kunnen worden zonder dat de beroepsvaart (ik schrijf hier niet de recratievaart) er hinder van kan hebben.

Een losse zwemmer kan zeevaartrechtelijk wellicht onder een klein schip met eigen (menselijke) voortstuwing gerangschikt worden zoals de roeiboot en kano. Welke regels dienen zij zich te houden? Wie weet zit daar een "oplossing" in?